Bokföra Moms på skattekonto

Ett aktiebolags moms bokförs på konto 2650 Redovisning för moms och företagets skattekonto 1630 Avräkning för skatter och avgifter.

Företag redovisar moms varje månad, varje kvartal eller en gång per år till Skatteverket. Hur ofta momsen redovisas beror på företagets omsättning . När redovisningen är klar har företaget fått en momsskuld eller en momsfordran. Det beror på hur mycket företaget har köpt och sålt. Om det utgående momsbeloppet är större än det ingående så har företaget fått en skuld till Skatteverket. Vid en momsfordran är det precis tvärtom, då är den ingående momsen större än den utgående och företaget kommer att få tillbaka pengar från Skatteverket. Innan företaget bokför in- eller utbetalning av momsen ska en momsdeklaration lämnas till Skatteverket. Det är viktigt att bokföra alla inköp och all försäljning korrekt för att momsdeklarationen ska stämma.

Så här bokförs moms på skattekontot – exempel

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Bokföra momsskuld

När ett aktiebolag har en momsskuld till Skatteverket överför företaget först beloppet till sitt skattekonto 1630 Avräkning för skatter och avgifter. Enskilda bolag använder skattekonto 2012 Avräkning för skatter och avgifter. Konto 1930 Bankkonto kan användas som motkonto. Om momsskulden är 1000 kronor kan verifikationen se ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 000 kr
1630 – Skattekonto1 000 kr

När Skatteverket sedan drar momsskulden från skattekontot bokförs detta som en minskning av skatteskulden (som du har bokfört i ett tidigare skede) . Bokföringen kan då se ut så här:

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto1 000 kr
2650 – Redovisning för moms 1 000 kr

Bokföra momsfordran

Har aktiebolaget istället en momsfordran betalar Skatteverket ut beloppet till företagets skattekonto.

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto1 000 kr
2650 – Redovisning för moms1 000 kr

Om eller när företaget för över beloppet som erhållits från Skatteverket till sitt bankkontot ser bokföringen ut så här:

KontoDebetKredit
1930 – Bankkonto1 000 kr
1630 – Skattekonto1 000 kr

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.