Vad kostar en anställd – och vad påverkar kostnaden?
Olika typer av kostnader
När du anställer en person är det inte bara lönen som kostar varje månad. Som arbetsgivare betalar du även semesterlön och sociala avgifter, något som är reglerat i svensk lagstiftning och avtal. Därför är det viktigt att räkna ut vad en anställd kostar.
Lön
Den mest självklara kostnaden som är förknippad med en anställd är lönen. Lönen varierar beroende på yrke, bransch och efterfrågan, men också beroende på hur mycket erfarenhet och kunskap de anställda har. Som anställd kan man ha månadslön eller lön per timme (timlön). Lönen är avgörande för den löpande kostnaden, eftersom semesterlön och sociala avgifter beräknas på vad den anställde har i lön före skatt (bruttolön).
Semesterlön
Anställda har rätt till en semesterlön som är 12 procent av all semestergrundande lön (till exempel månadslön, timlön, och övertid). Vissa kollektivavtal kan ha en högre procentsats.
Arbetsgivaravgift
Arbetsgivaravgiften baseras på en procentsats av den anställdes totala lönesumma och betalas av arbetsgivaren. Avgiften kan variera beroende på arbetstagarens ålder men den vanligaste satsen är 31,42 procent.
Läs mer om arbetsgivaravgiften.
Försäkring
Försäkringskostnaden beräknas enligt schablon till 5 procent av den totala lönesumman. Ålder och avgifter som finns i kollektivavtal kan påverka kostnaden.
På den del av försäkringen som utgör pensionsavgift tillkommer särskild löneskatt på 24,26 procent. För tjänstemän innebär det att ca 4,7 procent av den totala lönesumman respektive ca 4,5 procent för arbetare, ska ligga till grund för den särskilda löneskatten.
Exempel på uträkning
I exemplet använder vi schablonen på 5 procent för försäkringskostnaden, den anställde är en arbetare (4,5 procent av den totala lönesumman ligger till grund för särskild löneskatt), och full arbetsgivaravgift betalas. Den anställde har 30 000 kronor i månadslön.
Vad en anställd kostar
Lön (semestergrundande lön): 30 000 kronor
Semesterlön: 12 % x 30 000 = 3 600 kronor
Försäkringskostnad: 5 % x (30 000 + 3 600) = 1 680 kronor
Arbetsgivaravgifter: 31,42 % x (30 000 + 3 600) = 10 557 kronor
Särskild löneskatt: 24,26% x (30 000 + 3 600) x 4,5 % = 367 kronor
Totalsumma = 46 204 kronor
Påslag = 16 204 kronor (ca 54 procent av lönen)
Andra kostnader som påverkar
Utöver de påslag på lönen som nämns här tillkommer kostnader för sådant som krävs för att utföra arbetet, till exempel eventuella arbetskläder, utrustning, kontorsmaterial, telefonabonnemang, och så vidare. Kostnader för eventuella förmåner – till exempel friskvårdsbidrag – tillkommer också. Dessa kostnader varierar så klart från företag till företag, men är värda att ta med i beräkningen av kostnaden för en anställd. Fundera på vad som är aktuellt för ditt företag att räkna på.
Så, vad kostar en anställd?
Lägg på 54 procent på månadslönen och väg in andra specifika kostnader för arbetet, så får du en bra uppfattning om den totala kostnaden.
I vår Företagsguide kan du läsa mer om vad du ska tänka på om du funderar på att anställa.