Vad är Momsdeklaration?

VAT declaration

I en momsdeklaration redovisar företaget sin ingående moms och utgående moms.

Relaterade ord

Deklaration Bokföring Moms Omsättning

Mer om Momsdeklaration

Moms redovisas till Skatteverket

Momsdeklarationen gör man till Skatteverket för att redovisa sin ingående moms och utgående moms. De uppgifter som du ska lämna in hämtar du från din bokföring. Antingen kommer du få betala eller få tillbaka skillnaden mellan utgående och ingående moms.

När ska momsen deklareras?

Momsen kan redovisas olika ofta beroende på ditt företags omsättning och registrering. Redovisning kan antingen ske årsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Ett mindre företag med en omsättning på högst 1 miljon kronor kan redovisa en gång om året, månadsvis eller kvartalsvis. Om företaget har en beräknad omsättning på 1–40 miljoner kronor per år, rekommenderar Skatteverket att momsen redovisas kvartalsvis, men det går även att redovisa månadsvis. Ett större företag med en omsättning på över 40 miljoner kronor ska momsen redovisas en gång per månad.

Lär dig mer om skatter och moms

Med rätt kunskaper om skatter och moms minimerar du riskerna för ditt företag – både risken att någonting blir fel och risken att du betalar för mycket.  Vi har skapat en guide om skatter och moms om du vill lära dig mer.

Behöver du hjälp med ditt företag?

Hitta en redovisningsbyrå nära dig
Illustration av livboj

Vad tyckte du om den här sidan?