17 december 2021

Så gör du för att starta företag inom jordbruk, djurhållning och odling

En person som går på en åker
Drömmer du om att starta eget företag i inom jordbruk? Vi hjälper dig med viktiga saker att tänka på för att du ska kunna förverkliga den drömmen, med tips och råd från en branscherfaren expert.

Kort om branschen

Du vill starta eget inom jordbruk. Var finns tillväxten kommande år?

Svar: Inom livsmedelsförädling, turism, trädgårdsodling, köttproduktion och entreprenad. De är de stora tillväxtbranscherna inom det som kallas det gröna näringslivet, visar en genomgång av Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

– Det gröna näringslivet i Sverige är en tillväxtbransch som kommer få stor betydelse de kommande åren tack vare den nationella livsmedelsstrategin, säger Sophie Lind, LRF.

I Sverige finns åkermark som inte används för odling och den inhemska matproduktionen behöver öka, vilket innebär att det finns goda möjligheter att verka på området.

För att få ökad lönsamhet bör bonden utveckla sina produkter och effektivisera distributionen. Framtiden innebär att växtbaserade proteiner tar allt större del på tallriken vilket öppnar upp för spännande möjligheter, liksom utvecklingen av resurseffektiva växthus.

Sophie Lind, LRF, berättar hur det är att arbeta inom det gröna näringslivet:

– Det här är ett jobb där du får frisk luft och motion på köpet. De flesta har ett annat jobb parallellt, eller startar en gårdsbutik för att dryga ut inkomsterna.

– Driver du lantbruk eller odlar är det viktigt att ha stöd av familjemedlemmar, eftersom det är en livsstil.

Inriktningar

Som odlare och djurhållare spelar du en viktig roll för landets livsmedelsförsörjning. Efterfrågan ökar på närodlade grönsaker och lokalt producerat kött ökar. Men vi köper också mer ägg, ost, bröd, inlagda matvaror, kryddor, honung, svamp, korv, olja, sylt och marmelader från lokala producenter, enligt LRF.

Som lokal producent kan du leverera till en butik eller restaurang men också direkt till konsument via REKO-ring eller på gården. En del producenter erbjuder utkörning av varor.

Vad krävs för att starta?

Det finns flera olika ingångar till att arbeta inom grönt näringsliv. Många har utbildning från ett jordbruksgymnasium, eller via ett introduktionsprogram för vuxna som vill bli lantbrukare.

Beroende på nisch kan olika krav ställas på verksamheten – den som vill sälja livsmedel exempelvis måste uppfylla vissa kvalitetsprogram, till exempel Certifierad Svensk Äggkvalitet för dig som handlar med ägg.

Nedan listar vi tillsammans med Sophie Lind, LRF, ett antal tips inom olika områden för dig som planerar att starta eget.

Material, inventarier och lokaler

Beroende på inriktning kan du till exempel behöva växthus, betesmark, åkermark, stall, maskiner och bevattningssystem. Håller du djur måste stallet och betesmarken följa gällande lagstiftning.

Hanterar du livsmedel behövs tillstånd från kommunen och lokalerna ska vara anpassade.

Ekonomi och juridik

Det krävs en hel del investeringar, och startkostnaderna för att driva jordbruk är relativt höga om du börjar från noll. Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi eller Nyföretagarcentrum i uppstartsfasen för råd kring hur du kommer igång.

– Det är lätt att drabbas av oförutsedda utgifter så en buffert är nödvändigt, berättar Sophie Lind. Försök att bredda inkomsterna genom att till exempel att prova nya grödor eller produkter.

Branschen är till stor del styrd av olika regelverk och kravställningar som ska uppfyllas. Sophie Lind berättar:

– Det finns ett närmast oändligt antal regler att följa beroende på vilken typ av lantbruk du bedriver. Sätt dig in i ditt område genom att kontakta branschorganisationer och myndigheter. Ta hjälp av en specialiserad rådgivare, skattejurist och erfarna branschkollegor i början för att få en lönsam verksamhet.

– Skaffa alla nödvändiga tillstånd för till exempel djurhållning, åkerbruk och mjölktillverkning och ha en tydlig målsättning, tipsar Sophie.

Läs mer och registrera företaget hos Livsmedelsverket.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsskyldigheten i kraft. Därför behöver du ett bokföringsprogram från dag ett. Ett tillhörande faktureringsprogram är också nödvändigt för att kunna ta betalt för dina varor och tjänster.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Marknadsföring

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier, tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. Vissa målgrupper, till exempel unga, kanske är mer mottagliga för marknadsföring via sociala medier, medan ett äldre klientel kanske främst tar del av marknadsföring i mer klassiska kanaler som dagstidningar.

– Om du driver en gårdsbutik och säljer till privatpersoner, behöver du ha en hemsida och kanske närvaro på sociala medier och medlemskap i REKO-ring, tipsar Sophie Lindh. Dina kunder kan också vara restauranger eller stora aktörer som Arla, Scan eller Svensk Fågel.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Ett aktiebolag får inte äga jord i Sverige så majoriteten företag är enskilda firmor. Ibland är det klokt att dela upp verksamheter och ha både en enskild firma och ett aktiebolag. Är ni flera som går samman kan ekonomisk förening vara ett bra alternativ.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

En man i en raket som laddar för start för att illustrera kapitlet om starta företag
Testa gratis i sex månader

Kom igång nu