Lön

Publicerad: 1 december 2020|Senast uppdaterad: 2 mars 2023

Allt du behöver veta om arbetsgivarintyg

Två personer som skakar hand
Som arbetsgivare är du enligt svensk lagstiftning skyldig att kunna utfärda ett fullständigt arbetsgivarintyg till dina anställda. Vad ska ett arbetsgivarintyg innehålla, och vad är egentligen dess huvudsakliga syfte? Är det någon skillnad mellan ett arbetsgivarintyg och ett anställningsbevis? Vi hjälper dig!

Vad är ett arbetsgivarintyg?

Ett arbetsgivarintyg är ett bevis på att en person har varit anställd hos en arbetsgivare under en viss period. Att som arbetsgivare kunna utfärda ett korrekt arbetsgivarintyg till anställda vid avslutad anställning är lagstadgat enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring. 

Arbetsgivarintyget används av den anställda för att han eller hon ska ha möjlighet att söka ersättning från a-kassan. Uppgifterna på intyget ligger nämligen till grund för att pröva den anställdas rätt till ersättning samt omfattningen av denna.

Det här måste ett arbetsgivarintyg innehålla

Ett arbetsgivarintyg ska bland annat innehålla information om den anställdas arbetsuppgifter, anställningsform, lön, arbetad tid, frånvaro och varför anställningen upphört. Uppgifterna är väldigt likt innehållet i ett tjänstgöringsintyg . Det som skiljer intygen från varandra är att tjänstgöringsintyget är mer omfattande och används i till exempel en anställningsprocess för att visa upp tidigare erfarenheter. Oftast innehåller ingen av ovanstående blanketter ett betyg över hur den anställda har presterat eller gjort sina uppgifter utan då behöver man istället ett tjänstgöringsbetyg .

Arbetsgivarintyget utfärdas vanligen för de senaste tolv månaderna räknat från anställningens slutdatum, i vissa fall längre än så om mottagaren kräver. I och med att intyget ska innehålla information om faktisk arbetad tid kan det i regel tidigast ges ut samma dag som anställningen upphör.

Skillnaden på arbetsgivarintyg och anställningsbevis

En inte helt ovanlig missuppfattning är att arbetsgivarintyg är samma sak som anställningsbevis. Dessa ska dock inte blandas ihop, då de används till och innehåller olika saker. 

  • Ett arbetsgivarintyg styrker hur mycket den anställda faktiskt har arbetat och vad han eller hon har tjänat under tidsperioden, och utfärdas vanligtvis i samband med att anställningen upphör. 

  • Ett anställningsbevis reglerar arbetsvillkoren mellan arbetsgivare och arbetstagare, och visar exempelvis anställningstyp och arbetsuppgifter. En arbetstagare har rätt enligt lag att få ett anställningsbevis från arbetsgivaren senast en månad efter anställningens startdatum.

Spara tid med automatiskt arbetsgivarintyg

Att som arbetsgivare ta fram och fylla i ett arbetsgivarintyg manuellt är tidskrävande. Inte sällan behöver intygen dessutom skickas fram och tillbaka till a-kassan på grund av ofullständiga eller felaktiga uppgifter. Många lönesystem inklusive Fortnox Lön är idag kopplade till tjänsten arbetsgivarintyg.nu, en tjänst från Sveriges a-kassor. Med lönesystemet kan information hämtas direkt från programmet och intyget skapas automatiskt. Tack vare det slipper du det manuella arbetet och säkerställer samtidigt att intyget innehåller korrekt och fullständig information.

Är du redan Fortnox-kund och vill läsa mer om hur du utfärdar ett arbetsgivarintyg från programmet? Kika närmare i vårt hjälpavsnitt för en fullständig guide!

Gratis arbetsgivarintyg mall

Är du inte helt redo för att skaffa ett lönesystem än utan endast vill ha en mall för arbetsgivarintyg för tillfället? Arbetsgivarintyg.nu har en mall du kan använda dig av när du ska fylla i uppgifterna för den anställde. Mallen är kostnadsfri och kan användas av alla arbetsgivare oavsett bransch. 

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.