Driva Företag|Fakturering|18 June 2020|Uppdaterad: 5 July 2022

Så hanterar och bestrider du en bluffaktura

En person som har fått en bluffaktura
Bluffakturor, eller fakturabedrägeri, är ett samlingsbegrepp för fakturor som avser varor eller tjänster som en fakturamottagare aldrig har beställt eller fått levererade. Bluffakturor brukar öka i semestertider när ordinarie personal inte är på plats i samma utsträckning som vanligt – och därför gäller det att vara extra uppmärksam och ha bra rutiner inför sommaren. Vi tipsar om hur du kan hantera och bestrida en bluffaktura.

Bluffare tenderar att vara kreativa och nya sätt att utföra bedrägerier dyker upp hela tiden. Början av coronapandemin 2020 är ett exempel: under mars och april fördubblades antalet anmälda bluffakturor till Svensk Handels varningslista, jämfört med samma period föregående år.

I Företagarnas enkätundersökning Brott mot företagare 2021 (genomförd i november 2020 och publicerad i februari 2021) uppgav hälften av de företagare som blivit utsatta för brott, att de blivit utsatta för just bluffakturor. Det gör bluffakturor till den vanligaste typen av brott som företagare blir utsatta för, enligt undersökningen.

Exempel på bedrägerier

  • Du får en faktura som ser ut som ett erbjudande. Erbjudandet är utformat för att lura dig att tro att det är en faktura, och att det de facto är ett erbjudande framgår oftast i det finstilta.

  • Du får en faktura för något du inte beställt, ofta med kort betaldatum och det är inte ovanligt att bluffarna försöker efterlikna andra kända företag.

  • Du får en faktura från ett företag som du har varit i kontakt med, men fakturan stämmer inte överens med avtalet.

Så bestrider du en bluffaktura

Anders Ohlsson driver Ryssby Lackering AB, och företaget använder Fortnox. Den senaste tiden har de varit skonade från bluffakturor, men Anders upplevelse är att när de väl kommer – då kommer de ofta klumpvis.

– Det gäller att vara uppmärksam och verkligen läsa igenom fakturorna och se vad de gäller, särskilt under sommaren när all ordinarie personal kanske inte är på plats, säger Anders.

Ryssby Lackering kan i Fortnox program hela tiden stämma av inkomna fakturor mot vad de har beställt: En bluffaktura kan tidigt upptäckas eftersom leverantören inte är upplagd.

– Vi lägger upp alla våra leverantörer med organisationsnummer i programmet, och då får vi en påminnelse när det kommer en leverantörsfaktura som inte matchar något av de inlagda numren. Då får vi en indikation på att det inte står rätt till, och kan gå ett varv till och kolla vad det handlar om, säger Anders.

Anders tips – så gör du om du fått en bluffaktura

  • Bestrid fakturan: ”Jag skriver över hela fakturan: ’Jag bestrider denna faktura på grund av att detta inte är beställt’, eller den anledning som är aktuell. Om det finns en mejladress på fakturan så mejlar jag även dem. Därefter tar jag en kopia på fakturan.”

  • Polisanmäl: ”Jag stämmer av med Svensk Handels blufflista, och om företaget som skickat fakturan finns på listan så polisanmäler jag.”

  • Returnera fakturan med rek: ”Till sist skickar jag en kopia av både fakturan och polisanmälan till avsändaradressen, med rekommenderat brev. Fördelen med att skicka ett rekommenderat brev är att jag får ett kvitto på att jag har skickat fakturan och polisanmälan till den adress som står på fakturan. Då har jag gjort vad jag kan göra som mottagare av en bluffaktura.”

Fortnox skyddar dig

Om du använder Fortnox bokföringsprogram för dina leverantörsfakturor kan du vara lugn – vi har en koppling till Svensk Handels varningslista, så programmet kan varna dig när du försöker registrera en leverantör som finns med på varningslistan.

Relaterade artiklar

En man som står i en butik
Starta Företag|Driva Företag|12 December 2019|Uppdaterad: 5 July 2022
Vill du starta en butik? Så gör du!

Har du länge drömt om att starta en butik, och nu ska det bli verklighet? Innan du börjar finns det en hel del att tänka på innan portarna till butiken öppnas...

En kvinna som startar en e-handel via datorn
Starta Företag|Driva Företag|28 June 2022|Uppdaterad: 5 July 2022
Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte...

Allt om skatter och moms

Skatter är kanske inte det mest inspirerande ämnet för en företagare att fördjupa sig i, men nog så viktigt. Med rätt kunskaper om regelverket minimerar du både risken att det blir fel – och risken att du betalar för mycket.

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller

Allt om import & export

Som småföretagare kan det vara mycket att tänka på när du ska arbeta med import och export. Här går vi igenom generell information – men också vad som gäller för specifika regioner.

Import- och exporthandel med USA

Att handla med länder utanför EU, som till exempel USA, innebär att flera lagar, regler och restriktioner måste efterlevas. Dessutom behöver du veta vilka

Import och export inom EU

Inom EU är det i princip fri rörlighet för varor, vilket innebär att du i regel inte behöver lämna någon tulldeklaration när du bedriver handel inom unionens

Allt om fakturering

Att ta betalt – hur går det till i praktiken? Fakturering är ett måste vid affärer mellan företag, men det kan gå till på olika sätt och det finns viktiga lagar och regler att ta hänsyn till.

Allt om att driva företag

Ingen guide om att driva företag kan vara komplett, men här har vi samlat några av de vanligaste frågorna en företagare stöter på i sin vardag, inklusive tips på var du kan läsa mer.

Belopp och procentsatser för 2022

Arbetsgivaravgifter, traktamenten, moms och särskild löneskatt? Det är många belopp och procentsatser att hålla koll på inför varje nytt inkomstår. Håll dig

Nya lagar och regler 2021

Nytt år innebär nya lagar. Under inkomståret 2021 utvidgas rut-avdraget och taket höjs, en tillfällig pandemilag införs, och bolagsskatten sänks. Här listar vi

GDPR-guide för företagare

En ständigt aktuell fråga för alla som sysslar med personuppgifter - vilket är i princip alla organisationer och företag i dag – är EU:s dataskyddsförordning

Nya lagar och regler 2022

Nytt år innebär ofta en hel del nya lagar och regler att ta hänsyn till – så även i år. Vi har sammanställt ett antal nyheter som tillkommit i samband med

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.