Bokföra Utbetalning från skattekonto

En utbetalning från Skatteverket bokförs på Konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter. Enskilda firmor använder konto 2012 Avräkning för skatter och avgifter. Konto 1630 eller 2012 brukar kallas för företagets skattekonto.

På företagets skattekonto bokförs allt som omfattas av skattebetalningslagen. På kontot hanteras alla skatter och avgifter som företaget ska få tillbaka från eller betala till Skatteverket. Det kan till exempel vara preliminärskatt , moms och arbetsgivaravgifter . När ett företag flyttar pengar till sitt skattekonto debiteras det och när pengar dras från skattekontot krediteras det.

Ett aktiebolag som är en egen juridisk person har ett eget skattekonto. Vanligtvis har företaget flera olika konton för till exempel preliminärskatt, moms och arbetsgivaravgifter för att kunna skilja på olika skatter och avgifter. När det är dags att lämna in en skattedeklaration omförs beloppen från de olika kontona till skattekontot. En enskild firma däremot är inte en egen juridisk person och använder därför den enskilde näringsidkarens skattekonto. Via Skatteverkets webbplats kan både privatpersoner och företag få kontoutdrag över skattekontot.

Exempel på bokföring av utbetalning från aktiebolags skattekonto

I vårt exempel nedan har ett aktiebolag fått en skatteåterbäring av Skatteverket på 5 000 kronor. Först sätter Skatteverket in summan till företagets skattekonto och ett konto under kontogrupp 2510 krediteras. Bokföringen av utbetalningen kan redovisas så här:

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto5 000 kr
2510 – Skatteskulder5 000 kr

När sedan företaget överför utbetalningen till sitt företagskonto kan den bokföras så här:

KontoDebetKredit
1630 – Skattekonto5 000 kr
1930 – Bankkonto5 000 kr

Observera att bokföringstipsen i det här avsnittet enbart är ett förslag, och det kan finnas fler sätt att hantera bokföringen av posten på. Är du osäker bör du alltid kolla upp med en sakkunnig, exempelvis en redovisningskonsult.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.