Skatter & moms|Driva Företag

Publicerad: 4 januari 2021|Senast uppdaterad: 4 januari 2024

Viktiga datum för skatter och moms 2024

Skatteverket har många datum för skattedeklaration som är viktiga att känna till, för dig som driver företag. När ska till exempel momsdeklarationen vara inne, och hur ofta ska momsen deklareras?

Skattedeklaration – vad, när och hur?

Skattedeklaration är den deklaration av moms och arbetsgivaravgifter som företagare lämnar till Skatteverket. Tänk på att det kan vara olika datum för olika företagare – bolagsform, omsättning, räkenskapsår och hur ofta företaget ska deklarera moms är saker som påverkar.

Vi rekommenderar att du alltid dubbelkollar viktiga datum på Skatteverket.se

Momsdeklaration

Deklarera moms årsvis

Vid årsvis momsdeklaration (som Skatteverket rekommenderar om du omsätter högst 1 miljon kronor per beskattningsår) deklareras och betalas momsen i februari året efter inkomståret.

Deklarera moms kvartalsvis

Om du har en beräknad omsättning på 1–40 miljoner kronor per beskattningsår rekommenderar Skatteverket att du redovisar momsen kvartalsvis.

Kvartalsmomsen går alltid enligt kalenderkvartal, det vill säga januari till mars, april till juni, juli till september och oktober till december. Detta gäller oavsett om du har ett brutet räkenskapsår eller inte.

Du ska ha deklarerat och betalat momsen senast den 12:e i den andra månaden efter redovisningsperioden (senaste den 17:e i augusti). Om datumet infaller på en helg eller på en röd dag, ska rapporteringen ske nästkommande vardag.

Deklarera moms månadsvis

Om du deklarerar moms månadsvis finns två olika datum, där din omsättning styr vilket av dem du ska deklarera på:

  1. Om den beräknade omsättningen i ditt företag är högst 40 miljoner kronor för beskattningsåret deklarerar du den 12:e i andra månaden efter utgången av redovisningsperioden (förutom i januari och augusti då det är den 17:e som gäller).

  2. Om den beräknade omsättningen i ditt företag är högre än 40 miljoner kronor för beskattningsåret deklarerar du den 26:e i månaden efter utgången av redovisningsperioden (förutom i december då det är 27:e som gäller).

Om datumet infaller på en helg eller på en röd dag, ska rapporteringen ske nästkommande vardag.

Arbetsgivardeklaration

Arbetsgivardeklarationen ska för de allra flesta företag alltid lämnas in den 12:e varje månad (förutom januari och augusti då dem lämnas in den 17:e i månaden). Om datumet infaller på en helg eller på en röd dag, ska rapporteringen ske nästkommande vardag.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.