Livet på Fortnox

Publicerad: 11 januari 2019|Senast uppdaterad: 5 juli 2022

24 timmars kreativitet utan gränser

Precis innan jul fick fantasin flöda fritt under 24 timmar. Det var nämligen dags för vårt årliga Fortnox Hackaton. Peppade medarbetare fick i olika team kläcka nya, spännande idéer, för att sedan presentera allt för en jury.

En kreativ julklapp

Jesper Svensson, CTO på Fortnox och ansvarig för Hackaton gav sitt team en annorlunda julklapp år 2013. Under den hösten hade de jobbat väldigt intensivt med ett projekt. Därför ville han ge dem något speciellt, nämligen ett 24 timmars Hackaton, där de fick möjlighet att skapa nya lösningar och tänka helt fritt. Initiativet togs emot väldigt positivt.

– Nu är Fortnox Hackaton en tradition varje år innan jul, med allt ifrån t-shirts med nördiga tryck på, till att delar av ledningsgruppen och affärsutvecklare utgör en jury, det så kallade draknästet. En nyhet 2018 var att personer utan kunskaper i att ”hacka” kunde vara med och presentera sina idéer.

Inga vardagliga måsten

Hackaton leder till att en del idéer realiseras längre fram. Men Jesper tycker det viktigaste är att man får jobba tillsammans över team-gränser, testa nya tekniker och arbeta under extremt kort tid, för att sedan presentera det för övriga kollegor.

– Systemutvecklare är ett väldigt kreativt yrke. Även om vi bygger en massa roliga saker varje dag, händer det något otroligt häftigt när man kopplar loss den kreativiteten från alla vardagliga måsten.

”Man kan spåna helt fritt”

17 team deltog under Fortnox Hackaton 2018. Den 21 december presenterades idéerna under fem minuter var, för draknästet. Ett av de 17 kreativa teamen var ”Det blir bra!” som jobbade med två olika idéer kring verifiering och telefonkö.

– Vi ville hitta lösningar för att underlätta för både kunder och våra medarbetare, säger Ulrica, Testare på Fortnox.

En annan deltagare var Matti Nordström, som tog fram en idé helt ensam. Hans idé var kopplat till vår interna tidrapportering, med ett syfte att spara tid.

– Det som är så bra med Hackaton är att man kan spåna helt fritt utan några gränser, förutom att det givetvis ska ha en koppling till Fortnox. Det är superkul att sedan få presentera vad man kommit fram till efter 24 timmar.

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.