Driva Företag|30 June 2018|Uppdaterad: 5 July 2022

GDPR-guide för företagare

En knapp på ett tangentbord som symboliserar GDPR
En ständigt aktuell fråga för alla som sysslar med personuppgifter - vilket är i princip alla organisationer och företag i dag – är EU:s dataskyddsförordning GDPR. Men vad innebär GDPR och vad är viktigt för dig som företagare att känna till?

Vad är GDPR?

GDPR står för General Data Protection Regulation (i Sverige även kallat Dataskyddsförordningen) är en lagstiftning som reglerar hur bland annat företag får behandla personuppgifter. Lagkravet som gäller över hela EU trädde i kraft den 25 maj 2018 och ersatte då PUL (personuppgiftslagen). GDPR slår fast reglerna för all form av behandling av uppgifter som direkt eller indirekt kan knytas till en person.

Vad innebär GDPR för företag och organisationer?

De flesta företag hanterar personuppgifter på något sätt. Det kan handla om kunder, blivande kunder, anställda och leverantörer. En grundläggande förändring med GDPR är att personuppgifter bara är till låns och inte kan ägas, vilket innebär högre krav på rutiner och processer för hur dessa behandlas.

Syftet med GDPR är att varje individ skall ha större insyn i hur dess personuppgifter används.

– Om jag ska göra en jämförelse mellan den fysiska och den digitala världen så är det mer acceptabelt i den digitala världen att veta mer om en person. Exempelvis skulle det kännas konstigt om vi dagligen hade haft en person som går efter oss eller frågar oss om personuppgifter som vårt telefonnummer när vi köper kaffe. Med dataskyddsförordningen får individer mer kontroll över sina uppgifter, säger Sarah Pontan, Data Protection Officer på Fortnox.

Böter för den som bryter mot reglerna

Det är företaget som är högst ansvarig för att insamling och hantering av personuppgifter sker på ett korrekt sätt. Det är därför viktigt att kartlägga vilka personuppgifter man hanterar, då det finns krav på att kunna informera varför man behandlar personuppgifter och vad de används till. Datainspektionen är ansvarig för att lagen efterlevs och kan utfärda dryga böter för den som bryter mot reglerna. Böterna för att inte följa förordningen är 20 MEUR eller 4% av företagets globala omsättning beroende på vad som är högst.

Snabbguide för dig som företagare

EU-kommissionen har skapat en informationsbroschyr om GDPR med fokus på små- och medelstora företag. Du hittar den på Datainspektionens hemsida. Datainspektionen har även tillsammans Tillväxtverket med tagit fram en videoguide för småföretag med värdefulla tips!

Vi hjälper dig leva upp till GDPR-kraven

I Fortnox finns en rad smarta stödfunktioner som hjälper dig, som hanterar personuppgifter, att leva upp till de krav som ställs. Bl. a möjlighet att exportera, anonymisera eller radera personuppgifter.

Läs mer om GDPR i vårt användarstöd

Relaterade artiklar

En man som står i en butik
Starta Företag|Driva Företag|12 December 2019|Uppdaterad: 5 July 2022
Vill du starta en butik? Så gör du!

Har du länge drömt om att starta en butik, och nu ska det bli verklighet? Innan du börjar finns det en hel del att tänka på innan portarna till butiken öppnas...

En kvinna som startar en e-handel via datorn
Starta Företag|Driva Företag|28 June 2022|Uppdaterad: 5 July 2022
Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte...

Allt om skatter och moms

Skatter är kanske inte det mest inspirerande ämnet för en företagare att fördjupa sig i, men nog så viktigt. Med rätt kunskaper om regelverket minimerar du både risken att det blir fel – och risken att du betalar för mycket.

Allt om import & export

Som småföretagare kan det vara mycket att tänka på när du ska arbeta med import och export. Här går vi igenom generell information – men också vad som gäller för specifika regioner.

Import- och exporthandel med USA

Att handla med länder utanför EU, som till exempel USA, innebär att flera lagar, regler och restriktioner måste efterlevas. Dessutom behöver du veta vilka

Import och export inom EU

Inom EU är det i princip fri rörlighet för varor, vilket innebär att du i regel inte behöver lämna någon tulldeklaration när du bedriver handel inom unionens

Allt om att driva företag

Ingen guide om att driva företag kan vara komplett, men här har vi samlat några av de vanligaste frågorna en företagare stöter på i sin vardag, inklusive tips på var du kan läsa mer.

Belopp och procentsatser för 2022

Arbetsgivaravgifter, traktamenten, moms och särskild löneskatt? Det är många belopp och procentsatser att hålla koll på inför varje nytt inkomstår. Håll dig

Nya lagar och regler 2021

Nytt år innebär nya lagar. Under inkomståret 2021 utvidgas rut-avdraget och taket höjs, en tillfällig pandemilag införs, och bolagsskatten sänks. Här listar vi

Nya lagar och regler 2022

Nytt år innebär ofta en hel del nya lagar och regler att ta hänsyn till – så även i år. Vi har sammanställt ett antal nyheter som tillkommit i samband med

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.