Driva Företag|Lön

Publicerad: 9 mars 2020|Senast uppdaterad: 30 mars 2023

Dags för semesterårsavslut?

Våren är snart här och det börjar dra ihop sig för semesterårsavslut för dig som har semesteråret från 1 april till 31 mars. Varför man ska göra ett semesterårsavslut, när ska man göra det och vad är viktigt att tänka på? Vi ger dig svaren!

Varför ska du göra ett semesterårsavslut?

Det är i semesterårsavslutet som lönesystemet omvandlar de intjänade och kvarvarande betalda dagarna per 31 mars, till nya betalda och sparade dagar från 1 april. Det innebär att när semesteråret är slut behöver du stämma av hur många nya semesterdagar de anställda har tjänat in och hur många semesterdagar som finns kvar av de betalda och sparade dagarna.

Använder du procentregeln beräknas även värdet på den intjänade semestern utifrån semestergrundande lön från intjänandeåret, och ger ett värde per semesterdag. För dig som använder sammalöneregeln beräknas semesterersättning på den aktuella månadslönen.

 

När ska du göra det och vad är viktigt att tänka på?

Se till att alla händelser och avvikelser fram till och med den 31 mars finns registrerade i lönesystemet, eftersom dessa påverkar intjänandeåret. Det är viktigt att du har förståelse för hur semesterhanteringen fungerar i det löneprogram du använder. I en del program utgår man från lönen som underlag för när semestern tjänas in medans andra program utgår från de lönebesked som är utbetalda under intjänandeperioden. Det är också viktigt att du sätter upp egna rutiner som kan följas varje år i samband med semesterårsavslutet så du gör likadant varje år – då blir det bäst för dina anställda. Använder du Fortnox Lön kan du ta hjälp av vår checklista för att göra semesterårsavslut i Fortnox här.

Spara en semesterskuldlista för den intjänade semestern till och med den 31 mars innan du gör semesterårsavslutet och kontrollera så det ser rimligt ut. Tänk även på att ta ut en semesterskuldslista per 31 december till er bokföring innan ni gör semesterårsavslutet om ni har ett räkenskapsår från 1 januari – 31 december. Använder du Fortnox löneprogram och bokför semesterskulden automatiskt så finns semesterskulden sparad i lönekörningen under bokföringsunderlag.

Vill du läsa mer om semester och semesterlön? Gå till vår företagsguide

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.