Lön|Skatter & moms|Driva Företag|24 November 2021|Uppdaterad: 5 July 2022

Gåvor till anställda – detta ska du tänka på!

En kvinna som sitter och funderar
Gåvor till anställda i ett företag – till exempel julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor – kan i vissa fall vara skattefria. Vi förklarar vad som avgör om gåvan är skattefri eller skattepliktig.

Skatteverkets huvudregel är att gåvor från en arbetsgivare till en anställd är skattepliktiga för den anställde. Men det finns undantag från huvudregeln: julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor kan vara skattefria för den anställde. Reglerna om skattefria gåvor gäller även för den som är anställd i sitt eget aktiebolag – oavsett om det finns fler anställda eller inte.

För att gåvan ska vara skattefri måste värdet (marknadsvärde inkl moms – vad det skulle kostat den anställde att själv bekosta gåvan, helt enkelt) understiga ett visst belopp. Beloppsgränserna varierar beroende på vilken typ av gåva det rör sig om.

Gåvobelopp för inkomståret 2022

Gåvobeloppen är så kallade gränsbelopp, vilket innebär att hela gåvan ska beskattas om värdet överstiger de angivna beloppen.

  • En julgåva är skattefri om marknadsvärdet är mindre än 500 kronor inkl moms.

  • En jubileumsgåva är skattefri om värdet är mindre än 1 500 kronor inkl moms.

  • En minnesgåva är skattefri om värdet är mindre än 15 000 kronor inkl moms.

 Utöver beloppsgränserna behöver andra krav uppfyllas för att respektive gåva ska vara skattefri.

Julgåva

Gåvan ska ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda.

Jubileumsgåva

Gåvan ges till en anställd när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum, och så vidare. En skattefri jubileumsgåva kan alltså först ges i samband med företagets 25-årsjubileum, och inte oftare än i 25-årsintervaller.

Minnesgåva

Gåvan kan enligt Skatteverket ges skattefritt till en varaktigt anställd (en anställning om minst sex år) under någon av följande förutsättningar:

  • Den anställde uppnår en viss ålder (jämna födelsedagar från och med att den anställde fyller 50 år).

  • Efter en längre tids anställning (minst 20 år).

  • När anställningen upphör.

Varje anställd kan få skattefria minnesgåvor från samma arbetsgivare vid högst två tillfällen, och ett av dessa två tillfällen måste i så fall vara när anställningen upphör. Vi tittar på två exempel för att visa hur det kan se ut.

Exempel

Karin har vid 43 års ålder varit anställd i företaget X i 20 år. Arbetsgivaren har nu möjlighet att ge en skattefri minnesgåva med ett marknadsvärde mindre än 15 000 kronor inkl moms, eftersom Karin har en längre tids anställning i företaget. Om arbetsgivaren ger Karin en minnesgåva för hennes anställning (nu eller eller vid ett senare tillfälle), kan hon inte få en skattefri minnesgåva när hon i framtiden fyller jämnt, till exempel 50 år. En av två skattefria minnesgåvor är “förbrukade”, och den resterande kan bara ges när Karins anställning upphör.

Johan, som snart fyller 50 år, är anställd i samma företag sedan fyra år tillbaka. I hans fall är en skattefri minnesgåva i samband med 50-årsdagen inte möjlig, eftersom Johan ännu inte räknas som varaktigt anställd i företaget. När han fyller 52 år är han dock varaktigt anställd i företaget, vilket betyder att arbetsgivaren kan ge en skattefri gåva till Johan när han så småningom fyller 60 år (förutsatt att han fortfarande är anställd i företaget).

Pengar är aldrig en skattefri gåva

Skattefriheten gäller alla typer av gåvor förutom pengar. Till pengar räknas även checkar och presentkort som kan bytas mot pengar. Presentkort som löses in mot en vara eller tjänst räknas därmed inte som pengar, och räknas därför som skattefri gåva.

Övriga gåvor

Övriga gåvor räknas som ersättning för utfört arbete. En sådan gåva är skattepliktig för den anställde. Men det finns för tillfället ett undantag, nämligen tillfälligt skattefria gåvor.

Skattefri eller ej – vad innebär det för arbetsgivaren?

Om gåvor till anställda är skattefria innebär det att du som arbetsgivaren inte behöver betala arbetsgivaravgift på gåvorna. Men om till exempel en julklapp har ett värde av 600 kronor inkl moms, och därmed överstiger gränsbeloppet på 500 kronor inkl moms, måste du som arbetsgivare betala aktuell arbetsgivaravgift på hela beloppet.

Så länge en gåva är skattefri är den också avdragsgill, men om gåvans värde inkl moms överstiger det aktuella gränsbeloppet för skattefrihet är den inte avdragsgill. Det finns med andra ord goda skäl att hålla koll på gränsbeloppen.

Molnbaserad bokföring för ökad digitalisering

Du vet väl om att Fortnox bokföringsprogram är helt molnbaserat, vilket gör att din bokföring lagras digitalt och säkert hos oss. Med hjälp av e-fakturor och smarta funktioner för att ta emot bokföringsunderlag slipper du onödigt pappersarbete med oorganiserade pärmar och mappar. Effektivt och tidssparande, så du kan lägga mer tid på annat. Bra, va?

Relaterade artiklar

En man som står i en butik
Starta Företag|Driva Företag|12 December 2019|Uppdaterad: 5 July 2022
Vill du starta en butik? Så gör du!

Har du länge drömt om att starta en butik, och nu ska det bli verklighet? Innan du börjar finns det en hel del att tänka på innan portarna till butiken öppnas...

En kvinna som startar en e-handel via datorn
Starta Företag|Driva Företag|28 June 2022|Uppdaterad: 5 July 2022
Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte...

Guide för inkomstskatt 2022

Alla svenska medborgare med en beskattningsbar inkomst betalar inkomstskatt. Inkomstskatten består av två skatter: kommunal inkomstskatt och statlig

Allt om skatter och moms

Skatter är kanske inte det mest inspirerande ämnet för en företagare att fördjupa sig i, men nog så viktigt. Med rätt kunskaper om regelverket minimerar du både risken att det blir fel – och risken att du betalar för mycket.

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

By contacting Fortnox, your personal information will be processed in accordance with Fortnox's Privacy Notice

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.