Undersök marknaden och dina konkurrenter

Börja med att göra en research om den marknad du kommer befinna dig på. Undersök om det finns företag som gör liknande saker som du tänkt göra. I så fall bör du fundera på hur du kan göra det ännu bättre än dina konkurrenter. Kolla även vad de gör bra och vad du kan lära dig av dem, gör det sedan till din egen grej.

 

Identifiera din målgrupp

Målgruppen är dina kunder, och du måste ta reda på vilka de personerna är. När du vet vilka dina kunder är kommer det bli mycket lättare att utveckla ditt företag. Riktar du dig mot nyblivna mammor? Eller kanske byggnadsarbetare? Ta reda på hur din målgrupp fungerar, deras beteende, ålder, mål, och andra aspekter som kan påverka.

 

Välj bolagsform

Bestäm vilken bolagsform som passar dig och ditt företag. Ska du ha en enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag/kommanditbolag? Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer, och det krävs att du har ett aktiekapital på minst 50 000 kronor. Du kan starta handelsbolag om ni är minst två personer som startar bolaget tillsammans. I denna bolagsform är delägarna personligt ansvariga för eventuella skulder. Ett kommanditbolag är en form av handelsbolag där det krävs två eller fler bolagsmän, det måste finnas en delägare med obegränsat ansvar för företagets skulder. Ekonomisk förening är en bolagsform där medlemmarnas intressen ska främjas och de ska vara delaktiga i verksamheten.

 

Undersök dina finansiella möjligheter

Det är viktigt att du är medveten om att du kan behöva klara dig med väldigt liten inkomst, eller inget alls, tills du börjar få inkomster från ditt företag. Du kan använda sparat kapital, jobba kvar i din anställning under en period, eller jobba extra. Innan du startar bör du tar reda på ungefärlig summa som behövs i startkapital, och vilka de löpande utgifterna är i företaget, under ett halvår. Du behöver dessutom ta reda på hur mycket kapital som behövs till dina privata kostnader. Vänd dig till en finansiär om du själv inte kan finansiera starten av ditt företag. Undersök även möjligheterna till ett starta eget-bidrag.

 

Registrera ditt företag och ansök om F-skatt

Registrera ditt företag på Verksamt.se. På samma gång skyddar du ditt företagsnamn i Sverige. Bedriver du näringsverksamhet kan du även ansöka om F-skatt hos Skatteverket, vilket innebär att du själv betalar in skatter och egenavgifter på din verksamhets inkomster.

 

Gör en affärsplan och sätt upp tydliga mål och delmål

En affärsplan är en strategisk plan för hur din affärsidé ska utvecklas på längre sikt. Det är inte obligatoriskt att du skapar en affärsplan, men det är ändå att rekommendera inför uppstarten av ditt företag. Skriv ner din affärsidé och vad ditt mål med företaget är. När ska företaget starta? Vill du växa och expandera internationellt? Räknar du med anställda om något år?

Några av sakerna som bör vara med i din affärsplan är vald bolagsform, hur du ska marknadsföra, budget, beskrivning av konkurrenterna, information om marknaden, beskrivning av kunderna och vilken produkt/tjänst du erbjuder.

 

Ska du anställa?

Om du ska anställa personal i ditt bolag måste du registrera dig som arbetsgivare på Skatteverket.

 

Fokusera på försäljningen

Försäljning är en förutsättning för att lyckas. Utgå från vad dina kunder behöver och berätta hur du kan hjälpa dem. Du behöver inte gå en utbildning i försäljning, det kan räcka med att du tänker på hur dina kunder ska bemötas. Fundera på hur du själv vill bli bemött och försök att se ditt företag ur dina kunders perspektiv. Bra kundvård kan göra att ditt företag sticker ut bland alla andra företag. Se till att ha kunden i fokus så ofta det bara går. Om du är bra på kundservice kommer det utan tvekan påverka ditt företags utveckling positivt, och hur mycket pengar du tjänar in.

 

Lär av dina erfarenheter

Alla företagare misslyckas. Det spelar ingen roll hur mycket du förbereder dig innan, det kommer alltid dyka upp oväntade saker. Som företagare måste du våga.

 

Älska det du gör

Om du ska bli egenföretagare måste du jobba med det du älskar, och inte göra det för att tjäna massa pengar. De personer som bygger sitt företag utifrån intresse, kunskap och talang, tenderar att lyckas bättre och bli framgångsrika. Om du älskar det du gör kommer du dessutom ha väldigt kul på vägen.

 

Ha din hisspitch klar

Se till att du är redo att presentera din affärsidé, och att du kan anpassa den utifrån personen du pratar med. Ha din pitch redo för ett oväntat möte med en eventuellt blivande kund, man vet aldrig när möjligheterna dyker upp.

 

Skaffa dig ett bokföringsprogram

Alla företag är bokföringsskyldiga. Om du känner att du har koll på bokföring kan du bokföra själv, men känner du dig osäker kan du alltid ta hjälp av en redovisningsbyrå. Fortnox erbjuder ett enkelt bokföringsprogram, som tillsammans med Fortnox Fakturering gör att du klarar grundläggande uppgifter och myndighetskrav. Fortnox är ett webbaserat program, perfekt för dig som vill ha möjligheten att sköta ditt företags ekonomi vart du än befinner dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips!


Genom att skicka in din e-post godkänner du användandet av dina personuppgifter enligt Fortnox Integritetsmeddelande.

Fortnox Företagsguide

Funderar du på att starta företag eller vill du ta ditt företag till nästa nivå?

Fortnox företagsguide

Kom igång med Fortnox

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?

Välj ditt paket

Vad tyckte du om den här sidan?

Relaterade artiklar

Så fungerar det att byta till Fortnox

Så gör du snabbt en enkel och tydlig marknadsplan...

9 tips som kan få småföretag att växa

5 tips till dig som ska skriva affärsplan

Så länge ska kvitton sparas – och så gör du det en...

Så startar du en e-handel