För redovisningsbyrån|Bokföring

Publicerad: 22 september 2022|Senast uppdaterad: 30 september 2022

Nyhet! Vi lanserar Hållbarhetskollen

I oktober kommer Hållbarhetskollen i samarbete med Go Climate – en tjänst där företag kan räkna ut sitt klimatavtryck och få tips om hur företaget kan bli bättre.

Bakom Hållbarhetskollen står GoClimate, ett bolag som har som vision att rädda klimatet tillsammans med andra. Grundaren Kalle Nilvér har startat och drivit flera andra företag, men jobbar sedan 5 år tillbaka helhjärtat med att försöka stoppa klimatförändringarna.

– När jag insåg vart vi som samhälle och värld var på väg ville jag göra något radikalt. Och idag hjälper vi redan 10 000 privatpersoner och 1 000 företag att minska sina koldioxidutsläpp.

– Med Hållbarhetskollen kommer vi att kunna göra ännu större klimatnytta snabbare.

Nu kan svenska företag enkelt räkna ut sitt klimatavtryck och jämföra resultatet med andra företags – för att få en bild av hur det egna bolaget ligger till. Efter analysen kan de också få råd om hur de kan bli mer hållbara. Det kan vara allt från råd om att gå över till grön el och enbart bjuda medarbetarna på vegetarisk mat, till att sluta resa med flyg i tjänsten.

Ny integration

I oktober lanseras en integration mellan GoClimate och Fortnox företagsplattform. Genom att Fortnox kunder aktiverar tjänsten Hållbarhetskollen får GoClimate tillgång till företagets data, som sedan analyseras.

GoClimate går igenom till exempel fakturor och kvitton och beräknar klimatavtrycket och hur hållbart bolaget är ur ett ekologiskt perspektiv. På samma sätt gås sjukskrivningar samt ålders- och könsfördelning igenom, för att se hur socialt hållbart företaget är. Även det ekonomiska perspektivet av hållbarhet räknas

ut genom att GoClimate analyserar företagets soliditet och tillväxt.

Får koll på klimatavtrycket

Hållbarhetskollen i samarbete med Go Climate vänder sig primärt till mindre företag inom tjänstesektorn. Tjänsten är semiautomatiserad, det mesta sker automatiskt, men manuella kontroller av beräkningarna görs regelbundet. Mjukvaran plockar ut företagets data, som analyseras och ställs samman i olika rapporter.

– Man kommer igång på ett kick, får koll och kan göra skillnad för klimatet tillsammans med många andra, avslutar Kalle.

Fakta: Hållbarhetskollen i 4 steg:

1. Aktivera tjänsten på fortnox.se/hallbarhet

2. Data hämtas ut automatiskt och analyseras av GoClimate

3. Tadaa! Ett resultat som kan jämföras med andra

4. Få tips på enkla medel att minska klimatpåverkan

Vill du också få koll på ditt klimatavtryck och komma igång med hållbarhetsarbetet? Aktivera Hållbarhetskollen på fortnox.se/hallbarhet.