Så startar du företag inom bygg och anläggning (guide)

“Som företagare i byggbranschen behöver man vara väldigt arbetsam och extremt noggrann. Och älska att träffa människor.” Så summerar Simon Ohlsson, delägare JS Bygg & Anläggning, hur det är att driva sitt eget byggföretag. Funderar du också på att starta byggfirma? I vår guide går vi igenom nödvändiga saker att tänka på när du ska starta eget företag inom byggbranschen.

Kort om byggbranschen

Byggbranschen är bred och det finns många olika inriktningar, vilket gör att arbetsuppgifterna kan variera. I princip alla som startar eget inom bygg och anläggning har erfarenhet och expertis tack vare utbildningar (antingen gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning som snickare) och tidigare anställningar.

Simon Ohlsson startade sitt företag JS Bygg & Anläggning med sin kompanjon Jonas Jepson för att de ville driva eget. Han berättar att byggbranschen är uppdelad i två sektioner: trä och betong. Och att det finns specifika underleverantörer, som till exempel el och VVS. Varje område har dessutom egna regler som kräver specifika behörigheter.

– Vi utbildar oss löpande inom byggregler, säger Simon. De uppdateras varje år och det gäller att kunna dem. Vi köper in väldigt mycket tjänster av underleverantörer och väljer bara långsiktiga samarbetspartners där personkemin stämmer.

Inriktningar inom bygg och anläggning

Här är exempel på vanliga inriktningar inom byggbranschen:

  • Anläggning

  • Betong

  • Bygg

  • El

  • Golv

  • Plåt

  • Rör/VVS

  • Plattsättning

  • Tak

Inom din nisch kan du specialisera dig ytterligare inom exempelvis återbruk och reparation, renovering av rörsystem, ledarskap, solceller, rivning, installation av värmepumpar, borrning, maskinentreprenad, djurstallsplanering eller kök och lister.

Vad krävs för att starta ett byggföretag?

När man ska starta ett byggföretag krävs, precis som i alla andra branscher, en affärsplan och budget, val av företagsform och kunskap inom branschen. Dessutom behöver du ansöka om F-skatt och registrera dig för moms. Stegen till att kalla sig för företagare är många. Men med vår checklista missar du inga viktiga steg: 

Checklista när du startar eget byggföretag:
  • Affärsplan och budget: Se till att du har en tydlig plan för din verksamhet. Använd dig av vår mall för att skriva din affärsplan: Ladda ned mallen här.

  • Gör en marknadsundersökning: Se över om det finns några byggföretag som redan är verksamma i ditt område, vad är deras inriktningar, hur mycket tar de betalt och hur ser deras kundkrets ut? En bra källa till din marknadsundersökning är SCB. Där hittar du data om marknaden och kan ta reda på din målgrupps demografi, sysselsättningsstatistik och konsumtionsvanor. 

  • Bestäm företagsform: Har du valt företagsform för ditt företag? Aktiebolag eller enskild firma ? Med vår guide kan du enkelt komma fram till ett beslut: Jämför olika företagsformer.

  • Registrera företaget (eller köp ett): När du startar ett aktiebolag från grunden behöver du registrera ditt företag hos Bolagsverket. Men om du väljer att köpa ett lagerbolag så är företaget redan registrerat. Läs mer om lagerbolag.

  • Välj en bank

  • Skaffa företagsförsäkringar: Teckna nödvändiga försäkringar, som till exempel ansvarsförsäkring (skyddar mot skadeståndskrav), företagsförsäkring (täcker utrustning och lokal), olycksfallsförsäkring (för alla anställda), entreprenadförsäkring (skyddar byggprojekt under arbetets gång), allriskförsäkring (täcker oförutsedda händelser – som skador från väder).

  • Fixa en hemsida och börja marknadsföra: Se till att nå ut till potentiella kunder. I vår guide hittar du allt om marknadsföring.

Allmän information om hur du startar eget företag (guide)

Se över ditt startkapital

De allra flesta företag behöver startkapital och en buffert för första tiden. Redan i uppstarten kommer du att behöva räkna med utgifter. Det handlar om att införskaffa allt från verktyg, maskiner och säkerhetsutrustning till lokal, arbetskläder och tjänstebilar. Simon Ohlsson, JS Bygg & anläggning, delar med sig av sina erfarenheter från den första tiden:

– Du behöver kapital för att starta aktiebolag, säger Simon. Almi var jättebra, de hjälpte till med affärsplanen och kan också ge nyföretagarlån. Vi bad också om en checkkredit hos banken.

Vill du veta mer om hur du kan finansiera företagsstarten? I vår guide visar vi olika typer av finansiering som kan vara intressanta för dig som är nystartad.

Skaffa juridiska avtal och eventuella tillstånd

På vissa byggföretag förväntas alla arbetare föra en så kallad byggdagbok. I boken ska de dokumentera sitt arbete som sedan kan användas som grund för faktureringen av projektet. Detta är inget avtal och heller inget som regleras av svensk lag, men går under den allmänna bestämmelse som tagits fram av olika intresseorganisationer och kan hjälpa huvudentreprenören när projektet är slut.

När det gäller viktiga avtal inom byggbranschen så brukar man prata om konsumentverkets hantverksformulär. Det är en avtalsmall som kan användas vid ett projekt med en kund. Anledningen till att dessa avtal används är för att försäkra sig om att kunden och företaget har en samsyn av vad som kommer att göras i projektet redan innan arbetet påbörjas. Avtalet innehåller vanligtvis tid, kostnad och vad som ska göras.

Simon håller med om det. Och menar att det egentligen finns två viktiga avtal inom byggbranschen: Hantverksavtal via Konsumentverket (för om- och tillbyggnationer till privatpersoner) och entreprenadkontrakt (för större nyproduktioner). 

– Se till att du alltid skriver ett hantverksavtal tillsammans med kunden. Det är en trygghet för både dig och kunden. Är du medlem i Byggföretagen så har du även juridisk hjälp därifrån. Kolla upp det, tipsar Simon om. 

Hos Konsumentverket hittar du avtalen Hantverkarformuläret och Entreprenadkontrakt.

Utöver hantverksavtalet så är det också viktigt att du kollar upp hur det ser ut med avtal och tillstånd vid utförande av vissa arbeten. Det finns nämligen särskilda regler och krav på dokumentation inom vissa inriktningar, till exempel el och VVS. Reglerna och dokumentationen ändras ständigt och det gäller att hålla sig uppdaterad och utbilda sig regelbundet. 

Andra viktiga avtal och tillstånd: 

  • Bygglov och kontrollansvarig (För vissa byggprojekt)

  • Yrkesbevis (För specifika yrken inom branschen)

  • ID06 och personalliggare

  • Arbetsmiljöansvar

Ta hjälp av en branschorganisation

Det är viktigt att våga ta hjälp av andra när man startar företag. Skapa ett nätverk och dela kunskap med andra yrkesverksamma. Ett tips är att gå med i branschorganisationer. Simon på JS Bygg & Anläggning berättar om hur han valde att gå med i Byggföretagen.

– Vi är med i Byggföretagen eftersom det är en kvalitetsstämpel. Där finns krav på legitimation. Som medlem är man automatiskt med i facket och får rätt att ta emot lärlingar. Det visar att du har rätt avtal, rätt löner, företagshälsovård och så vidare. Varje projekt har också en Bas P och en Bas U som ansvarar för arbetsmiljön och säkerheten.

Starta företag med Fortnox

Köp ett lagerbolag eller bilda ett aktiebolag från grunden med Fortnox. Vi sköter all kontakt med Bolagsverket och finns med dig hela vägen när du startar företag.

Har du nyligen startat ditt företag? Fortnox bjuder på valfritt paket i ett halvår.

Hitta kunder till ditt nystartade byggföretag

I byggbranschen är den bästa marknadsföringen alltid rekommendationer från nöjda kunder. Men det kan vara svårt att skapa ett gott rykte när man är nystartad och inte har hunnit bygga upp en stor kundkrets. Se därför till att du redan från början syns och hörs på digitala kanaler. Är du intresserad av fler tips för hur du hittar nya kunder? Läs våra 12 tips här.

Offerter är en central del för byggföretag. Det handlar inte bara om att lista tjänster och priser, utan är också en möjlighet att visa upp ditt företag. Använd det för att hitta nya kunder. Klas Glaumann som arbetar som Customer Success Manager på Offerta delar med sig av sina bästa tips på vad du ska tänka på i offertarbetet, och hur du kan vinna fler affärer

Är du redo att hitta nya kunder redan nu? Anslut ditt nystartade bolag till Offerta här .

Utveckla ditt byggföretag

För att hålla dig långvarig i byggbranschen så behöver du upprätthålla ett bra rykte och hela tiden jobba på din kundlojalitet. Se till att du är ärlig med dina kunder och hela tiden kan hålla en god kommunikation längs projektets gång. Andra saker som är bra att tänka på är att ni är överens om hur lång tid projektet ska ta, samt om det finns oförutsedda händelser som kan göra att projektet blir försenat. Ju mer öppen du är mot dina kunder, desto mer sannolikt är det att de kommer anställa dig igen, men också rekommendera dig till andra. 

Kombinera ekonomi- och projekthanteringssystem

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsplikten i kraft, vilket innebär att du behöver någon form av programvara för din ekonomi. Som byggföretag vill du gärna hålla koll på tiden du arbetar, så att du kan ta rätt betalt från dina kunder. Just tidredovisning i Fortnox är något som Simon på JS Bygg & Anläggning uppskattar.

– Jag gillar att Fortnox är molnbaserat och jag vill verkligen hylla tid-funktionen. Varje medarbetare har egen inloggning i mobilen där de anger allt kring alla resor och utgifter. Uppgifterna hoppar direkt vidare till oss som arbetsgivare och kommer med på varje faktura. Vi behöver bara trycka på två knappar så kommer all väsentlig info med. Vi kan alltså följa varje uppdrag genom datorn, utan platsbesök. Det tycker jag är både klimatsmart och tidseffektivt.

Oavsett om du är hantverkare, snickare eller totalentreprenad så kommer du ha många projekt i rullning samtidigt. Utöver ditt ekonomisystem är det därför rekommenderat att ha någon typ av verksamhetssystem, till exempel ett projekt- och resurshanteringssystem.

För att få ett sömlöst flöde mellan dina system behövs en integration. Med kopplingen mellan ditt projekt- och ekonomisystem kan information som arbetad tid, material och bränsle hämtas upp från ett projekt och föras in i ekonomisystemet. Det administrativa arbetet minskar och du får full koll på dina kundfakturor. Läs mer om vår helhetslösning för byggbranschen.

Säkerställ ditt kassaflöde

En av de vanligaste orsakerna till att byggföretag går i konkurs är på grund av bristande kassaflöden. Det beror oftast på att stora materialinköp och korta betaltider skapar obalans i kassaflödet. Och man kanske inte får betalt från sina kunder tillräckligt snabbt för att täcka kostnaderna till sina leverantörer. 

Anderod AB kombinerar användandet av Fortnox tjänster Betala senare och Fakturaköp. 

Och har hittat ett sätt att hantera kostnader, behålla kontrollen och bygga starkare relationer med både kunder och leverantörer. 

– Finansieringen vi har idag är lite som salt och peppar för mig och det bästa är att det är jag som bestämmer när jag vill nyttja en tjänst. Jag kollar alltid på vad det är för typ av projekt, vilken situation vi befinner oss i och hur vi bäst kan parera toppar och dalar, säger Björn Selvadurai, ägare av Anderod AB. Läs mer om hur Anderod AB jobbar .

Oavsett om du behöver pengar direkt eller på sikt, erbjuder vi finansieringstjänster som ger företagare möjlighet att agera när du behöver. Läs mer om Fortnox Finansiering.

Vanliga frågor om att starta företag inom byggbranschen:
  • Vilka tillstånd och certifieringar behövs för byggföretag i Sverige?
    Tillstånd och certifieringar beror på verksamheten. Är du osäker kan du kolla med Boverket, Elsäkerhetsverket, och relevant branschorganisation. Högre upp i artikeln går vi igenom några avtal och tillstånd som kan vara bra att känna till. 

  • Hur mycket kostar det att starta ett byggföretag?
    Kostnaden varierar. Räkna med kostnader för verktyg, fordon, maskiner, försäkringar, marknadsföring och löner. För att minska kostnaden något så kan man hyra vissa verktyg och maskiner.

  • Vilka är de viktigaste lagarna och reglerna för byggföretag?
    Arbetsmiljölagen, Boverkets byggregler, konsumenttjänstlagen och regler för skatter och avdrag.

  • Hur hanterar jag ROT-avdraget som byggföretag?
    ROT-avdraget ansöker du om elektroniskt hos Skatteverket efter utfört arbete och godkänd betalning från kunden.

  • Hur skriver jag ett anbud för byggprojekt?
    I ett anbud ska du vara tydlig med omfattning, material, tidsplan och pris. Det är viktigt att du är detaljerad och har god kommunikation.

Dela den här artikeln