Starta Företag|29 March 2022|Uppdaterad: 5 July 2022

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag kallas för holdingbolag. Här berättar vi om fördelarna, och hur du gör för att starta upp allt.

Vad är ett holdingbolag?

Holdingbolag, även kallat förvaltningsbolag, är ett aktiebolag som äger aktier eller andelar i flera andra bolag. Ett holdingbolag bedriver sällan egen operativ verksamhet, utan det brukar främst fungera som ett moderbolag till ett rörelsedrivande dotterbolag. De bolag man äger aktier i kallas för dotterbolag och tillsammans ingår de i en koncern. Utöver det är holdingbolag precis som ett vanligt aktiebolag. Många gånger innehåller holdingbolagets namn ordet “Holding”, men detta är inget krav.

Ofta förknippas holdingbolag med stora internationella företag som etablerar holdingbolaget i ett land med gynnsamma skatteregler. Holdingbolag förekommer dock bland alla typer av företag, både stora och små, och i alla branscher.

Varför driva ett holdingbolag?

1. För att skydda tidigare års vinster

Du kanske driver ett verksamhetsbolag som det gått bra för senaste tiden (året eller åren) och du har en upparbetad vinst i det bolaget. Då finns det risker med att ha kvar kapitalet i det rörelsedrivande bolaget. Därför kan det vara en fördel att ha ett holdingbolag. Då kan du dela ut dina vinster från verksamhetsbolaget till holdingbolaget. På så sätt skyddar du kapitalet från externa parter och borgenärer om verksamhetsbolaget till exempel skulle gå i konkurs.

2. Vid försäljning av bolaget

Om du vill eller måste sälja ditt bolag som fysisk person, finns det en risk att köpskillingen överstiger ditt utrymme för kapitalbaserad utdelning. Om köpeskillingen överstiger detta belopp beskattas det som inkomst av tjänst, istället för lägre beskattad inkomst av kapital som ryms inom ditt utdelningsutrymme. Om du istället äger det rörelsedrivna bolaget du vill sälja via ett holdingbolag undviker du den höga beskattningen. Detta eftersom försäljningen av bolaget under vissa förutsättningar är skattefri för holdingbolaget. Du kan då exempelvis lägga de pengarna på en ny verksamhet eller i holdingbolaget.

3. Vid lån mellan bolag

​Bedriver du flera olika bolag om ägs av dig som fysisk person? Det kallas för en oäkta koncern. Skulle du då vilja låna pengar mellan bolagen är det bättre att du har ett holdingbolag, då bildar du en äkta koncern. Du får nämligen inte låna på det sättet som fysisk person och ägare till olika fristående bolag.

Så startar du bolaget

Du startar bolaget på precis samma sätt som med ett vanligt aktiebolag. För att starta behöver du ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Du kan starta upp allt på Verksamt.se. När du ska ange vad ditt bolag ska bedriva i bolagsordningen, anger du att holdingbolaget ska äga aktier och/eller andra andelar i andra företag. Du kan även köpa ett lagerbolag – vilket går väldigt fort, och du kan komma igång nästan direkt.

Relaterade artiklar

Starta Företag|5 November 2021|Uppdaterad: 13 September 2022
Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka....

En man som står i en butik
Starta Företag|Driva Företag|12 December 2019|Uppdaterad: 5 July 2022
Vill du starta en butik? Så gör du!

Har du länge drömt om att starta en butik, och nu ska det bli verklighet? Innan du börjar finns det en hel del att tänka på innan portarna till butiken öppnas...

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.