Fakturering

Publicerad: 4 juli 2016|Senast uppdaterad: 30 januari 2023

Factoring – sälj eller belåna företagets fakturor

Tre personer som sitter vid en dator
Factoring betyder att man säljer eller belånar sina kunders utgående fakturor. Det är ett bra sätt för företag att stärka sin likviditet och frigöra kapital utan att behöva ta ett banklån. Här förklarar vi vad factoring är, varför du ska använda det och hur det fungerar.

Vad är factoring?

Factoring blir allt vanligare som finansieringsmetod för både små och större företag. Factoring betyder att man säljer sina kunders utgående fakturor eller belånar dem till antingen en bank, finans-eller factoringbolag i syfte att öka företagets likviditet, eller enkelt förklarat; kassaflöde.

I dag finns det många bolag som erbjuder både fakturaköp och fakturabelåning. Så innan du väljer vem du vill sälja fakturor till eller belåna fakturor hos så jämför villkoren hos de olika factoringbolagen, då det kan skilja sig en hel del åt.

Hur fungerar de olika delarna inom factoring?

Fakturaköp

Fakturaköp innebär att du som företag säljer dina utgående kunders fakturor till ett factoringbolag. Pengarna minus en avgift betalas i normalfallet ut till företagskonto inom 24 timmar. Att sälja sina fakturor kan vara ett sätt att snabbt få tillgång till likvida medel för att t.ex. kunna investera, betala leverantörsfakturor, moms, eller löner.

Sälja fakturor med eller utan regress?

Du kan välja att sälja fakturorna med eller utan regress.
Regress betyder återgång, gå tillbaka, eller helt enkelt , vem som tar risken.

Att sälja sina fakturor med regress innebär att du som sålt fakturan behåller risken. Skulle fakturan inte blir betald blir du som sålt fakturan skyldig att betala skulden till factoringbolaget.

Att sälja sina fakturor utan regress betyder att factoringbolaget som köpt fakturan tar risken om fakturan inte blir betald. Dock med förbehåll om fakturan blir bestriden av olika anledningar. Då är man som företag skyldig att ta tillbaka fakturan man har sålt till factoringbolaget.

Fakturabelåning

Fakturabelåning innebär att du belånar dina kunders utgående fakturor. Du får in den största delen av fakturans värde direkt på företagskontot, minus en avgift och din faktura står som säkerhet för lånet. Resterande belopp får du ut när kunden betalat sin faktura. Genom att belåna dina kunders fakturor ökar du företagets likviditet och kan använda pengarna för att investera i ditt företag och låta det växa snabbare.

Varför ska du använda factoring?

Idag är det inte ovanligt att en kund har upp till 60, 90 eller 120 dagars betalningsvillkor vilket innebär att du kan få vänta ganska länge på att få betalt.

Genom att sälja fakturor eller använda sig av fakturabelåning slipper du oroa dig för när och om pengarna kommer in. Du får ut största delen av fakturabeloppet direkt till ditt företagskonto, vilket i sin tur gör att du kan investera och låta företaget växa snabbare. Du kanske behöver göra en större investering, eller snabbt kunna agera på en affärsmöjlighet. Det kan även handla om att kunna betala leverantörsfakturor, lön eller moms innan du fått in pengar från dina kunder. Att använda factoring har fler fördelar för dig som företagare, bl a skyddar du dig mot risken för kreditförluster och du minskar din administration kring kundfakturan, vilket sparar dig ovärderlig tid.

Factoring är idag ett etablerat sätt att få tillgång till pengar på ett smidigt sätt utan att behöva ta banklån eller checkkrediter. Som många kanske tror är det inte alls bara företag med likviditetsproblem som använder factoring för att kunna förbättra sina nyckeltal. Idag används factoring av många olika typer av företag både stora som små, då det är ett enkelt och smidigt sätt att öka sin likviditet.

Vad kostar det?

Priset för factoringtjänster varierar stort på Svenska marknaden. Procentsatsen som factoringföretaget tar ut i avgift kan variera mellan 2-5% på fakturasumman. Den exakta summan du betalar beror på aktörernas individuella kostnader samt volym, och kreditrisk på kundernas fakturor som du säljer eller belånar.

Att sälja sin fakturor kostar i regel mer då factoringbolagen oftas tar kreditrisken på fakturan. Du får ut summan direkt på konto minus avgiften som aktören tar för att köpa din faktura.

Belåning är oftast billigare då du som belånar fakturan står för risken och fakturan står som säkerhet för lånet. Vid belåning får du ut den största delen av fakturans belopp direkt minus avgifter på ditt konto och resterande av fakturans belopp betalas ut när kunden betalar den.

Att kostnaderna för att använda factoring äter upp förtjänsten är dock en myt, det är ett av de minst kostsamma alternativen av olika finansieringstjänster.

Läs mer om Fortnox finansiella tjänster och hur du säljer och belånar fakturor direkt via programmet i Fortnox ›

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.