Vad är Balansräkning?
En balansräkning redovisar företagets tillgångar, skulder och eget kapital under räkenskapsåret.
Balansräkning redovisas i årsredovisningen
Utöver balansräkningen redovisas en resultaträkning , en förvaltningsberättelse och en revisionsberättelse i en årsredovisning . Balansräkningen består av företagets tillgångar, skulder och eget kapital. Ett företags tillgångar ska alltid vara balanserade mot företagets skulder och ägarnas investeringar i en balansräkning.
Vad innehåller en balansräkning?
En balansräkning består av tillgångar , skulder och eget kapital .
Tillgångar i balansräkning: Tillgångarna delas upp i anläggningstillgångar och omsättningstillgångar i balansräkningen. Anläggningstillgångar såsom exempelvis maskiner och inventarier är tillgångar som är avsedda att användas i mer än ett år. Omsättningstillgångar som exempelvis varulager och kassa är tillgångar som istället är avsedda att omsättas inom ett år.
Skulder i balansräkning: Skulderna delas upp i långfristiga och kortfristiga skulder i balansräkningen. Långfristiga skulder såsom exempelvis banklån är skulder som förfaller efter mer än ett år medan kortfristiga förfaller inom ett år. Exempel på kortfristiga skulder är moms och leverantörsskulder.
Eget kapital i balansräkning: Eget kapital är skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder. Om ett företags tillgångar är större än skulderna är det egna kapitalet positivt. Om istället skulderna är större än tillgångarna är det egna kapitalet negativt och beror ofta på att företaget gått med förlust .
Hur gör man en balansräkning?
När man ska göra en balansräkning behöver man samla in all nödvändig finansiell information, identifiera och kategorisera både tillgångarna och skulderna i företaget och sedan beräkna företagets eget kapital. Sen är det dags för en uppställning av balansräkningen. Uppställningen innebär att man organiserar informationen i balansräkningen enligt ett standardformat som följer bokföringsprincipen.
En uppställning av balansräkningen ger en tydlig översikt av företagets finansiella situation vid en specifik tidpunkt. Den används sedan av investerare, ledningsgrupper och andra intressenter för att fatta beslut.
Skillnaden mellan balansräkning och öppen balansräkning
Både en balansräkning och en öppen balansräkning är verktyg för att visa företagets finansiella ställning. Men begreppen skiljer sig från varandra. En balansräkning är ett standardiserat dokument som används för löpande finansiell rapportering. En öppen balansräkning är ett mer specifikt verktyg som används i samband med överlåtelser av företag eller företagsdelar. Den ger en tydlig bild av skulder och tillgångar som övertas i affärstransaktioner, såsom en fusion, förvärv eller avveckling.
Ett exempel på när man använder öppen balansräkning är om en enskild näringsidkare byter ägare eller om ett företag byter identitet och fortsätter som bolagsform.
Lär dig mer om bokföring
Det finns flera olika sätt att hantera sin bokföring – arbeta själv, automatiserat eller genom att anlita av en redovisningsbyrå. Använd gärna vår guide om bokföring om du vill lära dig bokföringens grunder.