Kundberättelser|Driva Företag

Publicerad: 9 september 2020|Senast uppdaterad: 30 januari 2023

Företagslånet hjälpte Annika att täcka upp för en avgörande investering

Annika Westerlund, hundinstruktör och hundfysioterapeut, bestämde sig för att satsa på sitt företag på heltid. Med satsningen kom en investering, som hon helst inte ville finansiera med ett företagslån. Till slut behövdes lånet för att täcka upp för andra kostnader – ett beslut hon inte ångrar eftersom investeringen varit avgörande för företaget.

Annika Westerlund från Saltsjöbaden är bland annat hundinstruktör och hundfysioterapeut. 2014 startade hon AW Hundlära som enskild firma, och 2018 omvandlades företaget till ett aktiebolag; företagets andra ben är nämligen hennes makes entreprenadverksamhet. Fram till omvandlingen kombinerade Annika sin verksamhet med en anställning i ett annat företag. När uppdragen blev fler och fler behövde hon fatta ett beslut, och sedan juli månad jobbar hon med sitt företag på heltid.

– Jag ville ha kakan och äta den, men det blev för tufft till slut. Samtidigt tog jag det som ett tecken på att det skulle gå att driva företaget på heltid, säger Annika.

Parallellt med detta knöt Annika nya samarbeten till företaget; ett med en djurklinik och ett med en hundkiropraktor. Det innebar fler nya kunder när hon nu skulle sköta rehabiliteringen av de hundar som “remitterades” till henne.

– Då satsade jag fullt ut. Det var lite läskigt i början eftersom jag plötsligt var helt beroende av att folk vill ha företagets tjänster. Men nu är jag fullbokad, så beslutet är helt rätt.
 

Företagslånet täckte upp

En satsning är ofta förknippad med en investering. Annika har nyligen investerat i en “vattentrask”, ett vattenlöpband för hundar. Vattnet avlastar vikten med nästan 80 procent; Annika kan jobba med hundens muskulatur medan hunden upplever mindre smärta än om rörelserna hade utförts direkt på marken.

I maj hade hon fått ett erbjudande om företagslån via Fortnox och Aros Kapital. Annika siktade dock på att investera med eget kapital, men strax efter köpet insåg hon att ett lån behövdes. Och hon hade sparat erbjudandet. För säkerhets skull.

– Jag har haft Fortnox sedan starten och jag älskar systemet, och så fick jag det där erbjudandet. Annars är min inställning att “har man inte råd att köpa, då ska man inte”. Vattentrasken kostade 143 000 kronor, men efteråt behövde jag ca 100 000 kronor för att täcka andra kostnader.
 

Hur var det att ta företagslån genom Fortnox och Aros Kapital?

– Väldigt smidigt! När vi omvandlade till AB tog vi ett annat investeringslån. Det tog en månad från den första kontakten till att vi hade pengarna – med Aros tog det tre dagar. Och det gillar jag; det ska gå snabbt när jag väl har bestämt mig.
 

Avgörande investering

Och om vattentrasken var en bra investering? Annika fick in en hund med akut diskbråck som inte kunde gå. Hon satte in laserbehandling och vattentrask två gånger i veckan, under tre veckors tid. Det här var i januari. I mars sprang hunden tre kilometer med sin matte.

När hunden behandlades hyrde Annika ut sina tjänster till Sport Dog Academy i Tyresö och använde deras vattentrask – samma som hon nu i augusti har köpt loss.

– Det är en väldigt … ja, det är en avgörande investering. Den lockar och utan den hade jag inte haft den mängden kunder jag har idag, säger Annika.
 

Vad är ditt råd till företagare som funderar på att ta ett företagslån?

– Räkna, räkna och räkna. Vad kostar investeringen? Vad tjänar jag på att göra den? Vad betyder den för hela företaget? Och gör ingen glädjekalkyl.

Läs mer om hur Fortnox kan hjälpa dig med företagslån

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.