Vad är Preliminärskatt?

Preliminärskatt betalas in till Skatteverket och baseras på årets förväntade resultat. Preliminärskatt betalas av både företag och privatpersoner.

Läs mer om preliminärskatt

Såhär fungerar preliminärskatt

Preliminärskatten är en uppskattning av den skatt som ska betalas under kommande år. Företagare med F-skattesedel gör en uppskattning som lämnas till Skatteverket medan arbetsgivaren räknar ut preliminärskatten för den som är anställd, så kallad A-skatt. Preliminärskatten dras sedan automatiskt från lönen. När Skatteverket fått företagets antagande om hur stor inkomsten förväntas bli under året räknas en totalsumma fram. Preliminärskatten debiteras sedan månadsvis med en tolftedel av totalbeloppet per månad. Förfallodatumet är den tolfte varje månad, men är detta en lördag eller en söndag ska skatten vara betald följande måndag. Vid försenad inbetalning kan man bli debiterad förseningsavgifter. Den som både driver näringsverksamhet och är anställd har FA-skatt, vilket innebär att arbetsgivaren gör skatteavdrag på lönen och den preliminärskatt som hör till näringsverksamheten ska företaget själv uppskatta och betala in till Skatteverket. Ofta är det svårt att förutse hur ett företags resultat kommer att bli för ett helt år. Om företaget får förändrade villkor under året kan den preliminära inkomstskatten justeras hos Skatteverket. Detta kan göras flera gånger per år.

Restskatt eller återbäring

Syftet med preliminärskatt är att jämna ut inkomstskatten över året för att undvika stora restskatter. Den preliminära skatten ska alltså betalas in under samma inkomstår. Året efter deklareras inkomsterna i inkomstdeklarationen och Skatteverket räknar ut den slutgiltiga skatten. Har du betalat in för mycket preliminärskatt under året får du skatteåterbäring och har du betalat in för lite får du restskatt. Det går även att uppge noll kronor i den preliminära inkomstdeklarationen om företaget inte förväntas tjäna några pengar men då är det viktigt att justera inkomstnivån om läget förändras.

Lär dig mer om skatter och moms

Med rätt kunskaper om skatter och moms minimerar du riskerna för ditt företag – både risken att någonting blir fel och risken att du betalar för mycket. Vi har skapat en guide om skatter och moms om du vill lära dig mer.