Lön|Driva Företag

Publicerad: 11 januari 2021|Senast uppdaterad: 14 december 2023

Friskvårdsbidrag 2023 & 2024 – hur stort belopp?

En person som sitter i yogaställning
Friskvårdsbidrag är en förmån som du som arbetsgivare har möjlighet att erbjuda dina anställda. Beloppets storlek är upp till dig som arbetsgivare – men det finns ett tak på 5 000 kronor per år om friskvårdsbidraget ska vara skattefritt, och dessutom är inte all typ av friskvård skattefri. Läs vår guide för att veta mer om friskvårdsbidraget för inkomståret 2023 och 2024 – vi går även igenom den nära besläktade naturaförmånen.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt för den anställde behöver följande tre förutsättningar finnas:

  • Samma belopp och villkor erbjuds till samtliga anställda (oavsett anställningsvillkor)

  • Vara av mindre värde (maximalt 5 000 kronor per person och år)

  • Nyttjas för motion- och friskvårdsaktiviteter av enklare slag.

Under hösten 2022 meddelade dock Skatteverket att arbetsgivare även kan välja att proportionera friskvårdsbidraget i förhållande till arbetstid och sysselsättningsgrad. En förutsättning för proportionering är att samma villkor gäller för hela personalen – den kan inte göras utifrån kriterier såsom lönenivå eller tjänsteställning.

Så mycket är friskvårdsbidraget 2023 och 2024

Vad ett företag erbjuder sina anställda i friskvårdsbidrag är upp till företaget. Men för att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt för den anställde, får det inte överstiga 5 000 kronor. Det innebär att arbetsgivaren inte gör skatteavdrag eller betalar arbetsgivaravgifter på förmånen – det sker med andra ord ingen förmånsbeskattning .

Kan man erbjuda friskvårdsbidrag över den skattefria gränsen?

Ja, men då är det inte skattefritt längre. Om arbetsgivaren betalar ut ett friskvårdsbidrag som är högre än 5 000 kronor, ska den anställde förmånsbeskattas för hela friskvårdsbidraget och inte bara för den del som överstiger det skattefria beloppet. Dessutom tillkommer sociala avgifter för arbetsgivaren när beloppet överstiger 5 000 kronor, och även här ska avgifterna beräknas på hela beloppet.

Vilka aktiviteter ingår i friskvårdsbidraget?

Skatteverkets grundregel är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som skattefria (så länge de, som sagt, är av mindre värde). Nedan ges olika exempel på vad som ingår. Observera att detta bara är ett kortare urval, och att Skatteverket inte erbjuder någon komplett lista.

  • Medlemskap på en träningssajt eller -app, exempelvis för yoga, cykling eller kost

  • Gymkort och personlig träning på gym

  • Lag- och motionssporter som fotboll, padel, tennis, golf, skidåkning, ridning och segling (dock ej föreningsavgifter)

  • Friskvård som akupunktur, zonterapi, ljusterapi och fotmassage

  • Liftkort.

Vad ingår inte i friskvårdsbidraget?

Behandlingar som är hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård omfattas inte. Exempel är sjukgymnastik, fysioterapeut, kiropraktor, naprapat, bindvävsmassage och fotvård.  Hembesök av personlig tränare, schack och körsång är fler exempel på vad som inte räknas. För mer information, se Skatteverkets rättsliga vägledning .

Ingår utrustning i friskvårdsbidraget?

Nej, saker som löparskor, ridkläder, skridskor och skidor ingår inte. Däremot typiskt sett bowlingklot eftersom det är en del av aktiviteten.

Friskvårdsbidrag ersätts i efterhand

Friskvårdsbidrag ersätts vanligen i efterhand av arbetsgivaren, mot det personliga kvitto som den anställde styrker sitt utlägg med och lämnar in till arbetsgivaren. 

Arbetsgivaren kan ersätta utlägg för årskort, klippkort eller enkelbiljetter samt för elektroniska motsvarigheter.

Ibland kan arbetsgivaren även ha avtal med någon form av friskvårdsportal, vilket gör att den anställde kan teckna olika tjänster och “betala” med sitt friskvårdsbidrag direkt via portalen. Det gör att den anställde i så fall slipper ligga ute med pengar och skicka in kvittot till arbetsgivaren.

Bolagsform spelar roll

För att få ett skattefritt friskvårdsbidrag krävs en anställning – alltså att den anställde får lön och blir beskattad i företaget.

Friskvårdsbidrag i enskild firma och handelsbolag

Den som driver en enskild firma eller är ägare till ett handelsbolag räknas inte som anställd och kan därför inte göra avdrag för friskvård. Finns det anställda i företaget omfattas de dock av friskvårdsbidraget.

Friskvårdsbidrag i aktiebolag

Ägare av aktiebolag har rätt till friskvårdsbidrag om lån utgår från företaget. Ägaren betraktas i de fallen som en vanlig anställd.

Friskvårdsbidrag eller naturaförmån?

Det finns två typer av förmåner när det gäller motion på jobbet: Friskvårdsbidrag där den anställde väljer aktivitet eller plats, och naturaförmån där företaget väljer.

Vad är en naturaförmån?

När företaget bestämmer sig för att bjuda alla anställda på en viss aktivitet kallas det naturaförmån. Exempel är eget gym på jobbet, att de anställda har fritt inträde på ett särskilt gym eller erbjuds fri massage ett visst antal gånger per år.

Kombinera friskvårdsbidrag och naturaförmån

Det går bra att kombinera friskvårdsbidrag med en naturaförmån. Även kombinerade måste de båda förmånerna anses vara av mindre värde annars riskerar de anställda att förmånsbeskattas.

Vad innebär "av enklare slag och mindre värde"?

Den sammanlagda bilden får inte bli för kostsam. 

Om ett företag erbjuder en lämplig naturaförmån och ett mindre friskvårdsbidrag och de förmånerna tillsammans något överskrider gränsen på 5 000 kronor så sker (sannolikt) ingen beskattning. 

Men om företaget erbjuder flera naturaförmåner och fullt friskvårdsbidrag så är förmånerna i regel alltid skattepliktiga. Skatteverkets rättsliga vägledning ger ett exempel: Fritt liftkort i kombination med gym på kontoret och 5 000 kronor i friskvårdsbidrag. 

Bedömningarna skiljer sig beroende på om det är naturaförmån eller friskvårdsbidrag, om det handlar om motion eller annan friskvård och också själva typen av aktivitet. 

Om aktiviteterna antingen var för sig eller tillsammans inte bedöms vara “av enklare slag och mindre värde” så förmånsbeskattas de anställda på hela beloppet, inte bara den del som överstiger 5 000 kronor.

Sammanfattning

Friskvårdsbidrag – när den anställde väljer

Friskvårdsbidrag är en förmån som du som arbetsgivare har möjlighet att erbjuda dina anställda. Beloppets storlek är upp till dig som arbetsgivare – men det finns ett tak på 5 000 kronor per år om friskvårdsbidraget ska vara skattefritt. Den anställde väljer typ av friskvård.

Naturaförmån – när arbetsgivaren väljer

Istället för att avsätta ett belopp för friskvård som de anställda väljer kan företagare själva välja att betala för enklare motion och annan friskvård. En sådan lösning kallas naturaförmån, och för att den ska passera som en skattefri förmån för den anställde måste den vara ett enklare slag av motion och annan friskvård, tillgänglig för alla anställda, och vara av mindre värde (alltså max 5 000 kronor).

Enkel rapportering i Fortnox

Med Fortnox Lön rapporterar dina anställda enkelt in sina utlägg via webben eller Fortnox App.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.