Vad är Globalisering?
Globalisering inom företagande syftar till processen där företag expanderar sin verksamhet över nationella gränser, för att nå en global marknad.
Vad som skiljer ett globalt företag från ett internationellt företag är att det internationella säljer produkter över hela världen, men har sin bas i hemlandet. Ett globalt företag däremot har fabriker och distributionscenter i flera delar av världen. Dessa är anpassade för att möta de specifika behoven som varje marknad har.
Globalisering kan gynna företag genom ökad tillväxt och med konkurrensfördelar. Men det medför också utmaningar när det gäller att hantera kulturella skillnader, kopplade till bland annat politiska och ekonomiska förändringar i olika länder.
Vägen till globalisering
För att lyckas på den globala marknaden behöver företag förbereda sig genom att internationalisera och lokalisera sina produkter. Det är avgörande för en framgångsrik global expansion.
För att nå en global marknad är det viktigt att noggrant analysera den nya marknaden. Här behöver man ta hänsyn till kulturella skillnader, konsumentbeteenden och konkurrens. Att anpassa produkter och marknadsstrategier för att passa lokala preferenser är även det en viktig nyckel till framgång. Det är dessutom av stor vikt att förstå och följa de lokala lagarna och reglerna. Regler gällande skatter , arbetsrätt, tullar och miljölagstiftning kan skilja sig mycket åt från land till land.
En avgörande faktor för en lyckad globalisering är att skapa relationer och att lyckas bygga upp ett nätverk. Att skapa starka relationer med lokala partners, leverantörer och kunder är viktigt för att kunna ta sig an den nya marknaden. Lokala kontakter kan ge värdefulla insikter, som i sin tur kan hjälpa företagets etablering och tillväxt.
Globaliseringens påverkan i världen
Globaliseringen påverkar världsekonomin på många sätt. Den har framförallt lett till en ökad internationell handel. Företag kan nå nya marknader och få tillgång till fler kunder, vilket leder till ökad produktion och därmed högre sysselsättning. Innovationer och ny teknik sprids snabbare över gränserna, vilket kan förbättra länders produktivitet och livskvalitet. Globaliseringen bidrar dessutom till ett kulturellt utbyte och ökar förståelsen mellan olika nationer.
Även om globalisering har medfört mycket positivt i vår moderna värld, så finns det en baksida med den så pass snabbt expanderande handeln. En viktig fråga är miljöutmaningen. Ökad produktion och transporter världen över leder till större miljöpåverkan, som ökade koldioxidutsläpp.
Globala företag
Coca-Cola är ett av världens mest välkända globala företag. De har lyckats bygga ett starkt och enhetligt varumärke världen över, men samtidigt har företaget förståelse för att varje marknad har sina unika behov och preferenser. Coca-Cola har ett av de mest välutvecklade distributionsnätverken. Företaget har byggt upp ett globalt logistiksystem som gör det möjligt att leverera sina produkter snabbt och effektivt över hela världen.
Ett annat exempel är Toyota, en japansk biltillverkare som är en av världens största. Toyota har fabriker och försäljningskontor i många länder, inklusive USA, Kina, Europa och Sydamerika. Företaget tillverkar modeller som möter de specifika behoven för varje enskild marknad, genom till exempel hybridbilar för marknader med höga miljökrav.