Publicerad: 28 februari 2023|Senast uppdaterad: 19 februari 2024

Allt om företagslån

Behöver ditt företag expandera eller investera? Men saknar det kapital som behövs för att växa? Då kan ett företagslån vara ett bra alternativ för dig. I denna guide går vi igenom vilken typ av långivare som finns, hur du kan få ett företagslån, vad banken vill veta, samt vad räntan kan ligga på.

Vad är ett företagslån?

Precis som det låter är det ett lån till ett företag, inte till dig som privatperson. Du lånar dessa pengar av en bank eller annan typ av långivare.

Detta lån kan vara villkorat med eller utan en säkerhet. Det är bland det vanligaste sättet att finansiera tillväxt i ett bolag. Du kanske behöver kapital för ett projekt, inköp, utveckling av en produkt, eller till marknadsföring.

Kapital och företagslån

Vilken typ av långivare finns? 

Det finns olika typer av långivare, bland annat finansbolag, banker, myndigheter, samt nya digitala utmanare.

Banken är kanske det mest traditionella sättet att ta ett företagslån på, som oftast har lite fler krav som måste uppfyllas för att få ett lån. Finansbolag brukar ha ansökning online, och kan därmed vara lite snabbare än bankerna som kan ta flera veckor på sig med ditt lån. Myndigheter erbjuder företagslån, exempelvis via Almi, men som oftast har en lite längre process. Till sist finns det digitala utmanare, såsom Capcito. De är oftast mer flexibla, snabbare och kan ta hänsyn till ditt företags unika behov.

Hur får man ett företagslån? Vanliga krav

Vad som gäller beror på vilken långivare du väljer. Men några generella krav för att få låna är att:

  • Ditt företag är registrerat och aktivt i Sverige.

  • Företaget har en giltig bolagsform – kommanditbolag, aktiebolag, enskild firma eller handelsbolag.

  • Det finns ett svenskt bankkonto.

  • Du har en säkerhet för lånet. Du kan exempelvis ha en pantsatt fastighet eller en personlig borgen – en person (eller flera) som går in som säkerhet, om ditt företag inte lyckas betala tillbaka lånet.

Vissa långivare kan även ställa krav på att:
  • Du inte har skuldsaldo hos Kronofogden 

  • Ditt företag varit verksamt minst 6 månader

  • Ditt företag har en viss omsättning

  • Det finns minst ett bokslut

Vad vill banken veta?

För många företag är banklån en viktig finansiering och för att du ska kunna få detta vill banken känna förtroende för dig. Några saker som kan påverka är:

  • Vem du som företagare är. Hur din privatekonomi ser ut kan påverka dina chanser till ett bra lån. Men även erfarenheter, utbildning och referenser.

  • Din affärsplan. Det är viktigt att den är väl genomarbetad inför din presentation av företaget. Samt att den är realistisk och detaljerad. 

  • Ditt företags hållbarhetsarbete. Detta kan vara av betydelse för banken. Genom att få veta mer om hållbarhet, kan de bedöma möjligheten till tillväxt och hur medveten du är om olika risker som kan uppstå.

  • Övriga ägare, om du inte är ensam i företaget. De vill veta mer om dessa personer (och ägarstrukturen).

  • Om du har en revisor eller ett samarbete med en redovisningsbyrå.

  • Resultat- och balansräkningen (eller inkomstdeklaration för näringsverksamhet). Detta för att kunna bedöma hur lönsamt ditt företag är. De kan även vilja kolla på en budget (vanligtvis för det kommande året).

Vad är räntan på lånet? 

Det kostar att låna i form av ränta, som betalas på lånebeloppet under löptiden (återbetalningstid). Denna tid påverkar också kostnaden. Ju kortare löptid, desto kortare tid ligger långivaren ute med pengarna, och du får en lägre sammanlagd räntekostnad jämfört med en längre löptid. Dock är det viktigt att tänka på att kostnaden procentuell kan bli högre vid en kortare löptid. 

Förutom lånebelopp och löptid sätts räntan utifrån ditt företagets ekonomiska förutsättningar.

Mer om ränta och amortering

Ränta

Många banker erbjuder två typer av räntor, rörlig eller fast. Vissa banker erbjuder även en tredje – lån med räntetak. Räntan kommer att sättas utifrån ditt företags ekonomiska förutsättningar. Om ditt företag exempelvis är nytt och inte har en stabil ekonomi kan det betyda en högre risk – alltså en högre ränta. Tvärtom kan ett företag med bra ekonomi och bra återbetalningsförmåga betyda lägre risk – alltså lägre ränta.

Av den anledningen går det aldrig att veta exakt vad ett företagslån kommer kosta eller vilken bank som kan erbjuda den bästa räntan. En god idé är därför att jämföra olika långivare och se var du kan få bäst villkor.

Tänk på att det kan finnas en negativ påverkan att göra flera kreditupplysningar via UC. Du kan istället göra en ansökan hos en låneförmedlare, vilket bara blir en kreditupplysning. Beroende på hur många långivare som kan bevilja dig ett lån, kan du sedan välja långivare utifrån en jämförelse mellan de räntor och avgifter som respektive långivare erbjuder.

Amortering

Återbetalningen av lånebeloppet, sker oftast genom det som kallas för amortering.

Rak amortering

Det vanligaste är att du amorterar en fast summa varje månad – så kallad rak amortering. Utöver amortering ska du betala ränta. Det betyder att dina betalningar är större i början av lånet, då räntekostnaden är högre ju större skulden är. Räntekostnaden kommer alltså sjuka med tiden, då du amorterar på lånet. 

Annuitet

En annan förekommande typ av amortering är den vid annuitetslån. Då bestäms ett totalbelopp som räcker till både räntan på skulden och amortering. Ändrar sig inte räntan blir det totala månadsbeloppet samma varje månad. Först består annuiteten till största delen av ränta, och till en mindre del av amortering, detta eftersom att annuiteten är lika stor varje månad. När man närmar sig slutet av löptiden och skulden blivit mindre, utgör räntan en mindre del av annuiteten. Samtidigt utgör amorteringen en större del.

Ett schysst företagslån

Om du vill ha ett företagslån snabbt och enkelt finns Capcito, som sedan 2021 är en del av Fortnox. De fokuserar mer på aktuell försäljning än historisk företagsdata. Många banker brukar fokusera på det förflutna, och det kan försvåra att få en schysst finansiering. Capcito vill göra det enkelt att få en finansiering, och baserar det på varje företags unika behov. 

Låna upp till 2 miljoner kronor i 48 månader, utan dolda avgifter eller krångliga krav. Du får dessutom besked inom 24 timmar. Efter det betalas lånet ut direkt till dig.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.