Vad kostar det att driva företag? Här är utgifterna du behöver känna till!

Uppstartskostnader
Kanske har du redan koll på vilka uppstartskostnader som krävs för att du ska komma igång med ditt nya företag. För ett aktiebolag behövs ett startkapital på 25 000 kronor, samt en extra kostnad på 1 900 kronor för att registrera bolaget digitalt via Verksamt.
Här kan du läsa mer om uppstarten av ett aktiebolag.
Vid en enskild firma finns inget krav på aktiekapital, det är alltså gratis att starta. Vill du däremot skydda företagsnamnet tillkommer en kostnad på 1 000 kronor.
Läs mer om hur du startar en enskild firma.
Fasta kostnader
De fasta kostnaderna är utgifter som förblir i stort sett oförändrade, oavsett hur mycket företaget producerar eller säljer. Dessa kostnader måste täckas varje månad även om företaget inte har någon produktion eller försäljning av varor eller tjänster.
Lokalhyra
Som företagare kan du behöva olika typer av lokaler för att bedriva din verksamhet, såsom kontor, butikslokaler eller lagerutrymmen. Behovet av lokaler varierar helt beroende på din bransch och företags omfattning. Till exempel behöver den som är restaurang- eller caféägare en kökslokal, medan en marknadsföringskonsult kan behöva hyra en plats på ett kontorshotell.
Försäkringar
Personlig försäkring
Det finns försäkringar som kan vara bra att teckna för dig som person när du ska starta företag. Till exempel är många med i a-kassan som en extra säkerhet. Arbetslöshetsförsäkringen kan ge ett visst skydd om företagandet inte går som planerat. Det är dessutom viktigt med en pensionsförsäkring som kompenserar för utebliven tjänstepension. En annan vanligt förekommande försäkring för egenföretagare är sjukavbrottsförsäkring, som gör att du kan få ersättning för fasta kostnader om du blir långtidssjuk.
Företagsförsäkring
Vilka försäkringar själva företaget behöver beror bland annat på dess storlek, bransch, verksamhetstyp och specifika risker. När du ska teckna företagsförsäkring är det bra att jämföra mellan olika försäkringsbolag, för att du ska få bästa möjliga pris och villkor.
Här är exempel på försäkringar som företag kan teckna:
Ansvarsförsäkring - Skyddar företaget mot krav på skadestånd till tredje part vid exempelvis person- eller sakskador, orsakade av företagets verksamhet.
Avbrottsförsäkring - Ger ekonomiskt stöd om företaget tvingas avbryta eller minska verksamheten på grund av exempelvis brand eller andra skador på egendomen. Försäkringen täcker förlorade intäkter och fasta kostnader under avbrottet.
Egendomsförsäkring - Täcker skador på företagets fysiska tillgångar som byggnader, maskiner, utrustning, inventarier och lager vid exempelvis brand, stöld eller naturkatastrofer.
Fordonsförsäkring - Försäkrar företagsägda fordon mot skador, stöld och ansvar vid trafikolyckor.
Läs mer om företagsförsäkring i vår ekonomiska ordlista .
Försäkring för anställda
Som arbetsgivare betalar du arbetsgivaravgifter för dina anställda, där det ingår bland annat sjukförsäkring, pension och föräldraförsäkring.
Om ni är anslutna till ett kollektivavtal kan det krävas att du tecknar ytterligare försäkringar. Det kan innefatta till exempel grupplivförsäkring, tjänstepension eller avtalsförsäkringar.
Löner
Om du har tillsvidareanställd personal så ska lön betalas ut varje månad, vilket i sig utgör en fast kostnad. Självklart vill de anställda ha lön oavsett hur det går för företaget.
Kanske har du möjlighet att som arbetsgivare sköta löneadministrationen själv. Men om kunskapen eller tiden inte finns internt i ditt bolag, kan det tillkomma extra kostnader för att anlita en lönekonsult.
Läs mer om lön och löneadministration.
Redovisning och bokföring
Bokföringskostnader är de utgifter som är förknippade med att hålla företagets bokföring i ordning och i enlighet med de lagar och regler som gäller. Som egenföretagare är det du som ansvarar för att företagets händelser redovisas. Oavsett om du väljer att hantera bokföringen själv eller anlita en redovisningsbyrå , så medför detta en kostnad.
Är du nystartad? Då får du prova Fortnox bokföringssystem gratis i ett halvår, om ditt företag inte är äldre än 3 månader.
Programvara och abonnemang
Företag kan behöva en rad olika programvaror och abonnemang. Dessa typer av tjänster betalas ofta månadsvis eller årsvis.
Några generella exempel är:
Molnbaserade tjänster- System som Microsoft Office 365 och Google Workspace som används för exempelvis dokumenthantering, e-post och kalkylblad.
Hemsida - För dig som har en hemsida tillkommer kostnader för webbhotell och domän.
Telefoni - Till exempel abonnemang till din företagstelefon.
Betalning - För att ditt företag ska kunna ta betalt via tjänster som Klarna, Qliro eller Zettle tas det ofta ut en avgift.
Marknadsföring
Marknadsföring är ett område som kan delas in i både fasta- och rörliga kostnader. Företag som anlitar en marknadsbyrå har i regel en fast månadskostnad för hjälp med exempelvis digital marknadsföring eller hantering av sociala medier. Även om du sköter din marknadsföring på egen hand finns det fasta kostnader att ta hänsyn till. Till exempel kostnader för verktyg som används för e-postmarknadsföring, CRM-system eller SEO-verktyg.
Lär dig mer om marknadsföring här.
Bankavgifter
Bankavgifter kan bestå av flera olika delar. Oftast betalar du för de specifika banktjänster du använder, inklusive avgifter för själva bankkontot och bankgirot. Men det kan även tillkomma kostnader för till exempel Swish och kontokortsavgifter.
Amortering och ränta
Om du har tagit ett företagslån för att finansiera uppstarten eller utvecklingen av din verksamhet så tillkommer en kostnad för ränta. Det kan även uppstå extra administrativa kostnader för lånet. Det är dessutom viktigt att du har en plan för hur ofta och mycket du ska amortera på lånet!
Rörliga kostnader
Rörliga kostnader är utgifter som varierar direkt med förändringar i företagets produktionsnivå eller försäljningsvolym. Dessa kostnader ökar när produktionen eller försäljningen ökar och minskar när produktionen eller försäljningen minskar.
Varor och material
Avser kostnader för de produkter som företag behöver köpa in, eller för de råmaterial och komponenter som behövs för att tillverka företagets produkter. Till exempel behöver den som driver en frisersalong köpa in färg och hårprodukter, medan den som driver en byggfirma behöver köpa in material i trä.
Frakt och distribution
Hit räknas kostnader för att frakta material till produktionsanläggningen, och att frakta produkter till kunder. Dessa kostnader kan variera beroende på försäljningsvolym och transportmetoder. Du behöver också räkna med kostnader för förpackningar som produkterna packas och fraktas i.
Förbrukningskostnader
En vanlig förbrukningskostnad är bränsle. Det inkluderar bensin eller diesel till företagets fordon, till exempel bilar, lastbilar, skåpbilar och leveransfordon. Hit räknas också det bränsle som används i produktionen, exempelvis naturgas eller olja som behövs för drift av maskiner och utrustning i tillverkningsprocessen.
Andra förbrukningskostnader kan inkludera kostnader för el, gas och vatten som används i företagets lokaler. Även kontorsmaterial såsom papper, anteckningsblock och bläckpatroner.
Marknadsföring
Vi har redan gått igenom de fasta kostnader som finns inom marknadsföringsområdet, med det kan också dyka upp en del rörliga kostnader beroende på hur stora marknadsinsatser företaget vill göra. Hit räknas exempelvis kostnader för annonsering på digitala plattformar som Google Ads eller Meta, men även traditionell reklam som flygblad eller broschyrer.
Läs vår artikel "7 tips för gratis marknadsföring".
Skatter och avgifter
Det finns en hel del skatter och avgifter för dig som företagare att hålla koll på.
Moms - Företag som säljer varor eller tjänster måste lägga på moms på sina försäljningspriser och betala till Skatteverket. Momssatserna varierar beroende på typ av vara eller tjänst. Den ligger vanligtvis på 25%, men det finns även reducerade momssatser på 12% och 6%.
F-skatt - Företaget måste betala preliminärskatt varje månad. Denna skatt baseras på en uppskattning av företagets vinst för det aktuella beskattningsåret. Skatten justeras vid årets slut baserat på den faktiska vinsten.
Inkomstskatt - Löpande skatter på företagets vinst måste betalas, vilket ingår i F-skatten. För ett aktiebolag gäller bolagsskattesatsen på företagets vinst, som för närvarande är 20,6% i Sverige. För enskilda näringsidkare eller handelsbolag beskattar man inkomsten hos ägaren/ägarna personligen – enligt skattesatsen för inkomst.
Arbetsgivaravgifter - Den som har anställda betalar arbetsgivaravgifter på 31,42% av respektive anställds bruttolön.* Detta inkluderar bland annat sjukförsäkringsavgift och ålderspensionsavgift.
Egenavgifter för enskilda näringsidkare - För enskilda näringsidkare eller delägare i handelsbolag betalas egenavgifter som sociala avgifter istället för arbetsgivaravgifter. Egenavgifterna täcker kostnader för pensionsförsäkring, sjukförsäkring med mera och beräknas på företagarens överskott av näringsverksamhet.
Preliminärskatt (A-skatt) - Företaget ansvarar för att dra av preliminärskatt från de anställdas löner och betala in denna skatt till Skatteverket varje månad.
Fastighetsskatt - Om företaget äger kommersiella fastigheter betalas en fastighetsskatt eller avgift. Skattesatserna varierar beroende på typ av fastighet och dess värde.
*Tack vare det så kallade Växa-stödet kan du som arbetsgivare få en reducerad arbetsgivaravgift för dina första två anställda. Då betalar du endast ålderspensionsavgiften som ligger på 10,21%, på de 35 000 första kronorna av lönen.
Ta höjd för oväntade kostnader
För den som driver eget kan marginalerna i många fall vara små, och det kan vara tufft med oväntade kostnader. Det pratas ofta om hur viktigt det är att som privatperson ha en buffert för oväntade kostnader, och detsamma gäller i företagslivet!
Här är några exempel som du kan tänkas stöta på:
Saker går sönder - Den mest klassiska oväntade utgiften är att något går sönder som du behöver ersätta. Det kan vara mindre grejer som att du behöver byta ut en trasig kabel eller att skrivaren slutar fungera. Men är oturen framme kan maskiner eller fordon krångla som kommer att påverka företagets produktion. Tänk på att din utrustning kommer att behöva underhållas, repareras och i vissa fall bytas ut.
Försenade leveranser - Att dina leveranser blir försenade är oftast inget som varken du eller din leverantör kan påverka. Men om du står i ett läge där varor inte kommer i tid, men dina kunder i sin tur väntar på sina produkter, kan du komma att snabbt behöva ersätta varorna och ligga ute med pengar.
Personalförändringar - Som arbetsgivare kan det bli tufft när det sker plötsliga förändringar i personalen, till exempel när någon säger upp sig. Det kan därför vara bra att kompetensutveckla den nuvarande personalen inom fler områden, så att de kan täcka upp för varandra.
Uteblivna betalningar - Sena eller uteblivna betalningar kan verkligen ställa till det för företagare. Det är inte bara tidskrävande att behöva skicka påminnelser, det stoppar också kassaflödet och minskar likviditeten.
Bra erbjudanden - Tänk dig att du får ett riktigt bra pris på råmaterial eller produkter som du vill köpa in mer än vanligt av, och som även kan öka marginalen avsevärt. Då är det bra att ha lite extra pengar över i bolaget.