Livet på Fortnox

Publicerad: 13 augusti 2020|Senast uppdaterad: 27 november 2023

“Vi fick driva ett eget projekt och samtidigt lära oss allt det andra”

En man som sitter i en grupp
“Fortnox hade inga krav på att vi skulle jobba heltid eller ha någon erfarenhet, utan ville bara att vi skulle bli involverade i bolaget och arbetssättet”. Våren 2020 premiärkörde Fortnox traineeprogrammet Fortnox Academy. Fem studenter fick kliva in i ett helt nytt utvecklingsteam för att lära sig hur Fortnox arbetar med utveckling. Här berättar en av dem, Alireza Rajoul, om varför han sökte till programmet – och vad han tyckte om det.

Alireza Rajoul, 21, är en av de fem studenter som under våren har medverkat i traineeprogrammet. Han kommer från Iran och flyttade till Sverige för att studera, och tanken var först att studera på Chalmers eftersom han har släkt i Göteborg. Men han hamnade till slut på Linnéuniversitetet, där han studerar mjukvaruteknologi. Och att det blev Växjö var lite av en slump.

– Jag hade bråttom på grund av min visumansökan, så när Linnéuniversitetet var snabbare med att ge besked än Chalmers, så bestämde jag mig för det.

Om Växjö visste han egentligen ingenting innan han kom hit – och släktingarna i Göteborg visste inte så mycket mer; bara att det var en stad i Småland.

– Jag gillade det, för jag hade inga fördomar eller bilder av hur staden skulle vara och hur det skulle vara att bo här. Därför kunde jag ta mig an det på mitt sätt, utan att vara påverkad av vad någon annan hade sagt, säger Alireza.
 

Ville få chansen att lära sig

Han hörde talas om Fortnox Academy under en karriärdag hösten 2019. Faktum är att han redan kände en person på Fortnox, nämligen Filip på HR-avdelningen, som han hade träffat genom ett samarbete mellan Fortnox och Kodkollektivet .

Alireza minns dagen som intensiv: han försökte få kontakt med många företag eftersom han verkligen ville in i ett och få chansen att lära sig.

– Fortnox hade inga krav på att vi skulle jobba heltid eller ha någon erfarenhet, utan ville bara att vi skulle bli involverade i bolaget och arbetssättet. Ett sånt upplägg var som en dröm för mig, eftersom jag ville skaffa mig erfarenhet och kunskap från ett företag, säger Alireza.
 

Inte som andra traineeprogram

Teamet, som utöver Alireza har bestått av Jonida, Meysam, Elin och Ola, har arbetat med att sammanställa kunddata i ett system. Datan har tidigare legat i flera olika system, och det har därmed krävts en del letande för att hitta rätt data. Att sammanställa denna data underlättar för många av avdelningarna på Fortnox.

Inledningsvis förväntade sig Alireza ett klassiskt “trainee-fokus” – att sitta bredvid och lära från en handledare; att studera affärsmodeller och utbildas i företaget.

– Men sen fick jag reda på att vi fick driva ett eget projekt och samtidigt lära oss allt det andra, att det var approachen. Det var verkligen annorlunda och det gjorde att jag lärde mig en massa, vilket var mitt mål med traineeprogrammet.
 

“Alla ville lära av varandra”

De andra i teamet hade studerat längre än Alireza när traineeprogrammet startade. Situationen var lite annorlunda för honom, eftersom de hade mer kunskap och var mer självständiga i början. Men någon nackdel, nej, det var det inte – det blev snarare en drivkraft.

– Jag ville lära mig och jag ville veta, för jag vill bli så bra jag bara kan. Med rätt inställning är det absolut inte någon nackdel att ha läst kortare tid än de andra i teamet.

Han säger att det tog ungefär två veckor att hitta rätt – och att det också är en fråga om hur man lär sig, och inte bara att man lär sig.

– Sen är teamet det bästa jag kan tänka mig, för de visade tålamod och tog sig tid att hjälpa mig. Det kan annars bli en gisslan-situation när andra vet mer än en själv, men det hände aldrig. Jag är verkligen tacksam över att teamet bestod av just dem, säger Alireza.

Riktigt projekt som gör nytta

Alireza tycker att det bästa med Fortnox Academy har varit kopplingen till det “riktiga”.

– Vi blev involverad i en riktig utvecklarmiljö, i ett riktigt projekt; vi satt inte i ett hörn och gjorde saker som saknade koppling till företaget.

Och det är just kopplingen till verkligheten, i arbetssätt och projekt, som Alireza skulle trycka på om han berättar om Fortnox Academy för andra studenter.

– Om du vill känna på en verklig situation, om du vill lära dig från ett riktigt projekt, och bli en duktig programmerare, är detta rätt val. Dessutom ökar det dina chanser att få jobb i framtiden när du har det på ditt cv, det är jag övertygad om. En bonus är att vi fick lön, också.
 

“Skulle verkligen gilla att jobba på Fortnox”

Han kom till Sverige med en femårsplan – en plan han nu har justerat lite grann. Tanken var nämligen att läsa en master på Chalmers efter examen i juni 2021.

– Erfarenheten från traineeprogrammet har gjort att jag vill pausa några år innan jag påbörjar min master. Och om jag får chansen att jobba på Fortnox när jag har pluggat klart, då tar jag den. Jag skulle verkligen gilla att jobba här.
 

Om Fortnox Academy

Vi tror på att upptäcka och utveckla talangen i var och en av oss. Traineeprogrammet riktar sig till studenter, som under sex månader får chansen kliva in ett nytt team som består av just studenter. Idén med programmet är att ge studenterna möjligheten att lära sig hur Fortnox arbetar.