Så gör du för att starta din egen restaurang, bar eller café (guide)
Last updated: 11 september 2025

Kort om restaurangbranschen
Att starta och driva restaurang eller ett café passar dig som brinner för det kreativa och service. Arbetet är rörligt och serviceinriktat, och mycket kundkontakt ingår. Ofta innebär det även en hel del kvälls- och helgarbete.
Tidigare erfarenheter och förkunskaper om branschen är ofta nödvändigt, men inget krav. Många som startar är eller har varit anställda på en restaurang eller motsvarande under en tid. Någon specifik utbildning krävs inte såvida du inte ska servera vin och sprit, även om kunskap såklart alltid är meriterande.
Inriktningar inom restaurang
Café
Food truck
Gatukök
Cateringfirma
Bar
Vad krävs för att starta en restaurang?
Det kan vara hektiskt till en början när man ska öppna en restaurang, en hel del aktiviteter och beslut ska tas, bland annat vilka grossister och leverantörer man ska samarbeta med. Sedan måste du sätta dig in i vilken typ av kassasystem som passar bäst. Men kortterminaler, bokningssystem och personalsystem är också viktiga delar i att kunna driva restaurangen. Nedan har vi skapat en checklista för vad som kan vara bra att tänka på när man startar eget företag. Men kom ihåg att varje restaurang är unik, vilket innebär att vår checklista kanske saknar något som du behöver för din restaurang.
Affärsplan: Har du ett tydligt koncept för ditt företag? Bestäm vilken typ av restaurang du ska ha, är det en grill eller ett café? Vilken mat ska du servera, vem är din målgrupp och hur kan du utmärka din restaurang? Vill du ha hjälp att skriva en affärsplan, så har vi en färdig mall som du kan följa. Ladda ned mallen här >
Företagsform: Jämför företagsform och välj det som passar dig. Ta hjälp av vår guide för att komma fram till om du ska ha ett aktiebolag eller en enskild firma . Till guiden >
Registrera företaget (eller köp ett): När du startar ett aktiebolag från grunden behöver du registrera ditt företag hos Bolagsverket. Men om du väljer att köpa ett lagerbolag så är företaget redan registrerat. Läs mer om lagerbolag.
Försäkring: På en restaurang behöver du ha en bra livsmedels- och skadedjursförsäkring, sen är det även rekommenderat att du som egenföretagare har en företagsförsäkring, går med i A-kassa och ser över din sjukförsäkring.
Tillstånd och krav inom restaurang
I starten av en restaurang finns det en hel del tillstånd och krav att förhålla sig till och det är viktigt att du som ägare har koll på detta. De flesta tillstånd kan du söka hos din kommun, men det kan variera beroende på var du tänker starta verksamheten. Nedan är några av de viktigaste tillstånden och kraven som du behöver innan du öppnar restaurangen.
Registrering som livsmedelsanläggning: Denna anmälan måste göras innan du startar restaurangen och innebär att du får hantera och servera mat. Vanligast sker anmälan till kommunen, men avdelningen varierar från kommun till kommun. Om du väljer att starta verksamheten innan anmälan är gjord så kan du behöva betala en sanktionsavgift.
Serveringstillstånd: Planerar du att sälja alkohol på din restaurang? Då behöver du ansöka om ett serveringstillstånd hos din kommun. Men det finns en del krav som måste uppfyllas för att du ska få tillståndet godkänt, bland annat lokalens lämplighet, att företaget har koll på ekonomin (inga skatteskulder) och att du känner till vad alkohollagen innebär – vilket kan innebära att du behöver ta ett kunskapsprov.
Bygglov: Vid renovering eller ombyggnad av lokalen kan du behöva ansöka om ett så kallat bygglov. Detta kan gälla vid små detaljer som att sätta upp nya skyltar, därför är det viktigt att du läser noggrant innan du sätter igång.
Uteservering och användning av allmän plats: Planerar du en uteservering, trottoarpratare eller liknande utanför din restaurang? Då måste du ha tillstånd att använda allmän plats.
Brandskydd: Din restaurang måste uppfylla kraven för brandsäkerhet. Det vill säga att du har ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA).
Avfallshantering: Du som restaurangägare är själv ansvarig för att avfallshanteringen sköts på rätt sätt, inklusive matavfall och farligt avfall.
Nattklubb: Är tanken att din restaurang ska övergå till nattklubb under kvällen så behöver du särskilda tillstånd utöver serveringstillstånd, bland annat utökade öppettider.
Restaurangens läge och utformning
I restaurangbranschen är lokalens läge och utformning viktigare än i många andra branscher. Det är ofta en fördel att ha en lokal på en geografisk plats där många personer rör sig, exempelvis i centrum eller i ett industriområde om man satsar på en lunchrestaurang.
Faktorer att tänka på när du väljer plats:
Kundflöde
Synlighet
Konkurrens
Parkeringsmöjligheter
Som nystartad kan det vara smart att placera restaurangen i ett område där många går förbi. På så sätt kan fler lägga märket till stället. För att hålla igen kostnaderna i början så kan det även vara smart att hyra lokalen istället för att köpa.
Utrustning i restaurangen
När du har hittat den perfekta lokalen är det dags att fundera över utrustningen som behövs. Här är det lätt att kostnaderna springer iväg om det mesta inte redan finns i lokalen. Men kom ihåg att allt inte behöver vara nytt, idag kan man enkelt hitta fina begagnade inventarier för en billig peng. Håll ögonen öppna efter köksutrustning, köksredskap, personalkläder, bord, stolar och bestick.
Ta hjälp av en branschorganisation
Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.
Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Bland medlemmarna finns bland annat restauranger och hotell.
Sveriges bagare och konditorer riktar sig till dig som driver företag inom bageribranschen i Sverige.
Starta företag med Fortnox
Köp ett lagerbolag eller bilda ett aktiebolag från grunden med Fortnox. Vi sköter all kontakt med Bolagsverket och finns med dig hela vägen när du startar företag.
Har du nyligen startat ditt företag? Fortnox bjuder på valfritt paket i ett halvår.
Gör det enklare att driva en egen restaurang
Att driva restaurang kräver resurser. Det handlar inte bara om att laga mat, utan du behöver någon som serverar, dukar undan och diskar. Och beroende på storlek på restaurangen kanske även fler än så, till exempel en hovmästare, en restaurangchef, en kallskänka och en kock. Med en bra idé kan du enkelt starta restaurangen, men för att driva den behöver du anställa personal. Läs mer om hur du går tillväga i vår guide lön och löneadministration >
Känner du att den administrativa delen tar allt för mycket från din tid? Då kanske du ska fundera på om du också behöver anlita en redovisningsbyrå? Hitta en redovisningskonsult här >
Få mer tid över till dina gäster
Med Fortnox kan du koppla samman dina verksamhetssystem med ekonomisystemet, genom att automatisera flödet minskar administrativa tidstjuvar som personalplanering, inköp och hantering av kassarapporter. Och du kan istället fokusera på dina gäster, smidigt va?
Läs mer om vår helhetslösning för restaurangbranschen
Vilka tillstånd behövs för att starta en restaurang?
När du ska starta en restaurang finns det olika tillstånd som du behöver, det kan till exempel handla om serveringstillstånd, tillstånd för uteservering och brandskydd. Om du vill ha en lista över vad som krävs just för din verksamhet så kan du kontakta din kommun.
Vad kostar det att starta en restaurang?
Det är svårt att svara på exakt vad det kostar att starta en egen restaurang. Det beror på faktorer som lokalkostnader, utrustning, inredning, tillstånd och avgifter samt personalkostnader.
Kan vem som helst öppna en restaurang?
Ja, vem som helst kan öppna en restaurang om man uppfyller de ekonomiska och legala kraven. Men det är bra att ha i åtanke att det är en tuff bransch. Här är några av de viktigaste aspekterna att gå igenom om du funderar på att öppna en restaurang:
Ekonomi: Det är vanligt att det tar några år innan restauranger går med vinst så det är viktigt att ha en buffert för att klara den första perioden.
Krav och tillstånd: Se till att du uppfyller alla krav och tillstånd. Till exempel kommunens krav på hygien och säkerhet.
Erfarenhet och kunskap: För att driva en restaurang behöver du kunskap om matlagning, service, personalhantering, marknadsföring, ekonomi och logistik. De som lyckas bäst är de som har tidigare erfarenhet och bra samarbetspartners inom branschen.
Var söker man tillstånd för att driva en restaurang?
Om du ska starta en restaurang så börjar du med att söka tillstånd hos din kommun. Avdelning varierar beroende på kommun, men vanligtvis är det miljö- och hälsoskyddsförvaltningen eller tillståndsenheten som hanterar denna typ av tillstånd
Mer om ämnet
- Så startar du företag som influencer
- Så gör du för att starta egen bilverkstad eller bilförsäljning (guide)
- Så startar du företag inom bygg och anläggning (guide)
- Så gör du för att starta din egen redovisningsbyrå
- Så gör du för att starta företag inom transportbranschen (guide)
- Så gör du för att starta företag som frisör (guide)
- Så gör du för att starta företag som IT- och webbkonsult
- Så gör du för att starta företag som journalist eller författare
- Så gör du för att starta företag inom jordbruk, djurhållning och odling
- Så gör du för att starta företag inom skogsbruk