Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 19 augusti 2022

Så gör du för att starta företag inom skogsbruk

En massa timmerstockar som ligger i en hög
Ser du en framtid som egenföretagare inom skogsbruk? Vi hjälper dig som går i starta-tankar med vad du behöver tänka på inför uppstarten, med praktiska tips och råd från en branschexpert.
Porträttbild på en man med glasögon

Kort om branschen

Skogsbruk är en traditionell bransch med anor långt bak i tiden. I takt med att vi som samhälle möter nya utmaningar betyder det dock inte att det är en bransch som står stilla och är oföränderlig – tvärtom.

Skogsbruk är en traditionell bransch med anor långt bak i tiden. I takt med att vi som samhälle möter nya utmaningar betyder det dock inte att det är en bransch som står stilla och är oföränderlig – tvärtom.

– Skogen är verkligen en framtidsbransch med tanke på klimatfrågan. Det tas också fram många nya spännande produkter av trä, säger Magnus Kindbom, Skogsdirektör på LRF Skogsägarna.

– Att ta hand om en skog är en dröm för många och det behövs mycket skog för att lösa klimatfrågan.

Just klimatfrågan är en återkommande punkt när Magnus berättar om branschen. Kraven på kunskaper inom miljö- och naturvård samt hållbarhet ökar inom den svenska skogsnäringen, samtidigt som fler och fler företag utforskar nya sätt att utnyttja skogens fantastiska resurser.

– Det kommer också fantastiskt många nya spännande produkter där råvaran är trä, säger Magnus Kindbom. Exempelvis kan man göra nya textilier av återvunna kläder och råvara av trä. Plast och aluminium kan ersättas av träråvara i förpackningar. Trä är förnybar energi till skillnad från kol som legat under jorden i miljarder år. Skogen tar upp koldioxid när den växer.

Inriktningar

– Som skogsägare kan du använda skogen på olika sätt. Du kan sköta och avverka den på traditionellt sätt men också utveckla turism runt den, vilket förväntas öka. En del specialiserar sig på en viss typ av trä och säljer som inredning eller råvara till förädling. Det finns även de som jobbar med naturvärdesinventering, berättar Magnus Kindbom.

Nedan listar vi ett antal vanliga inriktningar inom skogsbruk:

 • Skogstekniker

 • Skogsarbetare

 • Skogsplanerare

 • Planterare

 • Maskinförare

 • Avverkare

Det finns fler inriktningar – många erbjuder även allt-i-ett inom samma företag.

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Inom alla skogliga yrken krävs utbildning i kombination med praktisk erfarenhet. Exempel är natur- och kulturhänsyn, motorsågskörkort, röjsågskörkort och jägarexamen samt utbildning i skogsmaskinerna. Undantaget är plantering av skog som inte kräver särskilda förkunskaper.

Jobbar du med avverkning behöver du kunna avgöra vilka träd som ska gallras och samtidigt ta lagstadgad hänsyn till miljön.

Är du skogsägare så behöver du känna till hur du ska avverka och sälja virket till rätt pris. Här finns mycket att lära om upplag och måttenheter, leveransrotköp och rotpostförsäljning. Du behöver också känna till vad ansvarsfull röjning är och kunna lite om gallring, plantering och insektsangrepp.

Nedan listar vi tillsammans med Magnus Kindbom, LRF Skogsägarna, fler viktiga saker att tänka på inom olika områden när du ska komma igång.

Material, inventarier och lokaler

Material och inventarier beror helt på vilken typ av skogsföretag du startar. Se till att ha maskiner avsedda för arbetet du planerar att utföra. En del startar med att bara äga skog. Andra börjar med manuell skogsvård, röjning och gallring. Det kräver mindre maskiner och är en mindre investering. Nästa steg är att köra avverkningsmaskin och köpa in skördare och skotare. Det är förstås en betydligt större investering.

Se till att ha en lokal där du kan ställa upp och förvara dina maskiner. Kontor kan du om möjligt ha hemma, alternativt hyra in dig på ett kontorshotell eller motsvarande.

Ekonomi och juridik

Äger du skog så är skogsbruksplanen viktig för ett lönsamt skogsägande. En skogsbruksplan ska vara uppdaterad och ange:

 • Hur skogen ska skötas praktiskt de kommande tio åren.

 • Ge underlag till bland annat skatteplaneringen, den är ett ekonomiskt styrmedel.

 • Beskriva naturvärden om du vill certifiera skogen.

 • Värdet på skogen vid en försäljning eller om skogen skadas i en naturkatastrof.

Då du behöver maskiner och dylikt i uppstarten kan kostnaderna lätt springa iväg. Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen.

Den som är registrerad som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och vill starta eget kan söka Starta eget-stöd hos Arbetsförmedlingen. Stödet räcker i sex månader, och nu i pandemin upp till ett år. Du behöver kunna visa hur företaget ska gå med vinst och göra både affärsplan och budgetar.

Tänk på att du som egenföretagare ofta inte har samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Programvara

Utöver de program du använder i tjänsten behöver du framför allt ett bokförings- och faktureringsprogram så att du kan sköta din bokföring och ta betalt från dina kunder. Ett tillhörande tidsredovisningsprogram kan vara skönt för att automatisera din administration.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Så hittar du kunder

Du kan bli medlem i Södra, Mellanskog eller Norraskog – då har du också någon som företräder dig politiskt. Även storbolag som Stora Enso och Billerud köper skog, men också små lokala sågverk.

Skogsägarnas intäkter kan komma från försäljning av timmer, massaved och energived eller andra produkter, men även tursim. Vissa företag hittar en nisch, exempelvis björksav till drycker eller krokiga grenar för offentlig inredning.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår f öretagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Ett aktiebolag får inte äga jord i Sverige. Skogsfastigheten taxeras alltid som en lantbruksfastighet vilket gör ägaren till en enskild näringsidkare. Det är också fördelaktigt med skogskonto och det ger möjligheter till skatteavdrag och räntefördelning.

Med enskild firma kan du dessutom köpa skog både av andra privatpersoner och av bolag. Aktiebolag kan vanligtvis bara köpa skog av andra aktiebolag.

Ibland är det klokt att dela upp verksamheter och ha både en enskild firma och ett aktiebolag. Är ni flera som går samman kan ekonomisk förening vara ett bra alternativ.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Starta Företag|Skatter & moms|Fakturering

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.