Kundberättelser|Driva Företag

Publicerad: 15 november 2022|Senast uppdaterad: 16 november 2022

Ellen skapar en hållbar textilframtid

Ellen Flybäck – en kreativ och lösningsorienterad själ, föddes i textilstaden Borås. Hon flyttade till Manchester för att plugga, men återvände senare hem till Sverige. Hemma visste hon precis vad hon ville göra. Hon fann både problem och utmaningar inom textil- och modebranschen, och utifrån det startade hon sitt företag Ellenabilty. Hennes kall är nu att hjälpa andra företag att jobba mer hållbart.

Textilstaden formade Ellen

Allt började i Borås – Sveriges textilstad. Där föddes Ellen Flybäck, och växte upp. Senare utbildade hon sig i Manchester, England, men återvände till Borås 2012. Sedan dess har hon lagt sin själ i mode- och textilbranschen, och de utmaningar som finns där.

- Vill man jobba inom textilbranschen, är Borås the place. Varför jag jobbar med detta kan nog till viss del påverkats av min uppväxt här. Men det är inte bara därför, jag har alltid haft ett intresse för färg och form. Jag använder själv kläder som ett uttrycksmedel. Det visar vem man är och vad man står för, säger Ellen Flybäck, textildesign-ingenjör. 

2019 startade hon sitt konsultbolag Ellenability – ett företag som jobbar med hållbar utveckling, Corporate Social Responsibility och kommunikation, inom mode- och textilbranschen. Utöver detta driver hon ett bolag tillsammans med två affärspartners - Design for Digital. Företaget fungerar som en digital mönsteragentur, och i deras databas finns produktionsfärdiga mönster av skandinaviska formgivare. 

- Mode- och textilbranschen står inför jättestora utmaningar. Det är en av världens mest nedsmutsade industrier, och det finns en stor miljöpåverkan. Med Ellenability hjälper jag andra företag att organisera det arbetet. Jag jobbar mycket med innovation och projekt för att hitta hållbara lösningar. I mitt företag ska jag alltså se till att hållbarhetsarbetet går framåt.

Behovet av en digital ekonomiplattform

Fortnox har funnits med hos Ellen sedan start. Det gick hand i hand med hennes digitala filosofi.

- Man vill ju ha en tjänst som förenklar en analog process. Fortnox har varit webbaserade sedan länge, vilket gjorde valet av ekonomisystem självklart för mig. Jag behövde även en möjlighet att integrera till Woocommerce, vilket det fanns där. Att Fortnox dessutom finns tillgängligt i fickan är en stor bonus. Appen är både lättillgänglig och smidig.

Ellen läste lite företagsekonomi på universitet, men hade aldrig tidigare arbetat med ekonomi.

– Jag har gått några digitala kurser för att lära mig grunderna i bokföring. Fortnox lärde jag mig själv lite senare, vilket fungerade bra. Det är ju så användarvänligt och smidigt.

Ellen använder idag Fortnox Bokföring, Fakturering, Integration och Kvitto & Utlägg, men hon har även lagt till Lön för att få med precis allt hon behöver.

– Allt är supersmidigt. Jag sitter minst en gång i veckan i Fortnox och bokför, gör löner och skickar fakturor. Jag använder även Fortnox app till all kvittoredovisning.

Utöver det har Ellen en redovisningskonsult som hjälper henne med den mer avancerade ekonomin.

– Det är så smidigt att det är jag som har kontot på Fortnox, och att jag sedan kan bjuda in min redovisningsbyrå. Det ger mig mer koll och kontroll över min ekonomi.

"Sverige behöver fler kvinnliga entreprenörer"

Att använda Fortnox för sin ekonomi har underlättat för Ellen och hennes bolag.

– Fortnox tänker digitalt först, precis som jag, och det underlättar väldigt mycket. Jag har även fått mycket hjälp av supporten, det är väldigt enkelt med chattfönster i programvaran.

På tal om att underlätta, är företagande något som skapar mycket frihet i hennes liv.

– Det är en sådan frihet att vara egen företagare. Man kan bestämma själv hur mycket man jobbar, och när. Detta ger mig kontroll över hur jag vill att mitt liv i övrigt ska utvecklas. Det är jag som styr, exempelvis om jag ska erbjuda nya tjänster, eller om jag ska skala upp eller inte. Detta i sig påverkar alla mina dagar.

Till sist fick vi Ellens bästa tips för andra som vill starta företag.

– Det är bara att köra. Du ska våga och satsa. Det kan vara tufft men väldigt belönande i slutändan. Världen och Sverige behöver dessutom fler kvinnliga entreprenörer, avslutar Ellen.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.