Publicerad: 28 februari 2023|Senast uppdaterad: 19 februari 2024

Allt om fakturabelåning

Får du ofta vänta på att få in pengar från kunder? Då kan det vara bra att belåna dessa fakturor. Genom fakturabelåning kan du låsa upp likviditet i dina utställda fakturor och därmed få tillgång till pengar som kan användas i företaget direkt. Vi går igenom vad allt innebär, skillnaden mot fakturaköp, dess för- och nackdelar, samt priset för att belåna.

Vad är fakturabelåning och hur fungerar det?

Fakturabelåning är en typ av factoring . Det innebär att du belånar dina utgående fakturor. Kundfakturorna används alltså som säkerhet för ett lån. En fakturabelåning görs upp till en viss procentsats av fakturans belopp. Oftast ligger det på runt 70-90%, och din faktura står som säkerhet för lånet. Ofta får man vänta 30-90 dagar på kundens pengar.

Genom att belåna dina kunders fakturor ökar du företagets likviditet. Du kan exempelvis använda pengarna för att investera i ditt företag och få det att växa snabbare. 

Fakturabelåning eller fakturaköp – skillnaden

Fakturaköp som är en annan del av factoring innebär att fakturorna, mot en avgift, köps av ett finansbolag eller en bank. Jämfört med detta finns det en fördel med fakturabelåning, vilket är att ditt företag som belånar fakturorna fortsätter äga dessa. Det gör att ditt företag får eventuella försenings- och inkassoavgifter, om en belånad faktura förfaller.

Vid fakturaköp utan regress får däremot finansbolaget eller banken som köpt fakturorna avgifterna. Med fakturabelåning ligger dina fakturor kvar hos dig, och ingår i din balansräkning. Långivaren som du väljer tar alltså inte över risken för exempelvis utebliven betalning. Jämför man med fakturaköp hamnar fakturorna i finansbolagets eller bankens balansräkning. 

Avgiften för fakturabelåning är dessutom lägre än för fakturaköp.

Fördelar med fakturabelåning

  • Bättre ekonomi. Företaget kan förbättra sin ekonomi när det väljer att belåna sina kundfakturor. Genom att belåna kundfakturorna får företaget snabbt in pengar. Det gör att företaget kan göra ännu fler affärer eller expandera snabbare än om företaget hade behövt vänta till sista betalningsdagen som står angiven på fakturan. 

  • Flexibiliteten. Du kan låna hur mycket eller lite du vill, precis när du vill.

Viktigt att tänka på vid fakturering

Vad kostar det att belåna?

Allt beror på fakturans risk och belåningsgrad. Finansbolaget tar oftast ut en fast avgift eller någon procent på fakturabeloppet. Räntan för fakturabelåning kan variera en del, men ligger just nu i Sverige på ungefär 1-4 %. Hur mycket en fakturabelåning kostar skiljer sig även mellan olika finansbolag.

Du betalar enbart för de fakturor som du belånar. De flesta företag tar inte ut någon avgift när du inte lånar, men många har en årsavgift. Det är viktigt att du kollar upp vad som gäller på just den bank eller finansbolag som du väljer. 

Kom igång redan idag

Capcito, som sedan 2021 är en del av Fortnox, erbjuder en smidig, snabb och prisvärd finansiering i form av fakturabelåning. Med hjälp av detta kan ditt företag expandera eller göra fler affärer. Få en offert redan idag, på en minut är den din.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.