Vad är Bankgiro?

Bankgiro är tjänsten som förenklar överföringar av pengar mellan företag eller från privatpersoner till företag.

Läs mer om bankgiro

För enklare hantering av inbetalningar

De flesta stora svenska företag, föreningar och organisationer har ett så kallat bankgironummer som används för att ta emot betalningar elektroniskt inom Sverige. Även mindre organisationer kan ha nytta av bankgiro – inte minst genom att göra det enklare för medlemmar eller kunder att göra sina inbetalningar. Man får god överblick över de inbetalningar som har gjorts och varifrån de kommer. Dessutom behöver du aldrig lämna ut företagets bankkontonummer för att ta emot betalningarna. Bankgironumret kan du fortsätta använda även om du byter bank, så länge banken är anslutet till Bankgirot.

Bankgironummer istället för bankkontonummer

Bankgironummer är inte samma sak som företagets bankkontonummer, utan fungerar som en mellanhand innan betalningen kommer in på företagskontot. Du får pengarna på det bankkonto som du har valt att koppla till det specifika bankgironumret. På så sätt kan du styra inbetalningarna dit du vill. Ett och samma företag kan ha flera bankgironummer för ett eller flera olika bankkonton. Beroende på hur du väljer att fördela pengarna kan bankgiro underlätta betydligt vid bokföring och redovisning.

Bankgirot är företaget som tillhandahåller tjänsten

Bankgirot startade 1959 av ett antal svenska banker som ville ha en gemensam tjänst för enklare överföringar och betalningar till företagskonton. Bankerna använder företagets unika bankgironummer, bland annat för att identifiera företagets namn på kundernas kontoutdrag. I princip alla stora banker i Sverige är kopplade till Bankgirot, och därmed behöriga att utfärda bankgironummer till sina företagskunder.

Lär dig mer om fakturering

Det bästa med företagande är att få betalt, men hur går det till i praktiken? Vi har skapat en en guide om fakturering där vi reder ut begreppen och förklarar allt du behöver veta om fakturor och fakturering.