Starta Företag

Publicerad: 6 september 2019|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

11 misstag att undvika när du ska starta företag

Är du sugen på att starta eget? Att starta företag är otroligt kul, spännande och givande, men många glömmer bort att tänka på alla risker. Alla kan göra misstag när man startar företag och man kan självklart lära sig av det. Men är du väl förberedd innan är chansen större att du kan undvika det. Vi listar 11 vanliga misstag som du bör ha koll på innan.

1. Inte tillräckligt unik

Att ditt företag, produkt eller tjänst inte är tillräckligt unik kan vara en risk och ett misstag. Starta inte ditt företag bara för att du tycker att du har en bra idé. För att lyckas måste du ha något unikt, exempelvis att det du erbjuder är billigare än andra eller att du har bättre service.

2. För mycket fokus på dig själv och produkten

Det är viktigt att du inte glömmer bort dina kunder och inte snurrar in allt för mycket på vad du själv vill. Fundera på varför kunderna ska köpa av just dig. Vad har de för behov egentligen? Ett annat vanligt misstag är att man fokuserar för mycket på produkten. Det är viktigt att veta hur dina kunder fungerar och vad de vill ha. Många kunder köper hellre av företag som de har en bra relation med, än de som bara har ett lågt pris. Ge dem personlig service, och bra sådan, så slipper du detta misstag.

3. En ogenomtänkt affärsidé

Det är inte helt ovanligt att peppade företagare har många idéer på en och samma gång. Varje enskild idé kanske är bra men tillsammans kan det bli ett för stort projekt. Risken blir då väldigt stor att man inte kommer hinna med allt som man tänkt sig, och kanske misslyckas istället. Starta heller inte ditt företag bara för att. Gör det bara om du har en väldigt bra affärsidé som du vet att du kommer kunna genomföra. Annars är risken väldigt stor att allt fallerar.

4. Inte spanat in konkurrenterna

Om du inte har spanat in dina konkurrenter tillräckligt väl kan det leda till ett riktigt stort misstag. Kanske har en konkurrent redan den där unika produkten eller tjänsten som du tror att du är ensam om. Eller har de kanske en ännu bättre produkt. Se därför till att göra en noggrann konkurrentanalys innan du startar igång ditt företag.

5. Ger upp för lätt eller för tidigt

Många som startar företag ger upp för lätt eller för tidigt. Du måste vara med på att du kommer stöta på problem och misslyckas ibland under resans gång. Driv inte företag om du är en person som ger upp för lätt och allt för tidigt.

6. Nätverkar inte

Du behöver ett nätverk för att lyckas. Träffa därför andra företagare på föreläsningar och events av olika slag. Det är viktigt att bolla idéer med andra i samma sits eller andra som kan lära dig något.

7. Brist på marknadsföring och sälj

Ett företag kan faktiskt misslyckas om man glömmer bort marknadsföringen. Många tror att det kostar stora summor pengar, men det behöver det inte göra. Den bästa marknadsföringen kan faktiskt vara gratis. För att inte misslyckas med företaget måste du också kunna sälja, alternativt att du ha en anställd som kan. Starta alltså inte ditt företag om ingen kan sälja.

8. Har ingen budget

Ett av de största misstagen som företagare gör är att inte ha en budget. Du måste ha detta för att veta vad allt kommer att kosta. Du ska alltså göra en väl genomarbetad budget och ta med alla kringkostnader. Det krävs bland annat en vinst- och förlustbudget, balansbudget, och kassaflödesbudget.

9. Saknar avtal

Det kan vara viktigt att ha avtal av olika slag som kan skydda dig och ditt företag. Utan avtal kan du bland annat bli lurad. Se därför till att ha avtal exempelvis med dina samarbetspartners och kunder.

10. Delegerar inte

För att bli framgångsrik måste du våga delegera. Ta hjälp av personer som kan det som inte du kan, då kan du samtidigt lägga din tid på rätt saker. Du kan anställa personer med viss kompetens eller ta hjälp av utomstående experter. Delegera dock inte för tidigt. Det är viktigt att du har räknat på vad det kommer att kostar, så du inte står där och har lagt ut allt på andra personer.

11. Ingen ordning och reda på ekonomihanteringen

Ett vanligt misstag är att inte ha koll på lagar och regler när det gäller ekonomihantering. Du kan därför ta hjälp med att underlätta arbetet med exempelvis fakturahantering och bokföring, då vet du att allt blir korrekt gjort. Fortnox kan hjälpa dig med ekonomin i företaget, och allt görs enligt lagar och regler. Förutom det slipper du lägga så mycket tid på ekonomin och administrationen, när det mesta sköts automatiskt genom Fortnox. Spana in våra paketlösningar här, som kan underlätta företagandet.


Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.