Kundberättelser|Driva Företag

Publicerad: 9 december 2022|Senast uppdaterad: 14 december 2022

Marcus lever sin företagsdröm

I de småländska skogarna startade Marcus Dahlberg företaget Best of Wrapping. Allt började med ett bilintresse som utvecklade sig till foliering och tryck. Till en början drev han företaget på fritiden. Men en dag hade han så mycket jobb, att det var dags att säga upp sig. Han skulle bli företagare på heltid.

Från anställd till företagare

2017 startade Marcus Dahlberg företaget Best of Wrapping. Ett bilintresse utvecklades till ett intresse för foliering och tryck, och det ville han sedan bygga ett företag på.

– Jag jobbade som billackerare i 18 år, men tröttnade lite på det. Då startade jag först en enskild firma inom tryck, och jobbade vidare som lackerare samtidigt. Men det blev lite mycket jobb, så jag sa upp mig och köpte lokal i Norrhult. I samma veva startade jag AB istället, säger Marcus Dahlberg, VD och grundare.

Best of Wrapping jobbar främst med foliering på bilar, solfilm, samt olika typer av trycksaker. 

 – Vi gör exempelvis dekaler på bilar, tryck på arbetskläder och solfilm på byggnader och fordon. Inget jobb är för stort för oss, vi löser allt inom tryck och foliering. 

Att starta företag gick smidigt, men steget till att säga upp sig var det jobbiga tyckte Marcus.

– Det finns egentligen inget bra läge att säga upp sig, det är bara att göra det. Jag körde ju först parallellt i två år, som både anställd på dagen och min enskilda firma på kvällar och helger. Det var lite slitigt men nu gör jag äntligen bara detta.

Marcus företag fortsätter hela tiden att växa, både kunder och anställda.

– Det är jag och två anställda i företaget. Jag började ensam i företaget, och har skalat upp sakta men säkert. Det var senast för några veckor sedan som jag anställde en tredje person. 

"Man är ju ingen superhacker men Fortnox är lättförstått"

Att driva företag innebär även att ta hand om ekonomin. För att göra det valde Marcus att använda Fortnox som ekonomisystem. 

– Jag har använt Fortnox sedan starten 2017. Min revisor använde det som ekonomisystem, och det kändes smidigt att köra på samma. Jag kunde inte något om ekonomi förut så jag har fått lära mig allt själv. Man är ju ingen superhacker, men Fortnox är väldigt smidigt och lättförstått. 

I Fortnox brukar Marcus främst bokföra och fakturera. Oftast brukar han samla ihop ett gäng fakturor för att sedan sitta en stund i veckan och göra klart allt.

– Vissa kvällar sätter jag mig framför datorn, med fakturor och bokföring. Vi är inte så många i företaget så man får göra mycket själv. Men när man sätter sig med allt så går det rätt fort. Jag tycker verkligen att Fortnox underlättar, och tillsammans med min revisor känns allt väldigt bra. Revisorn brukar exempelvis sköta lönerna. Det är väldigt smidigt.  

Frihet och tidspar

Att spara tid är väldigt viktigt för Marcus då han vill lägga så mycket tid som möjligt på själva verksamheten.

– Jag försöker verkligen köra allt digitalt i företaget. Man sparar mycket tid på det och det är ju tid man har ont av.  Ett exempel är tjänsten där Fortnox skickar kundfakturor åt oss. Det är jäkligt smidig, man sparar ju tid.Jag vill jobba så mycket jag kan i produktionen, och sitta så lite vid datorn som möjligt. Med Fortnox, tillsammans med min revisor, kan jag det. Får jag dessutom ytterligare tid över lägger jag gärna det på familjen. 

Något som fick Marcus att driva företag, förutom intresset för tryck, är friheten.

– Det känns som man har frihet fast att jag jobbar mer nu. Man bestämmer över sin egna dag och får göra det man brinner för. Bilar har alltid varit ett intresse, samt att skapa och vara kreativ. Det är kul att ge förslag till kunder och få dem att se något som de själva inte tänkt på. 

Till sist frågade vi om de bästa tipsen för andra som vill driva företag. 

– Det kan bli mer än 8 timmars jobb men det som är positivt är just friheten, det tycker jag är jätteskönt. Det väger upp att få göra det man tycker om, avslutar Marcus.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.