Sjuk på semestern – vad gäller?
Senast uppdaterad: 7 juli 2025

Sjukdom under semestern
Har du koll på vad som gäller vid sjukdom under semestern? Förlorar man semesterdagar? Vad säger lagen? Skulle du eller ditt barn bli sjuk under semestern har du rätt att avbryta ledigheten för att sjukskriva dig eller vabba. Detta gör du genom att direkt höra av dig till din arbetsgivare. I vissa fall kan din arbetsgivare kräva att du visar upp att du har varit sjuk eller vabbat under semestern – till exempel genom läkarintyg eller intyg från Försäkringskassan. Läs mer om VAB för egenföretagare
Sjuk på semester i Sverige eller annat EU/EES-land
Har du blivit sjuk under din semester i Sverige eller annat EU/EES-land ? Då gäller vanliga regler för sjukanmälan, sjuklön och sjukpenning.
Sjuk på semester utanför EU/EES
Befinner du dig på semester i ett land utanför EU/EES och blir sjuk? Då kan du tidigast få sjukpenning från och med den dag du återvänder till Sverige. Har du sjukpenning redan innan du åker iväg? Då måste du få ett medgivande från Försäkringskassan som säger att du har rätt att behålla din sjukpenning under din utlandsvistelse.
Semesterlagen
Semesterlagen omfattar alla arbetstagare i privat, kommunal och statlig anställning. Lagen reglerar delvis anställdas rätt till semester, men också vad som gäller vid sjukdom.
Kan jag avbryta min semester om jag blir sjuk?
Ja, enligt semesterlagen har du som blir sjuk rätt att avbryta din semester och istället sjukanmäla dig. För att avbryta semestern behöver du sjukanmäla dig omgående enligt arbetsgivarens regler för sjukanmälan. Vanligtvis kan du inte anmäla sjukdom i efterhand – även om din chef inte är på plats på grund av semester. När du avbryter semestern får de dagar du är sjuk inte förbrukas som semesterdagar, utan du har rätt att ta ut semester för dessa dagar vid ett senare tillfälle.
Får jag ersätta förlorade semesterdagar?
Ja, du får ersätta de dagar du förlorar under semestern på grund av sjukdom. En stor fördel med att avbryta semestern vid sjukdom är att du har rätt att ta ut de förlorade semesterdagarna vid ett senare tillfälle – i överenskommelse med din arbetsgivare.
Vet du att du kommer att bli sjukskriven under en redan planerad semester? Har du till exempel en operation inbokad? Då kan du anmäla det till din arbetsgivare i förväg så du slipper ta ut semesterdagar under den tiden.
Skillnaden mellan sjuklön och sjukpenning vid semester
Sjuklön är ersättningen som en arbetsgivare betalar ut när en anställd är sjuk. Sjukpenning är ersättningen som Försäkringskassan betalar ut – detta gäller om sjukperioden är längre än 14 dagar. Så här fungerar det:Under de första 14 dagarna av en sjukperiod är det arbetsgivaren som betalar sjuklön – om den anställda har rätt till det. Skulle en anställd sjukanmäla sig under semestern innebär det att personens ersättning övergår från semesterlön till sjuklön för de dagar den anställda skulle arbeta, om det inte vore för semestern. Efter 14 dagar tar Försäkringskassan över och betalar ut sjukpenning – oavsett om sjukdomen inträffar under semestern eller inte.
Regler för egenföretagare – vad gäller för dig?
Som egenföretagare skiljer sig reglerna för sjukdom på semestern lite från dina anställdas. Nedan går vi igenom hur du som nystartad, ägare av en enskild firma, handels- eller kommanditbolag samt aktiebolag ska göra vid sjukdom.
Nystartad
Har du ett nystartat företag så kan du få ett så kallat uppbyggnadsskede. Det innebär att du de första tre åren får en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som motsvarar vad en anställd (med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet) skulle ha fått.
Enskild firma, handels- eller kommanditbolag
Du som driver en enskild firma, handels- eller kommanditbolag räknas inte som anställd i företaget. Om du blir sjuk ska detta anmälas till Försäkringskassan direkt för att få sjukpenning. Det är Försäkringskassan som bestämmer din SGI utifrån vad din inkomst förväntas bli.
Som egenföretagare måste du välja hur många karensdagar du vill ha innan du får sjukpenning. Du kan välja mellan 1, 14, 30, 60 eller 90 dagar – om du inte gör ett val blir du automatiskt tilldelad 7 karensdagar. Ju fler dagar, desto lägre avgift betalar du till Försäkringskassan. Å andra sidan så blir det desto färre dagar med sjukpenning. Läs mer om karensavdrag och hur man räknar ut det här .
Aktiebolag
Driver du ett aktiebolag så är du även anställd i företaget. Detta innebär att du, precis som andra anställda, får sjuklön från bolaget de första 14 dagarna du är sjuk. Därefter måste du sjukanmäla dig till Försäkringskassan för vidare ersättning. Ersättningen gäller då från och med den 15:e sjukdagen och grundar sig i den lön du tar ut från bolaget.
Kan jag sjukanmäla mig på semestern?
Ja, om du blir sjuk under semestern har du rätt att avbryta semestern och istället sjukanmäla dig. Kom ihåg att du måste meddela din arbetsgivare omgående om du är sjuk.
Får man ta ut nya semesterdagar om man blir sjuk på semestern?
Ja, de semesterdagar som du var sjuk under sparas och du har rätt att ta ut dem vid ett senare tillfälle.
Behöver jag läkarintyg om jag blir sjuk på semestern?
Det beror på. För längre sjukperioder, vanligtvis efter 7 dagar, kan arbetsgivaren kräva ett läkarintyg. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller enligt företagets policy.
Vad händer om jag blir sjuk utomlands på semestern?
Om du blir sjuk utomlands måste du precis som vanligt sjukanmäla dig till din arbetsgivare. Läs mer om hur du ska göra om du blir sjuk i eller utanför ett EU/EES-land högre upp i artikeln.
Hur räknas semesterdagar vid sjukdom?
De dagar du är sjuk räknas inte som semesterdagar – om du har sjukskrivit dig. Detta innebär att du har rätt att ta ut semesterdagarna vid ett senare tillfälle.
Tjänar jag in semesterdagar under min sjukskrivning?
Ja, du tjänar in semesterdagar som sjukskriven (på heltid). Under de första 180 dagarna tjänar du in semester enligt ditt ordinarie arbetsmått. Efter 180 dagar är sjukskrivningen inte längre semesterlönegrundande, och du tjänar därför ingen semester resten av året.
Håll koll på semestern med Fortnox Lön
Fortnox Lön är ett enkelt löneprogram som passar alla företag oavsett storlek! Programmet räknar automatiskt ut karensavdrag och sjuklön för dina anställda. Dessutom betalas semesterersättning eller -tillägg ut enligt dina inställningar. Läs mer om Fortnox Lön
Mer om ämnet
- Vad innebär jobbskatteavdrag och hur fungerar det?
- Allt om arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI)
- Representation – allt du behöver veta!
- Tjänstepension – vad är det och hur fungerar det?
- Allt du behöver veta om kostavdrag och kostförmån
- Vad är karensavdrag (karensdag) och hur räknar man ut det?
- Sjuklön och sjukfrånvaro – så räknar du ut sjuklön
- Semestertillägg eller semesterersättning – vad är skillnaden?
- Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gynnsamt? (2025)
- Körjournal – så fungerar den och detta ska du tänka på