Vad är Preliminärskatt?
Preliminärskatt betalas in till Skatteverket och baseras på årets förväntade resultat. Preliminärskatt betalas av både företag och privatpersoner.
Så här fungerar preliminärskatt
Preliminärskatten är en uppskattning av den skatt som ska betalas under kommande år. Företagare med F-skattesedel gör en uppskattning som lämnas till Skatteverket medan arbetsgivaren räknar ut preliminärskatten för den som är anställd, så kallad A-skatt . Preliminärskatten dras sedan automatiskt från lönen. När Skatteverket fått företagets antagande om hur stor inkomsten förväntas bli under året räknas en totalsumma fram. Preliminärskatten debiteras sedan månadsvis med en tolftedel av totalbeloppet per månad. Förfallodatumet är den tolfte varje månad, men är detta en lördag eller en söndag ska skatten vara betald följande måndag.
Restskatt eller återbäring
Syftet med preliminärskatt är att jämna ut inkomstskatten över året för att undvika stora restskatter. Den preliminära skatten ska alltså betalas in under samma inkomstår. Året efter deklareras inkomsterna i inkomstdeklarationen och Skatteverket räknar ut den slutgiltiga skatten. Har du betalat in för mycket preliminärskatt under året får du skatteåterbäring och har du betalat in för lite får du restskatt.
Lär dig mer om preliminärskatt
I vår guide om preliminärskatt för dig som företagare hittar du fördjupad information om hur preliminärskatt fungerar, beroende på till exempel företagsform, räkenskapsår och hur det fungerar att ändra den debiterade preliminärskatten.
Lär dig mer om skatter och moms
Med rätt kunskaper om skatter och moms minimerar du riskerna för ditt företag – både risken att någonting blir fel och risken att du betalar för mycket. Vi har skapat en guide om skatter och moms om du vill lära dig mer.