Lön|2 december 2021|Uppdaterad: 17 oktober 2023

Räkna ut lön efter skatt

Med vår smarta lönekalkylator kan du räkna ut nettolön och hur mycket skatt som ska betalas under inkomståret 2023. Du fyller i hemkommun, bruttolön och eventuellt medlemskap i Svenska kyrkan. Lönekalkylatorn, som är “uppkopplad” mot Skatteverket, hämtar automatiskt rätt skatt och kyrkoavgift.
Fyll i dina uppgifter

Vilken kommun bor du i?

Vad har du för månadslön?

Så här fördelas lönen

Fyll i dina uppgifter i formuläret. Vi behöver veta vilken kommun du bor i, vad du har för bruttolön samt om du är medlem i Svenska Kyrkan eller inte. Är du medlem i Svenska Kyrkan behöver du också ange viken församling du tillhör. Resultatet kommer sedan visas här.

Vad behöver kalkylatorn för att räkna ut lön efter skatt?

Till att börja med behöver vi veta din bruttolön, som är lönen före avdrag av skatt, för att lönekalkylatorn ska kunna beräkna din nettolön, som är lönen efter skatteavdrag – alltså den lön du får in på kontot.

Din hemkommun spelar roll

Det finns 290 kommuner i Sverige och varje kommun har sin egen skattesats för den kommunala inkomstskatten. Den enkla utvägen hade varit att ta genomsnittet av kommunalskatten för 2023 (32,23 %) rakt av.

Är du arbetsgivare?

Och nyfiken på vad en anställd kostar, utöver lön och arbetsgivaravgift?

Så mycket kostar en anställd

Men faktum är att genomsnittet bara hade blivit korrekt för två av de 290 kommunerna (Botkyrka kommun samt Södertälje kommun). Och det skiljer mer än 6 procentenheter mellan den lägsta och högsta kommunalskatten i Sverige 2023 – skillnaden är alltså stor om du bor i Österåkers kommun (28,98 %) eller i Dorotea kommun (35,15 %). Därför behöver vi veta din hemkommun för att kunna visa rätt kommunalskatt.

Medlemskap i Svenska kyrkan påverkar också

Eventuellt medlemskap i Svenska kyrkan påverkar också skatten eftersom du då betalar en kyrkoavgift. Även den skiljer sig från kommun till kommun. Om vi återigen tar exemplet med Österåker och Dorotea är kyrkoavgiften nästan hälften så liten i Österåker som den är i Dorotea.

Full arbetsgivaravgift

Varför betalar arbetsgivaren mer än själva bruttolönen? Jo, din arbetsgivare betalar utöver din lön även en arbetsgivaravgift till staten. Arbetsgivaravgiften används till det grundläggande sociala försäkringsskyddet som bland annat inkluderar ålderspension, sjukvård och social omsorg. Vår lönekalkylator räknar på full arbetsgivaravgift (31,42 %).

Kommunal inkomstskatt vs statlig inkomstskatt

Skatten som visas i tabellen är som sagt kommunal inkomstskatt, som betalas till kommun och landsting. Så länge du har en beskattningsbar förvärvsinkomst som understiger 598 500 kronor för inkomståret 2023 betalar du endast denna skatt. Tjänar du däremot över denna så kallade skiktgräns betalar du även en statlig inkomstskatt om 20 % på den delen av lönen som överstiger skiktgränsen. Den statliga inkomstskatten är densamma oavsett vilken kommun du bor i.

Hur görs uträkningen?

När du klickar på Beräkna-knappen skickar lönekalkylatorn, via API, en fråga till Skatteverket om vilken skattesats du har, baserat på uppgifterna du knappar in.

När lönekalkylatorn får svar från Skatteverket om rätt skattesats, avrundas den till närmaste heltal för att hitta rätt skattetabell och rätt grundavdrag.

Efter avrundningen tittar lönekalkylatorn i kalendern; aktuellt år (baserat på dagens datum), rätt skattetabell och din bruttolön skickas till Fortnox Lön, där programmet räknar ut nettolön, skatt och arbetsgivaravgifter.

När det är klart skickar Fortnox Lön tillbaka siffrorna till lönekalkylatorn, som sammanställer dem i tabellen på din skärm.

Relaterade artiklar

Lön|Skatter & moms|Driva Företag|Bokföring|16 september 2020|Uppdaterad: 14 november 2023
Representation – allt du behöver veta!

Reglerna kring representation upplevs ofta som krångliga och svåra att hålla reda på. Vi hjälper dig att reda ut vad som gäller vid olika typer av...

Guide för traktamente 2023

Traktamente är en ekonomisk ersättning som arbetsgivare kan betala ut i samband med tjänsteresor, för att täcka den ökade kostnaden resan innebär för den

Guide för inkomstskatt 2023

Alla svenska medborgare med en beskattningsbar inkomst betalar inkomstskatt. Inkomstskatten består av två skatter: kommunal inkomstskatt och statlig