Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 26 mars 2024

Så gör du för att starta företag en egen konsultbyrå inom PR och kommunikation

Personer som tittar på ett diagram
Jobbar du idag i PR- eller kommunikationsbranschen, men är sugen på att testa vingarna och starta eget? Vi hjälper dig som går i starta-tankar med vad du behöver tänka på inför uppstarten, med tips och råd från en branschexpert.
Porträttbild på en man

Kort om branschen

PR- och kommunikationsbranschen är bred, och omfattar allt från kommunikationsstrategi till design och innehållsproduktion.

För att starta eget i kommunikationsbranschen behöver du vara ödmjuk, nyfiken och en god lyssnare. Det gäller att förstå kundens utmaningar och problem på djupet. Passion och prestigelöshet är viktigt, och att vara villig att arbeta hårt.

Johan Castor är delägare i kommunikationsbyrån GoBrave. Han startade eget för att han ville komma vidare i yrkeslivet, göra saker annorlunda och få mer att säga till om. Att starta tillsammans med andra är en god idé och man ska inte ha för lika personligheter utan komplettera varandra.

– Kommunikationsbranschen är föränderlig. Att vara uppdaterad och ligga i framkant är ett måste, berättar Johan.

Inriktningar

  • Kommunikationsstrategi

  • Innehållsproduktion

  • Design

  • Webbproduktion

  • Annonsering

  • Sökmotoroptimering

  • Webbanalys

  • PR

  • Mediahantering

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

I samband med att du startar företag är det en hel del att tänka på. Ta del av våra tips och läs om Johan Castors erfarenheter inom olika områden nedan.

Material, inventarier och lokaler

Du behöver medel till aktiekapitalet men i övrigt inga stora investeringar. Ett bra sätt att undvika höga startkostnader är att hyra och leasa, tipsar Johan Castor om.

– Vi leasar datorer, skrivare, film- och fotoutrutsning och även programvaror. Det är ett sätt att slippa tunga investeringar i början och det är en trygghet att veta att allt funkar, och vem man ska kontakta när det inte gör det.

– Du behöver ett kontor för att träffa kunderna. Leta efter en bra hyresvärd och se till att det är lättillgängligt för kunder och leverantörer. Vi vill gärna att kunderna kommer till oss, lär känna vår kultur och träffar kollegor.

Ekonomi och juridik

– Var aldrig rädd att prata om pengar med kunder. Berätta tidigt vad det kommer kosta. En bra, personlig bankkontakt är också nödvändigt, berättar Johan.

– Generellt behöver man lägga tid på att bearbeta både nya och befintliga kunder. Sommaren är ofta lågsäsong och intäkterna ska räcka för de månaderna också. Budgetera för kompetensutveckling och bygg en buffert.

För att ta större uppdrag (inom reklam) behöver byrån en person som är godkänd ansvarig reklamutgivare. Andra avtal som kan bli aktuella är offentliga upphandlingar, sekretessavtal och avtal med tryckerier.

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Programvara

För en konsult är fakturering, offert och order samt ett projekthanteringsverktyg de mest använda programmen – utöver de program som används i tjänsten. Framför allt behövs ett bokförings- och faktureringsprogram så att det blir enkelt att sköta bokföringen och ta betalt från kunder.

– De första åren tog vi hjälp med allt kring redovisning och bokföring, berättar Johan Castor om den inledande tiden på GoBrave. Idag har vi en ekonomiansvarig som sköter det mesta kring bokföring, fakturering, löner och annat. Vi använder också ett tidrapporteringssystem där uppgifterna går direkt in i Fortnox, avslutar Johan.

För att få ett bra flöde mellan alla program och undvika dubbelarbete där data flyttas mellan olika system så behövs en integration. Med en integration mellan ekonomisystemet och ett projekthanteringsverktyg synkas arbetad tid, scheman och diverse projekt med lön-, fakturering- och bokföringsprogram. Vilket sparar tid, ger kontroll och samlar allt på ett ställe. 

Fortnox har en helhetslösning för konsulter som gör det både enkelt och roligt att hantera företagets administration.

Marknadsföring

Så, hur marknadsför du ditt nya företag på allra bästa sätt?

– Genom att bygga vidare på ditt kontaktnät, tipsar Johan Castor. Nätverka så mycket du hinner och be kunder om referenser. Givetvis behöver du en bra webbsida, leadsgenerering och stark närvaro i sociala medier.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I Fortnox företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

– Aktiebolag är absolut det bästa, tipsar Johan Castor. Det är tryggare, uppfattas som mer seriöst och i många fall en förutsättning för upphandlingar, avtal och liknande.

I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel.

Så gör du – steg för steg-guide

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Följ länkarna nedan för att kika runt bland olika organisationer:

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Har du nyligen startat ditt företag? Då vill vi ge dig en extra skjuts i uppstarten. Vi bjuder dig på programavgiften de första sex månaderna.

I Fortnox får du hjälp med allt från bokföring och fakturering till att hitta kunder och integrera smarta funktioner som jobbar för dig. Enkelt och tryggt, precis som det ska vara i uppstarten.

Gäller dig som startat företag de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället. 

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Fakturering|Skatter & moms|Starta Företag

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.