Allt om föräldraledighet
Vad innebär föräldraledighet?
Föräldraledighet är en rättighet för alla med barn. Det ger föräldrar möjlighet att vara ledig från arbetet för att ta hand om sitt barn. Rättigheten omfattas av föräldraledighetslagen och gäller flera typer av ledigheter – oavsett anställningsform .
Som anställd har man rätt att vara ledig under den tiden man får föräldrapenning. Totalt har man rätt till 480 dagar med föräldrapenning, varav 390 dagar är på sjukpenningnivå och de resterande 90 dagarna med lägre ersättning.
Helt ledig: Föräldrar har rätt att vara helt lediga från arbetet fram tills att barnet är 18 månader, oavsett om de tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan eller inte.
Ledighet med föräldrapenning: Föräldrar kan vara lediga för den tid de tar ut föräldrapenningen.
Ledighet för vård av sjukt barn (VAB): Föräldrar har rätt att vara lediga från arbetet för att ta hand om sitt sjuka barn.
Deltidsledighet: Föräldrar kan minska sin arbetstid med upp till 25 procent fram till att barnet fyller 8 år eller går ut första klass.
Anmälan om föräldraledighet
En längre föräldraledighet ska alltid anmälas till arbetsgivaren i god tid, minst två månader före önskad ledighet. Handlar det om en kortare föräldraledighet, till exempel vård av sjukt barn, så ska anmälan göras så snart som möjligt.
En anställd som är tillbaka i arbete efter en föräldraledighet har rätt att arbeta i samma omfattning som innan ledigheten. Skulle föräldraledigheten avslutas i förtid och ha varat i minst en månad så måste den anställda meddela arbetsgivaren minst en månad i förväg. Har ledigheten däremot varit kortare än en månad ska återgången anmälas så snart som möjligt.
Ersättning vid föräldraledighet
Vid föräldraledighet får man normalt en föräldrapenning från Försäkringskassan. Föräldrapenningen betalas ut i 480 dagar för ett barn. Hur stor ersättningen blir beror på förälderns sjukpenninggrundande inkomst (SGI) .
Föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning
Föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning är ersättningar som sköts av Försäkringskassan. Men de skiljer sig från varandra. Föräldrapenning är ersättningen för en längre ledighet – till exempel vid barnets födsel. Tillfällig föräldrapenning gäller för kortare tillfällen – till exempel när barnet är sjukt.
Mer om föräldrapenning
Föräldrapenning är en ersättning som kan betalas ut från och med den 60:e dagen innan ett barn föds eller vid adoption av ett barn. Som förälder har man rätt till ersättningen till och med dagen barnet fyller 12 år eller går ut årskurs 5 i grundskolan. Alla som är hemma för att ta hand om ett barn har rätt till föräldrapenning – oavsett om man är arbetslös, studerar eller är pensionär.
Mer om tillfällig föräldrapenning
Tillfällig föräldrapenning är precis som det låter – tillfälligt. Det är en ersättning som kan betalas ut för vård av barn fram tills att barnet fyller 12 år. Åldersgränsen skiljer sig dock åt för barn som omfattas av lagen om stöd och service, vilket innebär att ersättningen i vissa fall kan betalas ut även för barn över 12 år.
Läs mer om vad som gäller vid VAB som egenföretagare
Föräldralön
Föräldralön är ett tillägg för att uppmuntra föräldraledighet. Det är som ett extra stöd som finns i vissa kollektivavtal, eller där arbetsgivaren och den anställda tillsammans kommit överens om tillägget.
Kravet för att få föräldralön är att man har varit anställd i minst ett år och planerar att fortsätta arbeta minst tre månader efter föräldraledigheten. Föräldralönen motsvarar cirka 10 procent av personens ordinarie lön. Hälften av tillägget betalas ut i början av ledigheten och resterande betalas ut tre månader efter att personen har börjat arbeta igen.
Löneavdrag för anställda med månadslön
Enligt föräldraledighetslagen finns det olika anledningar att vara föräldraledig. Löneavdraget skiljer sig beroende på ledigheten – om den anställda är föräldraledig med eller utan föräldrapenning och om det är tillfällig föräldrapenning eller inte.
Lagen beskriver inte hur lönen ska beräknas. Däremot kan vissa kollektivavtal eller företagets personalhandbok ge förslag på hur olika avdrag ska beräknas.
Så fungerar föräldraledighet i Fortnox Lön
Föräldraledighet för dig som är företagare
Som företagare har du samma rätt till föräldraledighet som anställda. Däremot kan det kännas svårt att vara helt ledig från sitt företag. I Sverige är föräldraförsäkringen flexibel, vilket innebär att du kan lägga upp ledigheten efter dina behov och på så sätt kombinera ledigheten med företagande. Till exempel genom att vara ledig delar av dagen eller vissa dagar i veckan. När det kommer till föräldrapenningen så skiljer den sig lite från hur det är för en anställd och kan variera beroende på vilken företagsform du har.
För dig som har aktiebolag
Du som har ett aktiebolag räknas som anställd i ditt företag och har samma rätt till ersättning som andra anställda. Din föräldrapenning och din ersättning för vab beräknas på den lön som du tar ut från ditt företag. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls, så får du bara föräldrapenning på grundnivå.
För dig med enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag
Har du en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag, så räknar Försäkringskassan ut din föräldrapenning och ersättning för vab från företagets resultat efter avdrag och före skatt. Det innebär att om ditt företag har ett mycket litet överskott eller inget överskott alls, så kan du bara få föräldrapenning på grundnivå.
För dig som är nystartad
Om ditt företag är nystartat gäller särskilda regler. Har du ett företag som du registrerade för mindre än 36 månader sedan kan du, oavsett bolagsform, ha rätt till ett så kallat uppbyggnadsskede. Det innebär att Försäkringskassan räknar ut din föräldrapenning och din ersättning för vab utifrån vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått. Det är Försäkringskassan som avgör om du har rätt till ett uppbyggnadsskede.
Fördjupa dina kunskaper om löneadministration
Som arbetsgivare är det mycket att hålla koll på. Allt från löneutbetalningar till hur semester och frånvaro ska hanteras. I vår guide har vi samlat frågetecken som kan uppstå i din vardag.