Bokföra Konstaterad kundförlust

Konstaterade kundförluster bokförs normalt under kontogrupp 63 på konto 6351 Konstaterade kundförluster på kundfordringar.

En kundförlust uppstår när en kund inte har betalningsförmåga och därför inte betalar en faktura från ett företag. Kundförluster kan vara befarade eller konstaterade. En befarad kundförlust uppstår när en kund inte betalat sin faktura på förfallodatumet. En konstaterad kundförlust uppstår när företaget har starka skäl att tro att kundfakturan aldrig kommer att bli betald, till exempel om kunden gått i konkurs eller genomgår en utmätning . Vid en befarad kundförlust har företaget inte rätt att återta den utgående momsen som uppstått vid försäljningen. Vid en konstaterad kundförlust kan dock företaget justera momsen och sedan skicka en förklaring till Skatteverket om vad som skett. För att minska risken för kundförluster kan ett företag ta kreditupplysningar på sina kunder eller kräva förskottsbetalning av de kunder som inte anses vara tillräckligt kreditvärdiga.

Hur bokförs en kundförlust? Exempel

Bokföra konstaterad kundförlust

En konstaterad kundförlust på 1 000 kr exklusive moms kan, enligt faktureringsmetoden , bokföras enligt nedan. Kundfordran och momsen är bokförd sedan tidigare när fakturan skickades.

KontoDebetKredit
1510 – Kundfordringar1 250 kr
6351 – Konstaterade kundförluster1 000 kr
2611 – Utgående moms på försäljning, 25 %250 kr

Bokföra återvunnen kundförlust

Om fakturan trots allt blir betald, en så kallad återvunnen kundförlust, kan det bokföras så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 250 kr
3950 – Återvunna, tidigare avskrivna kundfordringar1 000 kr
2611 – Utgående moms på försäljning, 25 %250 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.