Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 20 december 2023

Starta enskild firma – så gör du steg för steg (guide)

En kvinna sitter vid en dator
Enskild firma är en bra företagsform när du exempelvis har en annan anställning vid sidan av, börjar i liten skala eller inte planerar göra några större investeringar. Det är ingen egen juridisk person, och du och firman har gemensam ekonomi. Vi går igenom vad det innebär att starta enskild firma, och diskuterar i vilka situationer det kan vara dags att fundera på aktiebolag.

Vad är enskild firma?

En enskild firma, eller enskild näringsverksamhet som det även kallas, är en företagsform som drivs av en ensam privatperson som ägare.

Den enskilda firmans organisationsnummer är ägarens eget personnummer och är ingen egen juridisk person, vilket innebär att det inte finns någon tydlig gräns mellan privatperson och företag. Privatpersonen ansvarar för företagets alla förpliktelser såsom skulder och avtal.

Vill du läsa mer om innebörden? Ta en titt i Fortnox ekonomiska ordlista och läs om enskild firma!

För- och nackdelar

För- och nackdelar med enskild firma

Olika företagsformer passar olika personer och företag bra. Nedan listar vi ett antal möjliga för- och nackdelar med att driva en enskild firma för att underlätta ditt beslut om företagsform.

Fördelar med enskild firma
 • Det behövs bara en person.

 • Du behöver inget startkapital.

 • De sociala avgifterna i enskild firma (och handelsbolag) är lägre än i aktiebolag.

 • Driver du enskild firma kan du få sjukpenning från Försäkringskassan från andra dagen, precis som när du är anställd. Driver du aktiebolag ska ditt bolag betala sjuklön de första 14 dagarna.

 • Ska du snart ta ut föräldrapenning eller riskerar att behöva begära sjukpenning? Med enskild firma får du ersättning baserat på en schablonlön i branschen.

 • Äger du en skogsgård eller ett lantbruk så är enskild firma ofta att föredra. Juridiska personer som till exempel aktiebolag får nämligen inte äga skog enligt jordförvärvslagen.

 • Sätter du av pengar i en periodiseringsfond så slipper du betala en avgift, till skillnad från i aktiebolag.

 • Du kan fondera pengar i periodiseringsfond och expansionsfond för att sänka eller skjuta upp skatt, vilket är bra för att jämna ut inkomster över tid. Men skatten ska betalas längre fram! Var noga med att spara undan. (Detsamma gäller handelsbolag.)

Nackdelar med enskild firma
 • Det finns ingen tydlig gräns mellan din privatekonomi och företagets ekonomi. Du som ägare är alltid ansvarig för den enskilda firmans åtaganden, vilket innebär att om företaget går omkull riskerar även du personlig konkurs. Det är därför viktigt att inte ta några större ekonomiska risker.

 • Du har inte rätt till friskvårdsbidrag och löneförmåner eftersom du inte räknas som anställd.

 • Det upplevs ofta mer seriöst av utomstående att driva aktiebolag.

 • Du kan inte investera vinsten i aktier och fonder i företagets namn.

 • Företagsnamnet är som standard bara skyddat i det län där du bor. Detsamma gäller handelsbolag.

Starta enskild firma

Starta din enskilda firma – steg för steg

Närmar du dig starten av din enskilda firma? Vi går igenom hela processen – från start till mål.

Steg 1: Ansök om företagsskatt

På verksamt.se ansöker du om F-skatt .   Det innebär att du själv betalar in skatter och egenavgifter på ditt företags inkomster. Har du en anställning parallellt ska du ha FA-skatt. Då får du, förutom F-skattsedel, även en A-skattsedel som används i din anställning. Är du anställd betalar arbetsgivaren in skatter och arbetsgivaravgifter.

Steg 2: Registrera för moms

När du registrerar dig för moms får firman ett momsregistreringsnummer. Även detta görs på verksamt.se.

Steg 3: Skydda företagsnamnet

Priset för att skydda i ett län är cirka 1 000 kronor. Vill du skydda namnet i fler län än kostar det extra.
Ansök om skyddat företagsnamn .

Steg 4: Öppna bankkonto

Öppna ett eller flera nya konton där du hanterar företagets pengar. Skilj helt på företagets pengar och dina privata.

Steg 5: Försäkring

Undersök vilka försäkringar du kan tänkas behöva. Exempelvis kan en sjukvårdsförsäkring ge trygghet om du skulle bli sjuk, en ansvarsförsäkring om du eller någon anställd hamnar i en tvist eller en egendomsförsäkring som täcker företagets lösa egendom.

Klar! Sista steget är att skaffa ett program för din ekonomi

I samband med din första affärshändelse träder bokföringsskyldigheten i kraft. Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

För dig som startar en ny enskild firma bjuder vi på programavgiften de första sex månaderna. Gäller företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar om enskild firma

Kvarstår funderingar kring vad det innebär att starta och driva enskild firma? Nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna om företagsformen.

Vilket ekonomiskt ansvar har ägaren?

Ägaren har fullt personligt ekonomisk ansvar, och är således ansvarig för firmans ekonomiska skulder och avtal.

Är enskild firma en egen juridisk person?

Nej.

Vad kostar det att starta enskild firma?

Det är gratis. Det enda du gör är att ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt, vilket är kostnadsfritt.

Kan flera personer driva en enskild firma tillsammans?

Nej, en enskild firma drivs alltid av enbart en person. Den som driver enskild firma kallas enskild näringsidkare hos Skatteverket.

Hur lång tid tar det att starta enskild firma?

Efter att du skickat in din registreringsansökan ska denna godkännas av Skatteverket. De har ungefär 2-6 veckors handläggningstid. Hos Bolagsverket finner du aktuella handläggningstider.

Vilka företräder den enskilda firman?

Du som privatperson och enskild näringsidkare.

Är den enskilda firman skattskyldig?

Nej, det är du som privatperson och din roll som enskild näringsidkare som är skyldig att betala skatt. Firman beskattas genom din egna deklaration.

Kan enskilda firmor anställa personal?

Ja. Glöm i så fall inte att registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Du får däremot inte anställa familjemedlemmar. Ofta är det tryggare både för arbetsgivare och arbetstagare att bedriva aktiebolag om bolaget ska ha anställda.

Behöver enskilda firman en revisor?

Nej, inte i vanliga fall. Undantagen är om minst två av följande värden är uppfyllda för båda de två senaste räkenskapsåren:

1) Fler än 50 anställda i medeltal
2) Mer än 40 miljoner kronor i balansomslutning
3) Mer än 80 miljoner kronor i nettoomsättning.

Ombilda enskild firma till aktiebolag – när kan det vara rätt tid?

En del föredrar att behålla sin enskilda näringsverksamhet, medan andra efter ett tag kan känna att de vuxit ur sin enskild firma-kostym i takt med att företaget har expanderat. Nedan listar vi ett antal tillfällen där det kan vara värt att fundera på att bilda om till ett aktiebolag.

 • När intäkterna från firman är din huvudsakliga inkomstkälla.

 • När du behöver göra stora investeringar.

 • När du anställer personal. Det är skattemässigt fördelaktigt och tryggare för dig och anställda.

 • När årsinkomsten passerar skiktgränsen för statlig skatt (598 500 kronor inkomståret 2023 och 2024).

Mer om att starta företag

Mer läsning om att starta företag

Vill du läsa mer om hur det är att starta företag, information om andra företagsformer eller hur det är att starta företag inom en särskild bransch? Då har du hittat rätt!

Tips för olika branscher när du startar företag

Olika branscher kräver olika saker att tänka på när man startar företag. Vi har sammanställt vad du behöver tänka på som nystartad i flera av de vanligaste branscherna i vår företagsguide. Ta del av intervjuer med branschorganisationer och företagare med värdefulla erfarenheter och insikter kring att starta och driva företag inom en viss bransch.

Efter att du startat ditt företag

Vår vision är att du som företagare ska kunna ägna dig mer åt det du vill. Och för det behövs mer än smarta verktyg.

Genom att ge dig inspiration i med- och motgång och kunskap när något känns svårt, hoppas vi att du kan känna dig tryggare i ditt entreprenörskap. Då blir det enklare och roligare att driva företag.

Guider för dig som företagare

Krångliga ord?

Balansräkning, likviditetsbudget, periodiseringsfond och soliditet. Ja, det finns många krångliga ord och termer att hålla reda på! I Fortnox ekonomiska ordlista  hittar du enkla förklaringar på svåra ord och begrepp inom ekonomi och företagande.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? För dig som startat en ny enskild firma  de senaste tre månaderna bjuder vi på vårt paket Fortnox Enskild Firma det första halvåret.

 • Kom igång-guider och checklistor

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram

 • Fri support och 30 dagar öppet köp

 • Kopplingar till banker och myndigheter

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

För dig som är nystartad!

Testa Fortnox kostnadsfritt i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Starta Företag|Skatter & moms|Fakturering

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.