Publicerad: 16 maj 2024|Senast uppdaterad: 17 maj 2024

Allt om integrationer och API

Man jobbar vid dator
Har du någonsin funderat över hur hantverkare har koll på att rätt faktura hamnar på rätt projekt? Eller hur en webbshop kan ha ett uppdaterat lagersaldo? Eller kanske hur en restaurang tar emot bokningar online? Svaret är integrationer och API:er. Något som nästan alla företag behöver för att kunna hålla takt med kundens krav och förväntningar. I den här guiden går vi igenom olika delar som behövs för att bygga upp ett affärssystem.

Integrationer, API:er och affärssystem är alla viktiga komponenter för att kunna automatisera och digitalisera ett företag. Med hjälp av integrationer och API:er kan ett affärssystem integreras med olika interna och externa system för att skapa en enhetlig miljö med automatiserade processer och datadelning i ditt företag.

Illustration – branschguider

Integrationer

Integrationer är ett begrepp som används i olika sammanhang. Det är allt från ett matematiskt begrepp till ett politiskt- eller samhällsvetenskapligt begrepp. Men har också blivit stort inom IT-branschen. Oavsett sammanhang så har integrationer en och samma betydelse, det är ett sammanförande till en enhet där delarna samspelar.

En systemintegration är en teknisk process som kopplar samman flera olika system så att de kan kommunicera med varandra. Sammankopplingen kan göras på olika sätt, till exempel genom att skapa ett API (Application Programming Interface) eller genom att använda en integrationsplattform.

Läs mer om integrationer här ›

En koppling mellan ett eller flera system

Integrationer skapar en sömlös kommunikation mellan olika program och plattformar. Och används för att företag ska slippa dubbelarbete i olika system, med integrationer kan du som företagare samla större delen av verksamheten på ett ställe.

Fördelar med att koppla ihop dina system

Minimera manuella fel: Det är du som styr och ställer in hur kopplingen ska fungera, sedan rullar det på som det ska. Helt automatiskt. 

Fatta bättre beslut: Med all information samlad på ett ställe får du en överblick och kan fatta bättre beslut för din verksamhet. 

Spara tid: När det administrativa arbetet sker per automatik får du tid över. Tid som kan läggas på till exempel dina kunder och att få ditt företag att växa.

Så fungerar integrationer

Att integrera betyder att förena. För att skapa en systemintegration behövs en bro eller brygga som skickar kommunikationen mellan de olika systemen. Det är viktigt att systemen förstår varandra. Informationen som skickas mellan systemen behöver vara kodad så att det kan tas emot korrekt. Med andra ord så behöver systemen prata samma “språk”.

Vad är en integration till Fortnox?

Med en integration kopplar du ihop ditt Fortnox med ett eller flera andra system så att information och data kan överföras sömlöst mellan systemen. När alla delar av ett affärssystem samarbetar får du en effektiv helhetslösning som sparar tid, minimerar fel och tillhandahåller bra beslutsunderlag.

På Fortnox finns hundratals publika och kvalitetssäkrade integrationer som skapats av olika utvecklingspartners. En del integrationer fungerar som grundstenar och passar många olika typer av företag. Andra är mer branschspecifika och skräddarsydda efter specifika behov.

Illustration – brevduva

API (Application Programming Interface)

API står för Application Programming Interface och är ett verktyg som gör det möjligt för program att kommunicera med varandra och utväxla information. Det fungerar som en bro mellan två system och är ett kontrollerat sätt att överföra information på.

Man kan säga att API:er tillåter interaktion mellan olika mjukvarusystem och gör det möjligt att kommunicera på ett strukturerat sätt. Det är genom API:er man kan skapa anpassade lösningar, integrera tjänster och utöka funktionaliteten hos befintliga program.

Läs mer om vad ett API är och hur det fungerar ›

Hur används ett API?

Ett API är ett slags protokoll, en tolk, som används så att system kan kommunicera med varandra och utbyta data. För att klara de snabba omställningar som ett företag kan ställas inför idag så måste systemen vara tillförlitliga och uppdateras i realtid. Tack vare dataöverföring via system och integrationer behöver du som företagare inte längre arbeta med filhantering. Genom att undvika att ladda ner, skicka och ladda upp filer i olika system sparar du både tid och minskar risken för fel. Att vara uppdaterad med den senaste informationen innebär att ditt företag kan drivas mer effektivt och större fokus kan läggas på kunder och bra service.

Så fungerar Fortnox API

Fortnox erbjuder ett REST API där olika utvecklingspartners kan bygga och erbjuda system som enkelt kan integreras med Fortnox produkter och tjänster. Det är alltså API:er som gör det möjligt för våra utvecklingspartners system att kommunicera med strukturen som finns hos Fortnox. Till sin hjälp har utvecklarna teknisk dokumentation som beskriver hur Fortnox fungerar, till exempel hur ett kundkonto eller en faktura skapas. På så sätt kan våra utvecklingspartners integrationer användas med Fortnox tjänster och uppfylla våra kunders behov.

Fortnox REST API är ett öppet API. Det betyder att vem som helst har möjlighet att utveckla och publicera integrationer på Fortnox plattform. Självklart måste alla våra utvecklingspartners ingå ett avtal med Fortnox som reglerar datasäkerhet och GDPR innan.

Att vara utvecklingspartner till Fortnox är kostnadsfritt. Dessutom är allt automatiserat så det går snabbt och smidigt att komma igång. Är du intresserad av att utveckla system mot vårt API? Godkänn vårt avtal, skapa sedan ett konto och registrera dig som utvecklare mot Fortnox API .

Fortnox har tack vare sitt öppna API många integrationer som kan komplettera ditt affärssystem. Även om APIet öppet är det du som företagare som kopplar på integration och ger ett annat system behörighet till viss information och data.

Illustration – IT och webb

Affärssystem

Ett affärssystem, eller ERP-system (Enterprise Resource Planning) är ett paket av program med integrerade system. Syftet med ett affärssystem är främst att effektivisera verksamheten genom att skapa ett center för företagets verksamhetssystem.

Företag använder sig vanligtvis av olika verksamhetssystem för att hantera administrativt arbete. Det kan skilja sig beroende på bransch, men kan till exempel handla om ett CRM-system, ett lönesystem och ett system för rapportering. Med flera olika system kan det snabbt bli rörigt om man inte har ett affärssystem.

Ett verktyg för att utveckla och effektivisera verksamheten

Affärssystem hjälper företag att hantera och automatisera olika affärsprocesser, till exempel ekonomi, försäljning, inköp, lagerhantering och personaladministration. Systemet integrerar olika delar av företagets verksamheter och underlättar informationsflödet mellan dem.

Läs mer om vad ett affärssystem är och vilka som finns ›

Att välja rätt affärssystem

Ett affärssystem kan se olika ut beroende på vilken bransch du tillhör och vilka funktioner som är viktiga för just ditt företag. Men det viktigaste är att systemet kan hantera den data du behöver och klara av ditt företags behov nu och i framtiden.

När du ska välja affärssystem ska du utgå från din verksamhet. Fundera över vilka funktioner och eventuella verktyg du har idag och vad du kan behöva framåt i tiden. Ha även i åtanke hur du vill utveckla ditt företag framåt och fråga dig om affärssystemet är skalbart och flexibelt så att du kan bygga på med verktyg vid behov.

Fortnox integrationer och affärssystem

Med Fortnox företagsplattform får du en skalbar lösning där du bara använder det som ditt företag verkligen behöver. Skapa “ditt eget” affärssystem med produkter och tjänster inom bland annat bokföring, fakturering och lönehantering. Tack vare möjligheten att koppla system som är anpassade för ditt företag och din bransch till Fortnox, får du ett effektivt affärssystem. 

Mer om Fortnox affärssystem

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.