Det här gäller vid gårdsförsäljning av alkohol
Senast uppdaterad: 1 juli 2025

Vad säger den nya lagen?
Den nya lagen kommer att gälla i 6 år framåt, och kommer sedan att utvärderas. Från den 1 juni 2025 gäller följande:
Tillåtna drycker - Alla typer av alkoholhaltiga drycker är tillåtna: öl, vin, sprit och cider. Med undantag för druvor finns det inga krav på att råvaror ska produceras eller odlas på plats. Däremot ska försäljningen ske från den plats där den karaktärsgivande delen av tillverkandet av den alkoholhaltiga drycken sker.
Producenter som omfattas av reglerna - De som årligen producerar max 75,000 liter spritdryck, 400,000 liter jästa drycker med max 10% alkohol (öl eller vin) och 200,000 liter jästa drycker med över 10% alkohol (vin).
Mängdbegränsning per konsument - För att värna om Systembolagets monopol och förhindra en överkonsumtion finns en mängdbegränsning per konsument. Varje konsument får köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra typer av jästa drycker med alkohol.
Tidsbegränsning - Försäljning av alkohol får ske för besökare mellan kl. 10.00-20.00.
För att ytterligare separera gårdsförsäljning av alkohol med Systembolagets verksamhet är det endast tillåtet att bedriva försäljningen i samband med betalda studiebesök. Viktigt att veta är att den som ska bedriva försäljningen behöver ansöka om tillstånd hos kommunen, samt genomgå ett kunskapsprov.
De producenter som väljer att bedriva gårdsförsäljning av alkohol behöver rapportera och betala alkoholskatt för den alkohol som säljs direkt till konsumenten. För mer information kring alkoholskatt hänvisar vi till Skatteverket .
Ett enklare sätt att rapportera alkoholskatt
Jobbar du på eller med bolag som kommer att påverkas av de nya reglerna? Vi vet att rapporteringen av alkoholskatt kan vara knepig. Vår partner Qvanti har en integration till Fortnox som underlättar den lite krångliga rapportering av skatt vid försäljning av alkohol. Qvanti är ett order- och projekthanteringssystem för alkoholproducenter – med stöd för inläsning av Systembolagsorders, alkoholskatt (punktskatt - deklaration), gårdsförsäljning och restaurangrapport med mera. Allt hanterat med några få klick!
Med Qvanti skapar du enkelt EMCS-filer eller kan du få hjälp med en automatiserad uträkning av alkoholskatt och pant. Tack vare integrationen kan du som företagare eller redovisningskonsult korta ned rapporteringstiden från en timme till 30 sekunder.
Mer om ämnet
- Vad är ett API och hur fungerar det?
- Så fungerar integrationer
- Allt om integrationer och API
- Elstöd för företag
- Så vinner du fler affärer – 5 tips i ditt offertarbete
- Så skapar du en bra arbetsmiljö på ditt företag
- Investera i kryptovaluta som företagare – det här ska du tänka på!
- Så stärker du ditt företag i tuffare tider
- Nya lagar och regler 2025
- Byt från enskild firma till aktiebolag (innan årets slut)