Vad är Plusgiro?
Plusgiro är en kontotyp och tjänst som ägs av Nordea och som gör det möjligt att göra överföringar och betalningar mellan olika plusgirokonton samt mellan företag och privatpersoner.
Så här använder man plusgiro
Med ett plusgiro kan man genomföra överföringar och betalningar mellan företag och privatpersoner samt mellan olika plusgirokonton. Tjänsten fungerar i Sverige, men också utomlands, och det är endast företag som kan ansöka om att öppna ett plusgirokonto. Privatpersoner kan till exempel betala fakturor kostnadsfritt till ett plusgiro och med hjälp av Nordeas företagstjänst är det lätt för företagare att kontrollera sitt plusgirokonto online. Det är dessutom möjligt för företag att koppla ett bank- eller betalkort till plusgiro. Denna betalningstjänst utvecklades från början av Postsparbanken och kallades då för Postgirot, men år 2001 köptes det upp av Nordea och år 2005 bytte det namn till PlusGirot.
Snabbare än vanliga banköverföringar
Med ett plusgirokonto är det möjligt att överföra pengar mellan gireringskonton utan att den som för över pengarna behöver använda sitt bankkonto. Det gör att det går snabbt att genomföra transaktioner och i stället för upp till tre bankdagar, vilket är vanligt vid en vanlig banköverföring, så tar en överföring via plusgiro högst 24 timmar.
Skillnaden mellan plusgiro och bankgiro
Ytterligare skillnader mellan ett plusgiro och ett bankgiro är som tidigare nämnts att plusgiro är en tjänst och kontotyp som ägs av en enda bank, Nordea, medan bankgiro är en verksamhet som ägs av flera banker såsom Swedbank, SEB, Handelsbanken, Danske Bank, Nordea, SkandiaBanken och Länsförsäkringar Bank. Plusgiro är en speciell kontotyp med inbyggd betalningslösning och bankgiro kan istället ses som en typ av adress till ett eller flera konton. De privatpersoner och företag som använder ett bankgiro behöver alltså ett bankkonto för att ha möjlighet att genomföra betalningar och transaktioner.
Lär dig mer om fakturering
Det bästa med företagande är att få betalt, men hur går det till i praktiken? Vi har skapat en en guide om fakturering där vi reder ut begreppen och förklarar allt du behöver veta om fakturor och fakturering.