För redovisningsbyrån

Publicerad: 7 juni 2023

Frågor och svar från det digitala luncheventet Lagerbolag

Här hittar du frågor och svar från lunchevent där vi gick igenom den väldigt populära typen av bolagsstart, lagerbolag, och om möjligheten för dig som är byråkonsult att bli återförsäljare av lagerbolag!

Fråga: Hur ser kopplingen ut mellan Svea Bank och Fortnox? Funkar det lika bra som mellan SEB och Fortnox exempelvis?
Svar: Kopplingen mellan Fortnox och Svea bank är i dagsläget inte automatiserad men det kommer vi att släppa inom kort.

Fråga: Vad kostar ett lagerbolag hos er?
Svar: Vårt arvode är 2495:- sen tillkommer Bolagsverkets avgifter på 3500 kr så den totala fakturan blir på 7094 kr inklusive moms.Utöver det så behöver du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor.

Fråga: Gäller digital aktiebok alla företag, även de befintliga?
Svar: Alla som beställer ett bolag via oss får en aktiebok. Om du inte har startat ditt bolag via oss kan man även få tillgång till en aktiebok

Fråga: Hej! missade delen med aktiekapitalet, vem betalas detta till?
Svar: Aktiekapitalet sätter man in på banken i samband att man öppnar ett konto hos dem och därefter så utfärdar banken ett likvidintyg som ska skickas tillbaka till oss.

Fråga: behövs att fixa affärsplan för banken ?
Svar: Olika banker har olika krav på om man behöver ha en affärsplan eller inte men det är vanligt att banken kräver en affärsplan, budget och en kundkännedom.

Fråga: vem ska skapa företagsbanks konto ?
Svar: Den som beställer ett bolag av oss behöver själva öppna ett konto hos banken. Vi säljer inga bolag med bankkonto i sig. Man kan välja att ansöka om att öppna konto hos valfri bank men vi har ett samarbete med Svea Bank som innefattar att man kan göra ansökan helt digitalt och få svar inom 48 timmar.

Fråga: Kan man se eventet igen i efterhand? Jag missade mitten på grund av driftstörningar.
Svar: Eventet kan man se i efterhand det kommer finnas en länk på Fortnox hemsida

Fråga: Finns det någon minsta mängd lagerbolag man måste starta per år för att få vara återförsäljare?
Svar: Det finns ingen minsta mängd lagerbolag som man måste starta per år för att få vara återförsäljare hos oss, däremot är det ett krav att man är en redovisningsbyrå.

Fråga: Gällande bankintyget, hur fixar ni det? Ska man betala till er eller till banken?
Svar: Efter man beställt ett lagerbolag hos oss skickar vi ut organisationsnummer och andra handlingar till personen. En utav handlingarna är en bankfullmakt som man ger till banken för att få öppna upp ett företagskonto hos dem. Efter att företagskontot är öppnat och man satt in aktiekapitalet kommer banken att utfärda ett bankintyg som ska skickas tillbaka till oss. Bankintyget är ett intyg att man h ar öppnat ett konto på banken i det organisationsnumret som ni har fått av oss och sedan satt in aktiekapitalet som är på minst 25 000 kronor.

Fråga: Kan man välja även andra banker än Svea
Svar: Man kan välja vilken bank man vill om banken har säte i Sverige. Bra att veta är att olika banker har olika lång handläggningstid.

Fråga: Ifall banken inte öppnar kontot, vad händer med aktiekapitalet?
Svar: Det är i kontot som banken öppnar som man sätter in aktiekapitalet, därför behöver banken först öppna kontot för att man sedan kan sätta in aktiekapitalet. Får man inget konto på banken kan man inte heller sätta in aktiekapitalet.

Fråga: Kan man få en digital aktiebok på befintliga kunder?
Svar: Man kan beställa en aktiebok på bolag som inte har startats genom våra tjänster önskar man detta så kontakta oss antingen via mail: lagerbolag@fortnox.se eller via telefon: 0470-785025.

Fråga: Hur går man tillväga med att få aktiebok på befintliga kunder?
Svar: Kontakta oss på lagerbolag@fortnox.se

Vid frågor, funderingar eller feedback kring Fortnox Lagerbolag så tveka inte att höra av dig till Operation Manager,Mikaela.Berglund@fortnox.se