Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 26 mars 2024

Så gör du för att starta din egen restaurang, cateringfirma, bar eller café

En kock som lagar mat
Sugen på att starta egen restaurang? Eller kanske det där lilla fiket som du alltid har drömt om? Vi guidar dig med nödvändiga saker som du behöver tänka på när du startar eget företag inom restaurangbranschen.
Porträttbild på en man i rosa tröja

Kort om branschen

Att starta och driva restaurang eller ett café passar dig som brinner för det kreativa och service. Arbetet är rörligt och serviceinriktat, och mycket kundkontakt ingår. Ofta innebär det även en hel del kvälls- och helgarbete.

Just nu står restaurangbranschen inför stora utmaningar i och med corona-pandemin och restriktionerna som den medför. Trots det väljer många att våga satsa på att starta företag inom branschen, vilket tyder på ett stark tro på att det snart kommer att vända.

Urban Wallin, rådgivare på Nyföretagarcentrum, har lång erfarenhet av restaurangbranschen.

– Just nu blöder den här branschen, berättar Urban och syftar till den rådande corona-situationen i slutet av 2020. Men ändå startas en hel del företag, vilket även det är en följd av pandemin. En del ger upp sina företag och säljer. Marknaden är till köparens fördel så många övertar lager och hyresavtal. En del köper ut sina konkurrenter. En del likviderar och startar nytt trots att de har ett företag. Fastighetsägarna kan också vara mer medgörliga nu om det kommer en duktig person med erfarenhet.

Inriktningar

  • Restaurang

  • Café

  • Food truck

  • Gatukök

  • Catering

  • Gatumat

  • Bar

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Tidigare erfarenheter och förkunskaper om branschen är ofta nödvändigt. Många som startar är eller har varit anställda på en restaurang eller motsvarande under en tid. Någon specifik utbildning krävs inte såvida du inte ska servera vin och sprit, även om kunskap såklart alltid är meriterande.

Material, inventarier och lokaler

Inom denna bransch är lokalens läge och utformning viktigare än i många andra branscher. Det är ofta en fördel att ha en lokal på en geografisk plats där många personer rör sig, exempelvis i centrum eller i ett industriområde om du satsar på en lunchrestaurang. Hanterar du livsmedel behövs tillstånd från kommunen , och lokalerna ska vara anpassade för ändamålet.

Börja med att boka en tid med kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Livsmedelshantering kräver tillstånd från kommunen. Det behöver dock inte vara så komplicerat och de flesta kommuner är serviceinriktade. Ibland behövs även bygglov.

När det kommer till utrustning kan det lätt springa iväg kostnadsmässigt om sådant inte redan finns på plats i lokalen. Håll därför utkik efter begagnade inventarier för att spara pengar – allt behöver inte vara nytt.

Ekonomi och juridik

Ta hjälp av Almi  eller Nyföretagarcentrum  i starten. Kolla även runt i ditt eget nätverk om du har någon med värdefull kunskap som kan agera bollplank och liknande. Behöver du hjälp med finansiering går det ofta att hitta externa finansiärer så som banker (lån) eller riskkapitalister för att komma igång med verksamheten.

Som egenföretagare behöver du en företagsförsäkring. Det är även att rekommendera att gå med i en A-kassa. Se också över din sjukförsäkring, då det är vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Marknadsföring

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier , tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. För restauranger är lokalen och dess position en viktig del av marknadsföringen. Välj gärna en plats där många går förbi eller som ligger på ett annat fördelaktigt ställe dit folk tar sig.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I vår blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Tänk på att registrera företaget som arbetsgivare genom verksamt.se.

Programvara

Oavsett om du driver restaurang, café eller kaffebar så träder bokföringsplikten i kraft i samband med din första affärshändelse. Det innebär att du behöver någon form av programvara för din ekonomi. Eftersom du med största sannolikhet även kommer ha ett kassasystem så rekommenderar vi dig ett bokföringsprogram som går att integrera med kassasystemet. Läs mer om hur du kan koppla ihop Fortnox med externa system.

Integrationer gör det enklare för dig att driva företag. Med digitaliseringen minskas administrativa tidstjuvar som personalplanering, inköp och hantering av kassarapporter. Och du kan istället fokusera på dina gäster. 

Ett kassasystem som är integrerat med ditt ekonomisystem ger dig automatiskt färdiga bokföringsrapporter. Dessutom skickas all försäljningsdata automatiskt över till ekonomisystemet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Börja med att bestämma vilken företagssform du vill starta företaget som. Flera börjar med en enskild firma parallellt med andra inkomstkällor, men det finns även fördelar med att välja aktiebolag – speciellt om du ska anställa.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

  • Visita  är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Bland medlemmarna finns bland annat restauranger och hotell.

  • Sveriges bagare och konditorer  riktar sig till dig som driver företag inom bageribranschen i Sverige.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Har du nyligen startat ditt företag? Då vill vi ge dig en extra skjuts i uppstarten. Vi bjuder dig på programavgiften de första sex månaderna.

I Fortnox får du hjälp med allt från bokföring och fakturering till att hitta kunder och integrera smarta funktioner som jobbar för dig. Enkelt och tryggt, precis som det ska vara i uppstarten.

Gäller dig som startat företag de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället. 

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Fakturering|Skatter & moms|Starta Företag

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.