Livet på Fortnox

Publicerad: 4 augusti 2020|Senast uppdaterad: 27 november 2023

“Du får göra något som verkligen är på riktigt”

Två personer
“Det som sticker ut är att alla är hjälpsamma. Det är liksom den kulturen: frågar man så får man hjälp”. Våren 2020 premiärkörde Fortnox traineeprogrammet Fortnox Academy. Fem studenter fick kliva in i ett helt nytt utvecklingsteam för att lära sig hur Fortnox arbetar med utveckling. Här berättar två av dem, Ola Lindsten och Elin Götesson, om varför de sökte till programmet – och vad de tyckte om det.

Ola Lindsten, 23, är från Älmhult. Under gymnasietiden valde han att läsa ett tekniskt fjärde år och hamnade då i Växjö – där han blev kvar. Ola har läst till högskoleingenjör inom datateknik. Elin Götesson, 26, är från Emmaboda och flyttade till Växjö för att plugga. Hon har läst interaktiva medier och webbteknologier.

De var i ett läge där de funderade på vad de skulle göra efter examen, när de första gången hörde talas om Fortnox Academy. Både Elin och Ola hade dock koll på Fortnox. Elin har vänner som har jobbat på bolaget tidigare, och det var framförallt kulturen som hon hade hört mycket om. Och det visar sig att Ola är lite av en hemvändare.

– Ja, jag var på Fortnox för tre år sedan, under mitt fjärde gymnasieår. Först gjorde jag praktik och sen sommarjobbade jag. Intrycket då var att det är en väldigt attraktiv arbetsplats: jag gillade hur sakerna sköttes, hur man arbetade, och hur problem och utmaningar löstes.
 

Självständigt arbete för teamet

Teamet har arbetat med att sammanställa kunddata i ett system – samma data som tidigare legat i flera olika system, och det har därmed krävts en del letande för att hitta rätt data. Att sammanställa denna data underlättar för många av avdelningarna på Fortnox.

– Att just få jobba med något som är… på riktigt. Det har varit extremt roligt och lärorikt. Och vi blev verkligen som ett eget team, som vilket som helst på Fortnox, säger Ola.

Elin håller med.

– Jag är positivt överraskad av hur mycket vi hann lära oss och göra, och att vi var så självständiga och fick det förtroendet så tidigt. Det hade jag inte riktigt förväntat mig.
 

Lärde av varandra

I den första omgången av Fortnox Academy medverkade fem studenter. Utöver Ola och Elin har även Meysam, Jonida och Alireza varit med.

– Alla i teamet gick olika utbildningar. Vi hade utvecklingskompetens inom både frontend och backend, och det gjorde att om någon av oss fastnade på en grej fanns det alltid någon annan som kunde mer om det området, säger Ola.

Tack vare det blev också “fastkörningar” färre med tiden, eftersom teamet lärde av varandra.
 

“Fortnox fullt ut”

Traineeprogrammet är över, och efter sommaren börjar de jobba på Fortnox som juniorutvecklare. De matchades i april ihop med utvecklingsteam där de skulle passa, intervjuades av HR och teamens utvecklingschefer, och sen var det klart. Från akademi, till Academy, till anställd – på några månader. Hur känns det?

– Jag är supertaggad! I och med att plugget är klart kan jag gå in mer helhjärtat nu. Fortnox fullt ut, helt enkelt, säger Elin.

Känslan är att de vill dra igång så snart som möjligt. Men när kände de att de ville jobba på Fortnox, och varför?

– Jag visste redan innan traineeprogrammet att jag vill jobba här, eftersom jag tyckte om det när jag var här för tre år sen. Det som sticker ut är att alla är hjälpsamma. Det är liksom den kulturen: frågar man så får man hjälp, säger Ola.
 

Fick chansen att visa vad de kan

En av tankarna med Fortnox Academy är att locka fler studenter att stanna i regionen efter att de har tagit examen. Elin och Ola är två levande exempel på det – så vad fick dem att stanna, och vad kan företagen göra?

– Att det finns attraktiva arbetsplatser och samarbeten mellan dem och universitetet, så att studenter enkelt kan komma ut. Just inom it-branschen finns det många bolag i Växjö, det känns att det är en stor it-stad, säger Elin.

– Det här upplägget är ett bra exempel på hur det går att göra. Vi har fått en chans att visa vad vi kan och jag tror att sånt gör att man vill stanna. Det fick i alla fall mig att vilja stanna, säger Ola.

“Du får göra något som verkligen är på riktigt”

Om de bara får lyfta fram en sak – det som har varit den enskilt bästa med Fortnox Academy – vad säger de då? Och nej, ni kommer nog inte att bli superförvånade.

– För mig är det teamet, som jobbar med ett verkligt projekt, säger Elin.

Ola funderar en stund. Våndas lite. Kan inte välja.

– Jag tänker på om jag ska svara att det är för att det har varit lärorikt eller roligt, men jag svarar teamet. Och det är teamet som har skapat allt detta, som har gjort det lärorikt och roligt.

Om någon skulle gilla idén med Fortnox Academy men fortfarande inte vara helt såld – hur skulle Elin och Ola sälja in det?

– Du vill inte missa möjligheten att lära känna Fortnox, få extremt mycket ny kunskap, och samtidigt ha jäkligt kul med ditt team. Du får den här erfarenheten som du inte får i utbildningen, och en äkta känsla av hur det är att jobba, säger Elin.

– Att det är extremt roligt och lärorikt att få komma ut i en mer verklig situation – du får göra något som verkligen är på riktigt, säger Ola.
 

Om Fortnox Academy

Vi tror på att upptäcka och utveckla talangen i var och en av oss. Traineeprogrammet riktar sig till studenter, som under sex månader får chansen kliva in ett nytt team som består av just studenter. Idén med programmet är att ge studenterna möjligheten att lära sig hur Fortnox arbetar.