Livet på Fortnox

Publicerad: 10 juli 2020|Senast uppdaterad: 27 november 2023

“Vi har fått lösa riktiga problem – i ett riktigt företag”

Personer som sitter vid ett bord
“Fortnox är en av anledningarna till att jag vill stanna i Växjö. Jag vet inte var jag hade varit idag om jag inte kommit in på traineeprogrammet”. Våren 2020 premiärkörde Fortnox traineeprogrammet Fortnox Academy. Fem studenter fick kliva in i ett helt nytt utvecklingsteam för att lära sig hur Fortnox arbetar med utveckling. Här berättar två av dem, Jonida Sinaj och Meysam Fard, om varför de sökte till programmet – och vad de tyckte om det.

Jonida Sinaj, 22, fick tips om Linnéuniversitetet om hon ville studera i Sverige, vilket ledde till en ettårig master i informationssystem. Meysam Fard, 38, letade efter en master inom mjukvaruteknik, och valde mellan olika universitet, innan han bestämde sig för en tvåårig master på Linnéuniversitetet.

Så varför Sverige – och varför Växjö?

– Här finns många möjligheter, även om man inte kommer ifrån Sverige, och jag ville utvecklas ännu mer som utvecklare. Universitetet kändes modernt och verkade kunna ge mig många bra chanser, säger Jonida.

– Bortsett från själva studierna, så var det för staden. För mig, som gillar natur och träning, är Växjö klockrent. Och sen tycker jag att det finns en respekt även för andra människor här, säger Meysam.

Jonida är från Albanien och har haft siktet inställt på Sverige sedan gymnasietiden. Och hon gillar verkligen Sverige.

– För mig handlar det om att jag vill skapa en karriär och kunna bidra med det jag kan. När jag väl blev antagen till universitetet – well, I didn’t think twice.

Meysam, som är från Iran, har alltid levt i stora städer. Nu har han bott två år i Växjö – en stad han beskriver som lugn och mysig. Men å andra sidan: modern och expansiv. Hur sammanfattar man det?

– Det bästa av två världar. Och cykelavstånd till allt.
 

Bra chans att utvecklas på traineeprogrammet

De hörde talas om Fortnox Academy under en karriärdag på universitetet hösten 2019. De träffade Filip från Fortnox HR-avdelning, som berättade om programmet.

– Under hösten letade jag efter större Växjö-företag och Fortnox var ett av företagen jag tittade på, men då visste jag inget om traineeprogrammet, säger Jonida.

– Jag visste att Fortnox fanns, men inte så mycket mer. Efter karriärdagen insåg jag att det fanns bra möjligheter att utvecklas här, säger Meysam.

Bra möjlighet att utvecklas och få jobba med utveckling, alltså. De sökte, blev antagna, och drog igång i januari 2020.
 

“Vi tilläts vara så självständiga”

Teamet, som utöver Jonida och Meysam har bestått av Alireza, Elin och Ola, har arbetat med att sammanställa kunddata i ett system – samma data som tidigare legat i flera olika system, och det har därmed krävts en del letande för att hitta rätt data. Att sammanställa denna data underlättar för många av avdelningarna på Fortnox.

– Helt ärligt så förväntade jag mig inte att vi skulle utveckla något så användbart. Tack vare att det var ett skarpt projekt blev vi som vilket annat utvecklingsteam som helst på Fortnox. Det är coolt, att vi tilläts vara så självständiga, säger Meysam.

– Om jag jämför med liknande traineeprogram så handlar de mest om att lära sig hur det går till, utan att få göra något som är på riktigt. Vi har fått lösa riktiga problem, i ett riktigt företag, där lösningarna har kommit till nytta, säger Jonida.
 

Språket inte ett hinder

De beskriver teamet som en grupp med olika styrkor och bakgrunder, som har hjälpt varandra om någon kört fast. Inställningen i teamet var att de ville lösa problemen de ställdes inför, lära av varandra – och ta hjälp av andra när det behövdes.

– Vårt team blev verkligen en del av Fortnox. Om vi körde fast kunde vi först fråga våra handledare, och om de inte kunde svara var det bara att fråga någon annan, säger Meysam.

Språk kan vara lurigt. Ingen i teamet har engelska som modersmål, men det blev deras arbetsspråk. Men Jonida och Meysam upplevde inte några språkbarriärer.

– När vi träffade personer som inte visste att vi inte pratade svenska så började de prata engelska så fort de förstod det. Språket har inte varit ett hinder på något sätt, säger Jonida.
 

“Kände att jag hade hittat rätt”

I augusti börjar Jonida och Meysam på Fortnox. Under april matchades de ihop med utvecklingsteam där de skulle passa, intervjuades av HR och teamens utvecklingschefer – och i maj var allt klart. Blir det någon skillnad nu, när de är anställda “på riktigt”?

– Egentligen inte. Vi har jobbat självständigt som ett team, likt alla andra utvecklingsteam på Fortnox, så det är bara att fortsätta jobba så, säger Meysam.

Insikten att de ville vara kvar på Fortnox efter programmets slut kom rätt snabbt.

– För mig tog det ett par veckor. Jag gillar människorna och miljön här, men också tekniken vi arbetar med och sättet vi arbetar på, säger Meysam.
 

Viktigt att företagen visar sig

Både Jonida och Meysam har sökt sig till Växjö för att studera, och de planerar att stanna. Fortnox Academy har spelat en viss roll i deras beslut, och de ser verkligen en poäng i att företagen är synliga för att studenterna ska stanna i regionen.

– Jag tycker det är viktigt att företagen försöker locka studenter att stanna, och då behöver de göra sånt här. Det finns många it-företag i regionen men de behöver låta studenterna veta att de finns, säger Meysam.

Jonida håller med om synligheten – för det är ju ärligt talat rätt svårt att veta vad som “could have been” när man inte vet att det finns..

– Fortnox är en av anledningarna till att jag vill stanna i Växjö. Jag vet inte var jag hade varit idag om jag inte kommit in på traineeprogrammet; det är svårt att tänka på.

“Fortnox motiverar en att fortsätta utvecklas”

Att få uppleva ett riktigt jobb, arbeta i en riktig utvecklarmiljö, och med ett riktigt projekt – det tycker Meysam har varit det bästa med traineeprogrammet.

– För mig är det teamet. Utan samarbetet hade vi inte kunnat genomföra projektet eller jobba så självständigt, säger Jonida.

De får frågan om hur de skulle beskriva Fortnox Academy för en nyfiken student.

– Om du gillar programmet du pluggar och om du gillar kurserna, då är Fortnox Academy som att få massvis med kurser – för man lär sig så mycket i programmet, säger Meysam.

– Fortnox motiverar en att fortsätta utvecklas som utvecklare för det finns många möjligheter att jobba i olika projekt. Du växer som människa, du får erfarenhet och du kommer ingå i ett helt nytt team, säger Jonida.
 

Bygga på kunskapen

Vad gäller framtiden så är den… ja, ganska klar: Att fortsätta utvecklas. Varken Meysam eller Jonida har några planer på att dra någon annanstans – de gillar Sverige, de gillar Växjö, och de gillar Fortnox.

– Jag är glad att jag får jobba med de jag gör. Sen vill jag skaffa mig så mycket kunskap som möjligt så att jag kan hjälpa andra, säger Meysam.

– När man får ett nytt jobb, vet man inte allt från start.. Jag vill bli en riktigt bra utvecklare och min erfarenhet är ju än så länge inte så stor, så jag vill växa inom fältet, säger Jonida.
 

Om traineeprogrammet Fortnox Academy

Vi tror på att upptäcka och utveckla talangen i var och en av oss. Traineeprogrammet riktar sig till studenter, som under sex månader får chansen kliva in ett nytt team som består av just studenter. Idén med programmet är att ge studenterna möjligheten att lära sig hur Fortnox arbetar med utveckling.