Driva Företag

Publicerad: 23 maj 2018|Senast uppdaterad: 30 januari 2023

Företagslån – hur funkar det och när är det aktuellt att ta?

En kvinna med en mobiltelefon
Om ditt företag behöver expandera eller investera, men saknar det kapital som krävs för att växa, kan ett företagslån vara ett bra alternativ.

Alla företagare har inte en upparbetad relation med en bank och man kanske inte heller har möjlighet att belåna mer på sitt företag, eller så är företaget ganska nystartat. Då finns möjligheten att ta ett företagslån utan säkerhet.

– Det finns många olika aktörer och alternativ på marknaden och det är viktigt att man vet hur man bäst använder dem, säger Åsa Färm på Fortnox Finans.

Företagslån vid tillfällig likviditetsbrist

Åsa ger ett exempel: Läget i företaget är för stunden inte ljust, men dippen bedöms vara tillfällig då en större order inkommit men inte fakturerats. Snabb hjälp krävs och företaget behöver få in likviditet här och nu för att klara sina kostnader.

– Här kanske det passar bäst att ha ett företagslån i form av en checkkredit där du har ett kreditutrymme att plocka ifrån och endast betalar för det du använder.

Företagslån vid expansion eller förändring

De flesta företag hamnar någon gång i situationer av förändring – det kan till exempel handla om expansion, nyanställningar, eller utökat varulager. Investeringen kommer att löna sig men det kanske kommer att ta lite tid innan det syns på kontot.

– Här kanske det passar bättre att ta ett lån med fast månadskostnad och lite längre avbetalningstid.

Vad behöver man tänka på när man ska ta ett lån?

Ett företagslån utan säkerhet är oftast enkelt och snabbt att få, men upplevs också som något dyrare – vilket det inte behöver bli.

– Det viktigaste är ju att man gör analysen innan och väger både för- och nackdelar. Fortnox erbjuder både företagslån som checkkredit och som traditionellt lån med fast månadskostnad. Bägge kan också lösas i förtid helt utan extra kostnader.

– Ett bra tips är att ha en dialog med sin redovisningskonsult. Konsulten kan ge dig råd kring om du överhuvudtaget ska ta lånet, om det är bättre att vänta ett tag till, och så vidare. Har du den relationen med din byrå är de en värdefull rådgivare, säger Åsa.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.