Produktnyheter|Fakturering

Publicerad: 9 maj 2022|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

Fortnox ökar chanserna i kapitalintensiva branscher

Under det fjärde kvartalet 2021 förvärvades Capcito och Monto. Idag erbjuds en bred palett av produkter och tjänster, vars skalfördelar blir uppenbara när modern teknik kopplas ihop med Fortnox data. Jesper Engman, Head of Credit på Capcito, en del av Fortnox Finans, tror att möjligheterna är oändliga.

- Fakturaköp är på många sätt en genial tjänst och genom Fortnox kommer den med många fler fördelar. Kunderna kan sälja fakturan direkt i affärssystemet, få betalt i samma app och bokföra det hela automatiskt. Hos våra konkurrenter behöver man skriva ut, skicka in och vänta på att få pengarna utbetalda, säger Jesper Engman.

Engman har jobbat tre år på Capcito, och han pratar hängivet om att skapa möjligheter för fler företag att ta del av bättre finansieringslösningar. Långa betalningstider försvårar möjligheten att etablera sig som snabbt växande bolag i kapitalintensiva branscher. Men nu kan allt komma att förändras.

- Säg att du driver företag i tillverkningsindustrin eller i byggbranschen. Det är två extremt kapitalintensiva branscher. Du kanske är underleverantör till större företag, men deras betalningstider kan vara upp till 120 dagar. Då är det inte alltid lätt att hålla sig likvid. Hos oss dröjer det bara några timmar innan pengarna finns på kontot, säger Jesper Engman.

En stelbent marknad riskerar att leda till ett sämre utbud. Både fakturaköp och fakturabelåning kan möjliggöra krediter som inte är baserade på din historiska, utan på din nuvarande fakturering. Tillgången på kapital växer med andra ord i takt med bolagets tillväxt. Med kreditbedömning i realtid kan Fortnox ge en snabbare och mer sanningsenlig kreditvärdering som också leder till bättre erbjudanden och snabbare hantering.

- Produkten passar alla, även svagare bolag eller bolag med kort historik där banken säger nej. I praktiken handlar det om att vi erbjuder företagen att konvertera fakturapapper till pengar. Det är oftast en bättre finansieringsmöjlighet än att skuldsätta sig privat eller att ta ett lån som påverkar kassaflödet, säger Jesper Engman.

- Tack vare all data så kan vi räkna på riktig risk och därför ge schysstare erbjudanden. Företag ska inte behöva oroa sig över om de kan betala sina omkostnader. I framtiden är möjligheterna för vilka produkter vi kan bygga baserat på datan oändliga, avslutar Jesper Engman.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.