Så finansierar du företagsstarten
Vi besvarar följande frågor som kan tänkas dyka upp när du ska starta eget:
Vad är startkapital?
Hur stort startkapital behövs?
Vad är aktiekapital?
Hur får man fram ett startkapital?
Kan man få bidrag vid nystartat företag?
Hur hittar jag investerare till min affärsidé?
Vad är startkapital?
För dig som är mitt i uppstarten av ditt nya bolag krävs ett startkapital. Detta kapital ska kunna täcka alla de kostnader som behövs för att ditt bolag ska kunna sätta igång sin dagliga verksamhet.
Hur stort startkapital behövs?
Hur stort startkapital som behövs varierar helt beroende på omfattningen av företaget. Kanske behöver du investera i maskiner, lagerlokaler och varor. Räkna noga på vad du tror att det skulle kosta och ta gärna höjd för oväntade kostnader på vägen. Eventuella löner ska även räknas in. Det är viktigt att det finns en bra budgetering i affärsplanen och en strategi framåt så att man får en tydlig bild över hur stor finansiering som krävs.
Vad är aktiekapital?
För dig som vill ta steget och starta ett aktiebolag krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kronor i Sverige. Det motsvarar ett visst antal aktier i bolaget, genom vilka ägandet fördelas. Aktiekapitalet kan vidare användas för att köpa tillgångar i bolaget.
Tänker du däremot starta ett handelsbolag eller en enskild firma finns inget krav på aktiekapital. Men tänk då på att det är du personligen som ansvarar för bolagets skulder.
Hur får man fram ett startkapital?
Finansiering kan kännas som en utmaning i uppstartsfasen, men det finns flera olika sätt för den som startar bolag att få in kapital på. Vanligtvis lägger ägaren in egna pengar i bolaget men det finns även möjlighet att ta finansiering genom exempelvis lån eller ett statligt institut. Det är även vanligt att företagare tar in investerare i form av riskkapitalbolag som bidrar med kapital mot en andel av bolaget.
Ta ett starta eget-lån
Att ta ett lån med syfte att finansiera företagsstarten kallas för ett starta eget-lån. Lånet ska täcka det som krävs för att komma igång med verksamheten, det är alltså en del av ditt startkapital. Långivaren tar hänsyn till att du är i uppstarten och att det därmed inte finns något resultat eller tidigare historik att visa upp.
Banklån
Hos banken kan du ansöka om ett starta eget-lån. Det är viktigt att du har en väl förberedd och strukturerad affärsplan samt en rimlig budget för uppstarten, så att banken tydligt ser vad pengarna ska användas till. Det ökar dina chanser att få ett lån med bra villkor. För att få ett företagslån av banken behöver du kunna lämna någon form av säkerhet, som en fastighet eller en personlig borgen.
Statligt lån
För dig som inte vill eller kan gå till banken är ett statligt lån ett bra alternativ till ett starta eget-lån. Ett statligt lån från aktörer som exempelvis Almi har i regel en högre ränta, eftersom långivaren är beredd att ta en större risk. Hos Almi kan ett nystartat bolag låna allt från ett mikrolån och upp till 200 000 kr. Till skillnad från banken tittar Almi inte så noga på den privata ekonomin och kan därför ge ett företagslån utan att du behöver pantsätta exempelvis ditt hus. Det är dock värt att veta att de ofta tar en personlig borgen.
Kan man få bidrag vid nystartat företag?
För dig som är arbetssökande och vill starta bolag kan du ha rätt till ett så kallat starta eget-bidrag. Det är Arbetsförmedlingen som avgör om du har rätt till stöd. De kommer att undersöka dina möjligheter att få en anställning istället. Vidare kommer de titta på vilka framtidsutsikter din affärsidé kan tänkas ha.
Läs mer om hur du kan få rätt till starta eget-bidrag här ›
Hitta investerare till en affärsidé
Har du en affärsidé som är väl värd att satsa på? Riskkapitalister kan erbjuda kapital till dig som är nystartad i utbyte mot andelar av bolaget. Med hjälp av investerare kan du få företaget att växa, samtidigt som de kan bidra med ett brett kontaktnät, kunskap och erfarenheter av företagande.
Crowdfunding
Crowdfunding är ett bra sätt att ta reda på hur stor efterfrågan din produkt eller tjänst har på marknaden. Med crowdfunding menas att en större grupp individer går in med en mindre summa pengar, till skillnad från riskkapitalister som ofta går in med en större summa.
Det finns så kallade crowdfundingsajter där besökarna kan titta runt efter affärsidéer eller projekt som de är villiga att bidra med en summa till. Här kan du som ska starta eget sätta upp ett mål för de resurser som behövs för att din affärsidé ska bli verklighet. Några exempel på sajter att kika på är Fundedbyme, Kickstarter och Circleup.
Läs mer om finansiering via crowdfunding här ›
Sammanfattning
För att finansiera ditt nystartade bolag krävs ett startkapital som ska täcka alla kostnader och detta kan finansieras på olika sätt. Företagaren kan gå in med egna pengar i bolaget, men det finns också möjlighet att låna pengar av banken eller en statlig aktör såsom Almi. Det är viktigt med en väl genomtänkt och rimlig budget så att långivare kan se att ditt företag kan nå lönsamhet. Riskkapitalister kan gå in med kapital i ditt nystartade företag i utbyte mot andelar i bolaget. Dessutom finns så kallade crowdfundingsajter där du kan ta reda på hur stor efterfrågan din produkt eller tjänst har på marknaden och där besökarna kan bidra med en summa till din affärsidé.
Vi önskar dig stort lycka till med företagsstarten!
Testa Fortnox gratis i ett halvår!
Har du startat företag inom de tre senaste månaderna? Då har du möjlighet att testa Fortnox tjänster kostnadsfritt det första halvåret med koden NYSTARTAD. Vi bjuder på programavgiften för valfritt paket så att du enkelt kan komma igång. Alltid med fri support!
Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.