Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

Så gör du för att starta din egen redovisningsbyrå

En kvinna som sitter i ett möte med en telefon i handen
Jobbar du idag som redovisningskonsult, lönekonsult eller med någon annan ekonomisk inriktning? Känner du att du vill testa vingarna genom att starta ett en egen redovisningsbyrå eller motsvarande? I vår guide hjälper vi dig som går i starta-tankar med vad du behöver tänka på när det kommer till att starta en egen konsultfirma inom ekonomi.
Porträttbild på en kvinna i kavaj

Kort om branschen

"Det här är världens bästa bransch! Det låter klyschigt, men jag tycker det på riktigt." Så summerar Lali Fjellström, branschansvarig redovisning hos Srf konsulterna, redovisningsbranschen.

Och visst är det en spännande bransch att vara verksam i. Oavsett vilken typ av konsultation du ägnar dig åt – om det är som redovisningskonsult, lönekonsult, eller kanske skattekonsult – hjälper du företagare med att fatta bättre beslut och att driva deras företag framåt.

Hela branschen är just nu mitt uppe i en digitaliseringsprocess, där många av de traditionella arbetsuppgifterna byts ut mot mer automatiserade och digitaliserade alternativ. Det innebär att en redovisningskonsult i högre grad kan fokusera på rådgivning och företagande istället för monotont pappersarbete. Lali Fjellström välkomnar förändringen:

– Det är ett gyllene tillfälle att starta företag nu eftersom branschen är i stark förändring. Vi är mitt i ett skifte där tekniken gör en större del av det traditionella jobbet vilket skapar utrymme för nya tjänster. Den som är sugen på nya affärsmodeller kan ta plats.

– Det klassiska är att starta en byrå som gör både redovisning och lön, fortsätter Lali. Jag tror vi är på väg bort från det och kommer att se fler nischade byråer framöver. Vissa är helt digitaliserade, en del är skarpa inom ett visst rådgivningsområde. Det är en del av framtiden.

Hjälpa företagare i fokus

Hur det dagliga arbetet ser ut varierar beroende på inriktning och hur man valt att lägga upp sitt samarbete med kunden. Kärnan är dock densamma – att hjälpa företagare.

– Det ser väldigt olika ut på olika byråer men genomgående är att man älskar företagare och vill hjälpa dem att utveckla sin verksamhet, säger Lali Fjellström. Redovisning och lön är bara vad vi gör men vi finns till för att ge bra beslutsunderlag så att företagare kan fatta kloka ekonomiska beslut. Kundkontakten är jätteviktig men också att vara inläst på aktuella regler

Inriktningar

 • Redovisning

 • Skatter

 • Småföretag

 • Koncerner

 • Växande företag, affärsutveckling

 • Ekonomisk coaching

 • Outsourcad ekonomiavdelning

 • Underkonsult till en större byrå

 • Lönebyråer

 • Affärssystem

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Ofta krävs någon form av akademiska meriter för att arbeta som redovisningskonsult eller motsvarande, till exempel en utbildning inom företagsekonomi. Det finns också specifika yrkesutbildningar för exempelvis redovisnings- och lönekonsulter. Det kan även räcka med motsvarande arbetslivserfarenhet, men då kan det vara svårare att bli auktoriserad hos branschorganisationer som Srf konsulterna.

Material, inventarier och lokaler

En fördel med att vara redovisningskonsult eller motsvarande är att det är relativt låga inträdesbarriärer jämfört med många andra branscher vad gäller exempelvis material och lokaler. Huvudsakligen behöver du en dator, en uppkoppling och eventuellt en kontorsyta – antingen genom egna lokaler, genom att hyra en plats på ett kontorshotell eller kanske till och med i hemmet.

Programvara

Ska du arbeta med redovisning behöver du även en programvara där du kan samla och hantera dina kunders bokföring. Med Fortnox Digital byrå  får du som konsult full kontroll över alla kunder och uppdrag. Varje kund får en egen Fortnox-databas som kopplas till ditt byråinlogg. Våra program Bokföring, Fakturering, Lön, Offert & Order samt Anläggningsregister ingår så att du kan arbeta med det på respektive kund. Det finns även stora möjligheter till att samarbeta och att dela på arbetet tillsammans med din kund.

Läs mer om fördelarna med att vara Fortnox Byråpartner.

Ekonomi och juridik

Hur man ska ta betalt för sina tjänster som redovisningskonsult eller motsvarande är en vanlig fråga. Ska man använda rörligt eller fast pris? Är fler kunder alltid lika med något positivt? Lali Fjellström, branschansvarig redovisning hos Srf konsulterna, tipsar:

– Det är viktigt att tänka igenom sin affärsmodell innan du startar. Gör en plan för hur du ska ta betalt, vad du vill ha för kunder och tacka inte ja till alla bara för att du får frågan. Tänk igenom din business.

Som egenföretagare är det bra att ha en företagsförsäkring för att täcka ovälkomna och oförutsedda kostnader. Även medlemskap i en a-kassa och en sjukförsäkring är värda att kika på. Ett tips är att ta kontakt av Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen för rådgivning.

Auktorisering

Som auktoriserad redovisningskonsult är det nödvändigt att ha uppdragsavtal. Är du inte auktoriserad så överväg det. Främst för att den ger dig en tydlig titel och en kvalitetsstämpel på din profession, men det är också ett bra sätt att marknadsföra dig och din verksamhet. Auktorisationen säkerställer att du har rätt kompetens, är aktualitetsutbildad, försäkrad och kvalitetsuppföljd. Med kvalitetssäkrade tjänster kan du ta rätt betalt.

Läs mer om auktorisering hos Srf konsulterna:

Ska du anställa?

Har du redan så pass många kunder att du behöver någon att dela arbetet med, eller om behovet växer fram i och med att företaget blir större, kan anställa personal vara ett bra alternativ. I vår företagsguide om lön och löneadministration   har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Tänk på att registrera företaget som arbetsgivare genom verksamt.se.

Ibland kan det vara svårt att hitta anställda som uppfyller kravbilden. Då finns det smarta alternativ att kika på.

– Det är svårt att hitta personal som kan allt, säger Lali Fjellström. Ett tips är att ta emot LIA-studenter. Då får ni en chans att lära känna varandra och du kan skola in personen i er verksamhet. Det viktigaste är inte antal år i branschen utan attityden och hur man hanterar det viktiga kundmötet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Börja med att bestämma vilken bolagsform du vill starta företaget som. I redovisningsbranschen är mer än hälften av bolagen aktiebolag, även om det heller inte är ovanligt med enskilda firma.

Vi guidar dig – steg för steg

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter. Det kan även ge en kvalitetsstämpel på arbetet du utför.

 • Srf konsulterna  är den ledande branschorganisationen inom redovisning, lön och rådgivning. Hos dem får du professionell utveckling via auktorisation och utbildningar för redovisnings- och lönebranschen.

 • FAR  är en branschorganisation inom redovisning, revision och rådgivning, och är ett av Sveriges största privata utbildningsföretag inom ekonomiområdet med cirka 300 årliga utbildningstillfällen. FAR har även den ledande tjänsten för digital tillgång till regler och handledning inom ekonomiområdet, FAR Online.

Bli Fortnox Byråpartner!

Som Fortnox Byråpartner får du tillgång till verktyget Digital byrå, hjärtat i samarbetsplattformen, som effektiviserar, underlättar och sparar tid åt dig.

Du får total överblick över kunderna, uppdragen och vad som behöver göras, bland annat tack vare en aktivitetslista med prioritering på det som är viktigast just nu. Det nya, inbyggda kommunikationsverktyget förenklar samarbetet såväl internt på byrån, som med kunderna – effektivitet ut i fingerspetsarna.

För obegränsat antal kunders administration ingår också programmen Bokföring, Fakturering, Lön, Offert & Order samt Anläggningsregister. Vi förser dig med allt material du behöver för att hjälpa dina kunder att använda Fortnox, fri support och flera utbildningar som hjälper dig i den digitala omställningen.

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Fakturering|Skatter & moms|Starta Företag

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.