Starta Företag

Publicerad: 21 april 2022|Senast uppdaterad: 13 november 2023

Så kan du tjäna pengar hemifrån online

tjej sitter på sin balkong och jobbar
Är du sugen på att dra in lite extra pengar? Eller kicka igång en egen business online, på heltid? Om du ännu inte har någon bra affärsidé, men ändå vill starta lite smått med något, har vi flertal tips på vad du kan testa. Välj och vraka bland vår business-buffé. Vi kommer även gå igenom hobbyverksamhet och näringsverksamhet, för att du ska hitta det som passar dig. Vad ska du tänka på när du jobbar hemifrån? Vilka för- och nackdelar finns det? Även det går vi igenom. Häng på!

Idag är det enklare än någonsin att göra business hemifrån och tjäna pengar. Gissa varför? Jo, för världen är så otroligt digital, och dina möjligheter blir med detta oändliga. Det finns något att göra för alla. Är du dessutom intresserad och bra på det du väljer att testa, kan du gå långt.

1. Handla med aktier

Att handla med aktier kan vara ett bra sätt att tjäna extra pengar på. Dock kräver det en del kunskap – som absolut går att lära sig. För att tjäna bra behöver du också investera mycket. Så, är du en fena på pengar eller har intresset att lära dig är detta ett bra alternativ. Du kan ta hjälp av de flesta banker som erbjuder aktiehandel. Det finns även alternativ som är mer nischade, så som Nordnet och Avanza . Tänk dock på att allt kan hända. Att spara pengar i fonder och aktier är ett bra sätt att få pengar att växa, men det kan gå upp och ner. Hur det kommer gå i framtiden vet ingen. Därmed är det inte säkert att du får tillbaka de pengar som du investerade från start.

2. Svara på undersökningar

Betalda undersökningar är kanske inget du kan göra en verksamhet på, men det är ett bra sätt att tjäna lite extra på. Många företag behöver dig som privatperson för att få in information om deras kunder. Registrera dig på en sida som erbjuder betalda undersökningar. Sedan är du good to go! Några sidor du kan testa är:

3. Skriv texter

Kanske är du en skicklig skribent? Då behöver du bara en dator och sedan finns möjligheten att tjäna pengar på olika frilansuppdrag. Men såklart behöver du även hitta jobben. Skapa en textbank med dina olika texter som du kan visa upp. Det finns sedan olika sidor på nätet där frilansare kan annonsera sina tjänster, och där du kan bli hittad av folk som söker frilansare. Det går helt klart att leva på att jobba som skribent. Allt hänger på din erfarenhet, konkurrens, referenser och hur mycket tid du vill lägga ner.

Några exempel på frilanssidor och contentbyråer som du kan hitta uppdrag via:

4. Börja coacha

Varför inte jobba som coach online? Är du riktigt bra på något kan du absolut föra detta vidare till andra människor. Du kanske är grym på träning? Eller är du kanske en hejare på holistisk hälsa? Då kan du coacha detta online. Steg 1, hitta kunder exempelvis via sociala medier. Steg 2, boka in en tid. Steg 3, starta ett videomöte med din kund. Lättare än så blir det inte, om du har en skopa driv och engagemang med.

5. Sälj dina bilder

Är du en person som brukar fylla din mobil med 10 000 bilder? Stannar du till och tar foto på allt du ser? Varför inte göra en business på något så kul som detta? Det spelar ingen roll om du är amatör eller proffs på att ta bilder. Större bildbanker så som iStock och Adobe Stock tar oftast emot bilder från alla. När bilderna blir publicerade får du betalt varje gång någon köper din bild. Det kan alltså bli en bra passiv inkomst. Ett tips är att kolla runt på dessa bildbanker och se vad som saknas, kanske kan du ta just dessa bilder? Du kan också se vilken typ av bilder som många laddar ner och fylla på med det.

6. Skriv en e-bok

Skriv en e-bok, ja varför inte? Kanske har du någon bra historia i huvudet eller något ämne att dela med dig av, då är det perfekt att skriva en bok. Du behöver inte ge ut den fysiskt, utan bara göra den digital – en e-bok. Då behöver du inte lägga pengar på att trycka boken. När folk laddar ner den får du pengar för det.

Ett alternativ för att sälja din e-bok är att göra det på en egen hemsida. Ett annat alternativ är att du tar hjälp av återförsäljare online, där du kan lägga upp din e-bok för försäljning. Två av de största är:

Apple Books: Apple sköter både distribution och betalning. Du behöver enbart fokusera på att skriva, designa och marknadsföra din e-bok. Apple erbjuder även tjänster som hjälper dig designa och förbereda din e-bok inför försäljning, om du behöver det. Du får cirka 70 procent av intäkterna i royalties för varje såld bok. Spana in Apple Books här .

Amazon Kindle: Publicerar du din bok med Amazone Kindle Direct Publishing kostar det ingenting, men Amazon tar en del av försäljningen av varje bok som du säljer. Läs mer här om hur du publicerar och säljer din e-bok via Amazon.

7. Let’s go creative!

Kanske är du kreativt lagd, och brukar skapa fina saker hemma? Då skulle du kunna sälja dessa saker. Du kanske är bra på att måla, trä armband, göra ljus, sy barnkläder eller något annat coolt hantverk. Testa att sälja på en hemsida, sociala medier, eller till folk du känner.

8. Bli en influencer

Är du intresserad av sociala medier och att marknadsföra produkter, är det perfekt att jobba med exempelvis Instagram, TikTok eller Youtube. För att tjäna pengar på dina sociala kanaler behöver du först växa och få en större kanal. Du behöver inte ha hundra tusen följare, men ändå några tusen, för att företag ska vilja samarbeta med dig. När du har fått samarbeten på kroken är det dags att börja marknadsföra. Jobbar du främst med Instagram kan du exempelvis publicera en bild eller reels i ditt flöde.

9. Bli ett proffs inom e-sport

E-sport utförs på datorer eller spelkonsoler, där du som tävlande spelar olika datorspel mot andra. Om du blir eller är duktig på e-sport kan du tjäna mycket pengar. Du gör detta genom olika tävlingar och turneringar. Det kan vara precis lika svårt att bli proffs inom e-sport, som att bli fotbollsproffs. Men lyckas du, kan du gå hur långt som helst.

Så hur gör man? Det viktigaste är att öva massor. Att spela kanske är en hobby för många, men vill du bli ett proffs måste du lägga ner mycket tid. Det kan också vara bra om du tittar på dina egna repriser, för att se vad du kan göra bättre. Ett sista tips är att uppgradera din utrustning om du har råd, exempelvis en bättre datormus eller mer processorkraft. Anpassa allt efter dina behov, så kommer allt gå mycket lättare.

10. Sälj dina gamla saker

Har du massa gamla saker som bara ligger och skräpar hemma? Du kan tjäna lite extra på att sälja detta. Några sajter du kan testa är Facebook, Tradera eller Blocket. Lägg upp en annons. Sälj! Vips så har du extra pengar, och dessutom lite mer plats hemma.

11. Översätt texter

Har du kanske fler modersmål? Eller är du bara intresserad och är en riktig talang på fler språk än svenska? Då är det perfekt att översätta texter, exempelvis artiklar eller böcker. För att hitta uppdrag för översättning kan du använda dig av olika frilansplattformar, kontakta ett företag direkt, eller skapa en intressant LinkedIn-profil som lockar.

En av de största frilanssiterna där du kan hitta mindre översättningsjobb, är Fiverr . Alltså kanske inte den bästa sajten för större uppdrag. Gengo är en annan sajt som erbjuder både mindre och större uppdrag inom översättning. En annan stor sida för frilansare i världen, är Upwork . Här kan det finnas många jobb för dig som frilansande översättare.

12. Driv en e-handelsbutik

Genom olika plattformar, exempelvis WordPress kan du hyfsat enkelt bygga egna hemsidor. Försök hitta något att sälja som du är intresserad av men även något som är unikt. Vad är din nisch? Klura på det och börja sedan bygga e-handelsbutiken! Läs gärna mer här, om hur du startar en e-handel .

13. Skapa en onlinekurs

Digitala kurser blir allt vanligare och populärare, särskilt med tanke på hur världen ser ut idag. Se till att göra din kurs unik, inom ett ämne du intresserar dig för. Kanske är du både bra på och intresserad av hälsa? Eller är det mat som står högst upp på din lista? Kör på det då.

För att få ut din onlinekurs kan du använda dig av en färdig kursplattform. Då kan du bygga den snabbt och du behöver inte tänka så mycket på teknik. Några exempel på sajter du kan ta hjälp av är:

  • Learndash (för dig som redan har en webbplats med WordPress, eftersom det är ett tillägg)

Eller kan du bygga en egen kursplattform i WordPress, för att få mer flexibilitet i det du gör och ha en bättre kontroll på funktioner och utseende.

Extra pengar eller business?

Är du osäker på om det du gör bara är lite extrainkomst eller mer än så? Det finns olika sätt att se på det, och alternativ du kan gå efter. Vi delar med oss av två. Om du inte har något riktigt syfte med det du gör, och bara vill tjäna lite extra pengar, kan det fungera med en hobbyverksamhet. Eller kanske du vill tjäna mer pengar – då är det näringsverksamhet som gäller.

Näringsverksamhet

Du kanske kommer se din business som något mer än en extra inkomst – en näringsverksamhet. Vilket oftast har ett vinstsyfte. Finns det ett sådan syfte är det klokt om du startar exempelvis en enskild firma. Läs mer här om de olika företagsformerna för att se vad som passar dig. Är du redo för aktiebolag redan nu, finns möjligheten att köpa ett lagerbolag hos Fortnox . Det är ett nyregistrerat aktiebolag på lager, redo att köpas. På två timmar får du organisationsnummer och bolagshandlingar. Snabbt va!

Väljer du att satsa stort på att starta företag och tjäna lite mer än extra, kan Fortnox dessutom hjälpa dig med administrationen. Plattformen underlättar ekonomiarbetet, och du slipper tänka så mycket på det. Lägg istället mer tid på det du brinner för.

Hobbyverksamhet

Vad innebär då detta? Jo, en hobbyverksamhet är inget registrerat företag. Du kan i mindre omfattning sälja produkter exempelvis inom bakning eller trädgårdsodling. En hobby är något du utför på din fritid och det är inte din huvudsakliga försörjning. Du utför heller inte arbetet på uppdrag av någon annan. En hobbyverksamhet har ingen bokföringsskyldighet, men du behöver skatta om du tjänar pengar på din hobby. Läs mer om skatt i hobbyverksamhet här . Väljer du detta alternativ kan du alltid skala upp senare och starta företag, för att tjäna mer pengar.

För och nackdelar med att jobba hemifrån och online

Att arbeta hemifrån kan ha både för- och nackdelar. Det kan vara skönt i många fall att bara kunna stanna kvar i sängen och dra sig lite extra, men det kan också kännas lite ensamt. Vi listar några för- och nackdelar som du kan ha med i beräkningen om du startar business hemifrån.

Fördelar

  • Ökad flexibilitet och större frihet

    Du kan exempelvis jobba när du vill på dygnet, eller på vilken plats du vill. Tänk vad skönt en dag då solen skiner, att kunna jobba ute i en solstol. Eller jobba sent en kväll från sängen, för att det passar dig just då. Jobbar du ensam online har du inte riktigt kravet på dig att jobba 8.00-17.00.

  • Bättre balans mellan arbetsliv och privatliv

    Du slipper att pendla. Oftast kan man lägga mer tid för familjen om man jobbar hemifrån. Ska du ta dig till och från jobbet annars, förlorar du i vissa fall timmar. Men jobbar du hemifrån kan du få den extra tiden med familj, vänner, eller kanske hobbies.

  • Lägre kostnader och mindre risk

    Du kan som ovan nämnt, slippa pendla och sparar därmed pengar på det. Kostnader för lokaler är även något du slipper. Detta innebär även att du tar en mindre risk, då du inte investerat lika mycket pengar som du annars kanske gjort med en lokal.

Nackdelar

  • Distansarbete kan flyta ihop med privatlivet

    Du kan få en bättre balans i privatlivet och arbetslivet, men det kan även göra linjen där emellan svårare att dra. Många som arbetar på distans kan lätt göra sig tillgängliga dygnets alla timmar, och kanske kolla mailen ständigt.

  • Svårt att motivera sig

    Det kan ibland vara svårt att motivera sig själv när man jobbar hemifrån. För många blir det lätt att man tappar fokus och börjar göra något annat hemma, exempelvis kolla den där serien som man älskar.

  • Isolering

    Trots många fördelar så kommer det ibland kanske kännas ensamt att jobba hemma. Det kommer alltså bli en hel del tid ensam, särskilt om du inte bor ihop med någon. Känner du dig ensam kanske du inte kan trolla fram ett par kollegor bara sådär men du kan alltid omge dig med människor, sätt dig på ett café till exempel.

Behåll fokus hemma

Som vi sett finns det både för- och nackdelar med att arbeta hemifrån. Något som kan vara svårt är att hitta fokus och göra det man ska. Brinner du för det du gör brukar det oftast inte vara några problem, men vi delar fyra tips på några saker du kan tänka på.

  • Sätt fasta arbetstider

    Vardagen flyter annars lätt samman och du får ingen tydlig gräns mellan arbetstid och ledighet. Som vi tidigare tog upp kan det vara skönt att veta att man kan jobba sent från sängen om det behövs, men gör det inte till en vana. Är du kvällsmänniska kan du dock sätta tider som är senare. Men tänk på att du måste ha en tydlig ledig tid.

  • Pauser och fysisk aktivitet

    Om du fokuserar mycket är det viktigt med pauser under dagen. Det går inte att säga hur långa pauser som behövs, det får du känna efter. Glöm heller inte att du bör röra dig. Att sitta stilla länge hemma är inte det bästa och du blir stel i kroppen. Försök att få in regelbunden träning i ditt liv men även kortare pauser med stretching.

  • Bra kost och sömn

    Du behöver bra med energi för att orka jobba hemifrån, vilket egentligen gäller alla. Se till att få tillräckligt med sömn, i alla fall så gott det går utifrån din situation. Ät ordentligt och näringsrikt. Då kommer du ha lättare att koncentrera dig.

  • Fixa en arbetsplats hemma

    Om du har möjlighet till detta, kan det öka ditt fokus och göra dig mer strukturerad. Det blir lite som att gå till ett jobb, fast hemma. Du har din plats och dina grejer där och känner en trygghet med det. Men det utesluter inte att du kan förflytta dig till balkongen eller soffan ibland.

Låt Fortnox förenkla

Väljer du att satsa helhjärtat, göra det du älskar och tjäna lite mer än extrapengar, är det läge att startar företag. Då kan Fortnox hjälpa dig med flertal bitar i ditt företag – allt från bokföring till leverantörsfakturor. Du behöver inte lägga massa tid på att sitta med administrationen, fokusera istället på det du tycker är kul.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.