Vad är Mervärdesskatt?

VAT

Mervärdesskatt, eller moms, är en skatt som tas ut på försäljning av varor och tjänster. Mervärdesskatten regleras av staten och läggs på vid konsumtion, när en person handlar något. Både konsumenter och företag betalar mervärdesskatt, dock har företag möjlighet att göra avdrag för ingående moms.

Relaterade ord

Moms Skatt Produkt VAT-nummer

Mer om Mervärdesskatt

Om du driver en verksamhet ska du i de flesta fall momsregistrera dig hos Skatteverket. Först då har du möjlighet att få tillbaka momsen på varor du köper. Varje företag får ett unikt momsregistreringsnummer. Internationellt kallas detta nummer för VAT-nummer (VAT: value-added tax). Ett företag köper in varor och inventarier till verksamheten, alltså produkter som är avsedda att användas i företagets produktion eller administration. Det handlar vanligtvis om möbler, kontorsinredning, datorer och fordon, men även material till produktionen. Den ingående momsen är inte en kostnad för företaget eftersom man kan göra avdrag för den mot sin utgående moms. Det är alltid viktigt till att spara samtlig dokumentation för inköp man gör till firman.

Ingående och utgående mervärdesskatt

Det gäller att ha koll på ingående och utgående mervärdesskatt när du driver eget företag. Den ingående mervärdesskatten är den moms du betalar i samband med ett inköp. Denna summa (vanligtvis 25 procent) får du alltså tillbaka av staten senare genom att dra av den mot utgående moms. Utgående moms är den moms som du själv lägger på priset på varor eller tjänster du säljer. Momsen som dina kunder betalar till dig ska du betala in till Skatteverket efter avdrag för ingående moms.

Få bättre ordning på bokföringen med redovisningshjälp

Momsen som dina kunder betalar in bör du alltid ”öronmärka” eftersom det är en skuld du har till Skatteverket. Det kan vara praktiskt att ha ett särskilt momskonto i företaget där du registrerar all medvärdesskattt. Det finns många bra redovisningsbyråer som kan hjälpa till med företagets ekonomi.

Behöver du hjälp med ditt företag?

Hitta en redovisningsbyrå nära dig
Illustration av livboj

Vad tyckte du om den här sidan?